Макеєнка просять відреагувати на суміщення посад Сех

Депутат Львівської обласної ради від ВО «Свобода» Богдан Каспер оприлюднив депутатське звернення голові Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України Володимиру Макеєнку із проханням підготувати висновок щодо сумісництва Сех Іриною Ігорівною посади народного депутата України та посади голови Львiвської обласної державної адміністрації, який подати Голові Верховної Ради України з метою звернення останнього до суду з питання дострокового припинення Сех І.І. повноважень народного депутата.

Про це йдеться у зверненні депутата.

Дивись. Інфо публікує звернення у повному обсязі:

МАКЕЄНКУ Володимиру Володимировичу
01008, м. Київ, вул. Грушевського, 5
ДЕПУТАТСЬКЕ ЗВЕРНЕННЯ
(в порядку ст. 40 Конституції України)

Указом №212/2014 від 2 березня 2014 року в. о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов вiдповiдно до ст. 112 та 118 Конституцiї України постановив призначити Сех Iрину Iгорiвну головою Львiвської обласної державної адмiнiстрацiї.

У зв’язку з цим, народний депутат України по 119-му виборчому округу І.Сех відповідно до ст. 78 Конституції України протягом 20 днів після призначення її на посаду голови Львівської ОДА зобов’язана була написати заяву про складання депутатських повноважень. Вищенаведене зумовлене вимогами законодавства щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності.

Однак, не зважаючи на сплив 20-денного строку на подання такої заяви, Сех І І. продовжує обіймати дві вищевказані посади – посаду народного депутата України та посаду голови Львівської ОДА, про що остання відкрито заявляє у ЗМІ, що є явним порушенням законодавства України.

Відповідно до ст. 78 Конституції України народні депутати України не можуть мати іншого представницького мандата, бути на державній службі, обіймати інші оплачувані посади, займатися іншою оплачуваною або підприємницькою діяльністю (крім викладацької, наукової та творчої діяльності), входити до складу керівного органу чи наглядової ради підприємства або організації, що має на меті одержання прибутку.

У разі виникнення обставин, що порушують вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, народний депутат України у двадцятиденний строк з дня виникнення таких обставин припиняє таку діяльність або подає особисту заяву про складення повноважень народного депутата України.

Згідно п. 6 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про статус народного депутата України» від 17.11.1992р. повноваження народного депутата припиняються достроково у разі порушення вимог частини першої статті 3 цього Закону, яка встановлює заборону щодо сумісництва посади народного депутата із іншими видами діяльності.

Так, народний депутат не має права:

1) бути членом Кабінету Міністрів України, керівником центрального органу виконавчої влади;
2) мати інший представницький мандат чи одночасно бути на державній службі;
3) обіймати посаду міського, сільського, селищного голови;
4) займатися будь-якою, крім депутатської, оплачуваною роботою, за винятком викладацької, наукової та творчої діяльності, а також медичної практики у вільний від виконання обов'язків народного депутата час;
5) залучатись як експерт органами у кримінальному провадженні, а також займатися адвокатською діяльністю;
6) входити до складу керівництва, правління чи ради підприємства, установи, організації, що має на меті одержання прибутку.

За змістом ст. 5 Закону України «Про статус народного депутата України» наслідком невиконання вимоги щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності є дострокове припинення повноважень народного депутата на підставі закону за рішенням суду.

Комітет, до компетенції якого входять питання депутатської етики, розглядає відповідні матеріали і подає висновок Голові Верховної Ради України, який у десятиденний строк звертається до суду або повертає матеріали комітету з обгрунтуванням відмови у зверненні до суду.

На підставі викладеного, у зв’язку з невиконанням Сех Іриною Ігорівною вимог закону щодо заборони сумісництва депутатського мандата з іншими видами діяльності, -
ПРОШУ:

Підготувати висновок щодо сумісництва Сех Іриною Ігорівною посади народного депутата України та посади голови Львiвської обласної державної адміністрації, який подати Голові Верховної Ради України з метою звернення останнього до суду з питання дострокового припинення Сех І.І. повноважень народного депутата.

З повагою,
депутат Львівської обласної ради Богдан КАСПЕР

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: