Рада безпеки ООН щодо України: Росія залишається в ізоляції

C52D85EF-85C4-49B2-89E6-C5D717011019_w640_r1_s

Російський посол в ООН Віталій Чуркін на черговому засіданні Ради безпеки щодо подій в Україні знову одноосібно захищав позиції своєї держави.

Засідання було присвячене обговоренню доповіді заступника генерального секретаря ООН Івана Шимоновича щодо дотримання прав людини в Україні.

У цій доповіді Шимонович написав про відсутність дискримінації російськомовного населення і водночас вказав на загрози, які існують для україномовних, а також кримських татар. На момент написання доповіді більш ніж 3 тисячі кримських татар уже залишили територію Криму через утиски та дискримінацію.

Натомість російський посол Віталій Чуркін заявив про порушення прав людини у східних областях України. Він сказав, що «самопроголошена влада в Києві погрожує силовим приборканням Сходу України, це може спричинити масові порушення прав людини, насамперед російського і російськомовного населення».

У відповідь представник України Юрій Сергєєв сказав, що не через утиски російськомовного населення, а «через військову агресію Росії має місце та ситуація в Україні, яка змушує Раду безпеки розглядати це питання».

Він навів статистику, за якою у Росії немає жодної школи з українською мовою навчання, хоча в цій країні живе щонайменше два мільйони українців. Натомість в Україні – кілька тисяч класів з російською мовою навчання. Аналогічні цифри посол України в ООН навів щодо кількості газет, присутності російської і української мов у телерадіоефірі обох держав.

На підтримку територіальної цілісності і суверенітету України, а також із засудженням російської політики щодо Києва висловилися майже всі члени Ради безпеки ООН.

Радіо Свобода

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: