У Винниках відкрито дві виставки, присвячені Герою України Борисові Возницькому

Сьогодні, 16 квітня, минає 88 років від дня народження Героя України, багатолітнього директора Львівської національної галереї мистецтв Бориса Григоровича Возницького, повідомила прес-служба ЛОДА.

З нагоди вшанування цієї дати напередодні у Історико-краєзнавчому музеї м. Винники відкрито дві виставки, об’єднані назвою «Врятовані скарби», зокрема, «Сакральні твори, реставровані студентами Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша» та виставка унікальних світлин, що представляють сторінки життєвого і творчого шляху Б. Г. Возницького.

Також під час відкриття виставок погашено ювілейну марку, де використаний авторський екслібрис митця.

Довідково:

Возницький Борис Григорович (16.04.1926 – 23.05.2012) – багатолітній директор Львівської національної галереї мистецтв, Герой України, заслужений працівник культури України та Польщі, член-кореспондент Академії мистецтв України,  лауреат Національної премій імені Тараса Шевченка та Яна Кохановського, лауреат Всеукраїнської премії «Визнання» в галузі гуманітарних наук, культури та мистецтва, Доктор Honoris Cauza Вищої Педагогічної Академії у Кракові та Варшавської Академії мистецтв, голова Ради директорів музеїв Львова. Серед численних нагород – Відзнака Президента України ІІІ та ІІ Ступенів, Хрест Мазепи, Командорський Хрест від уряду  Польської Республіки.

Борис Возницький у 60-70-х роках ініціював сотні експедицій  Західним  регіоном  України, завдяки яким було врятовано понад 12 тисяч предметів (ікони, скульптури, стародруки).

Завдяки неймовірній наполегливості у досягнення своєї мети у поєднанні з несамовитою працьовитістю, Борис Григорович Возницький вивів Львівську галерею мистецтв в ранг потужного музейного комплексу у колекції якого понад 60 тисяч творів.

Борис Григорович Возницький у п’ятдесятих  роках ХХ ст. жив у Винниках і навчав дітей малювання, вів краєзнавчий і туристичний гуртки. Саме у Винниках Б.Г. Возницький створив першу кімнату-музей, експонати до якої збирав разом з учнями міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: