Львів’янка в суді домоглась повернення переплачених коштів за закордонний паспорт

Львівський окружний адміністративний суд за позовом мешканки Львова постановив стягнути незаконно отримані Державною міграційною службою кошти у розмірі 87,15 грн. та 120 грн. Таким чином, суд підтвердив, що усі оплати понад 170 гривень при отриманні закордонного паспорта є незаконними.

Львівський окружний адміністративний суд частково задовольнив позовну заяву про визнання протиправними дій Головного управління Державної міграційної служби України у Львівській області щодо вимоги сплати 87,15 грн. за «послуги ДМС» та 120 грн. за «бланк паспорта». Також, суд зобов’язав повернути «незаконно отримані коштина відшкодування шкоди, завданої протиправними діями державних чиновників».

Домогтись справедливого рішення суду мешканці Львова допомагали фахівці-юристи Львівської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка».

В позовній заяві було вказано, що 22 травня 2013 року мешканка Львова звернулась із заявою та відповідним пакетом документів (в тому числі квитанцією про сплату державного мита у розмірі 170 грн.) до Головного управління ДМС України у Львівській області для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон. Однак,станом на 27 червня 2013 року, паспорт громадянина України для виїзду за кордон вона так і не отримала.

У відповідь на інформаційний запит, їй повідомили, що «у зв’язку з відсутністю усіх необхідних оплат для оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон процес виготовлення документа призупинено». Також, у вказаному листі було зазначено наступне: «Для подальшого  виготовлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон Вам необхідно здійснити всі необхідні оплати».

Оскільки на переписку із відомством було безрезультатно витрачено майже три місяці, а також на те, що літній сезон, протягом якого сім’я планувала поїздку на відпочинок за кордон, вже добігав кінця, Позивач була змушена для отримання закордонного паспорта, все-таки, оплатити 87,15 грн. за послуги ДМС та 120 грн. – вартість бланку паспорта, що і зробила 14 серпня 2013. Однак,згодомприйняла рішення, захищати свої порушені права шляхом звернення до суду з вимогою відшкодуваннякоштів, сплачених понад визначені законом 170 грн.

Відтак, після кількох засідань та залучення у якостіспіввідповідача - Головного управління Державної казначейської служби України у Львівській області, суд прийняв рішення задовольнити вимоги позивача та зобов’язати Держказначейство повернути кошти, незаконно отримані Головним управлінням ДМС України у Львівській, у розмірі 87,15 грн. та 120 грн.

«Таке рішення є надзвичайно важливим, в першу чергу, тому, що, чи не вперше на Львівщині суд вирішив повернути незаконно отримані Державною міграційною службою кошти за закордонний паспорт.

Відтак, це засвідчує, що кожен має право сплачувати у відділені ДМСУ за закордонний паспорт лише 170 гривень. Раніше ж громадянин виступав в ролі такого собі «камікадзе», коли місяцями мусив доводити своє  право не платити за додаткові послуги, залишаючись без самого документа.  Ми ж запропонували інший механізм: спочатку отримати закордонний паспорт, а потім через суд оскаржити незаконні платежі

У випадку, коли жгромадян, все-таки, будуть змушувати оплачувати «послуги ДМС» та «бланк паспорта» - через суд повертати собі такі незаконно отримані Державною міграційною службою кошти, а також вартість судового збору.

Таким чином,з’явився прецедент, який, сподіваюсь, стане завершальним крокому довготривалій боротьбі громадських активістів з незаконними поборами при отриманні закордонних паспортів», - відзначила представник позивача, юрист Уляна Пак.

Прес-служба Львівської обласної організації партії «УДАР Віталія Кличка»

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: