Росія дійде до Львова і Ужгорода, якщо не буде опору, - нардеп від "Свободи"

Народний депутат від партії «Свобода» Юрій Сиротюк вважає, що війна з Росією вже давно почалася, і українська влада має діяти більш рішуче і не чекати допомоги від світового співтовариства, яке діє занадто повільно і пасивно. В інтерв’ю НБН політик також розповів, що фракція «Свобода» підготувала звернення до Генеральної прокуратури щодо притягнення до кримінальної відповідальності низки депутатів, які виступають за федералізацію України.

Як Ви оцінюєте ситуацію в країні, і чи вдасться найближчим часом стабілізувати її в східних областях?

Ситуацію на Сході оцінюю не як дуже складну, а як надскладну, і тут є три фактори, які працюють одночасно.

Перший – зовнішньополітичний фактор. Це – план Путіна. Він дуже ретельно підготувався для цієї операції. В нього є всі військові засоби, і ми бачимо повну пасивність світового співтовариства. Крім заяв, що Росія – погана, жодного кроку не вчиняється. Світове співтовариство мало б більш жорстко поводитись.

Другий фактор це те, що ми в країні маємо дуже потужну «п`яту колону». Дуже важко захищати країну від «зелених чоловічків» на Сході, якщо повно «зелених чоловічків» у залі ВР. «Зеленими чоловічками» є фракція комуністів у повному складі, яка не голосує за жодне державне рішення, і голосує  за всі рішення, потрібні Путіну.

Фракцією «зелених чоловічків» є Партія регіонів, яка постійно б`є в спину. Вони ж у нас також присутні і в силових структурах, і в прокуратурі. Тож поки ми не проведемо люстрацію, нам дуже важко буде чинити опір.

І третій фактор: влада і політика – це відповідальність і рішучість. Ми казали: не стріляємо в Криму, щоб не почалася континентальна операція. Операція континентальна почалася, а тепер нам силовики кажуть: ми не стріляємо на Донбасі, щоб це не перекинулося на інші області. Але ж воно обов`язково перекинеться. Поки ми не починаємо чинити опір, Росія не зупинить свого ходу. Росія дійде до Львова і Ужгорода, якщо не буде опору.

І ще – «постсовєтська» Україна від 1991 до 2014 року повністю пала. У нас немає системи охорони здоров`я, освіти, системи правоохоронних органів та правових структур. Все це загнулося. У нас є тільки один фактор, який дозволить нам боротися з Путіним нормально, і це -  український народ. Той народ, який з палками переміг режим Януковича і той народ, який в Запоріжжі та Миколаєві голими руками розігнав всіх сепаратистів. Дуже дивна річ відбувається: «Альфа» не може, «Сокіл» не може, Нацгвардія не може, в армії не виходить, а звичайні громадяни, об`єднавшись, можуть перемогти.

Тому сьогодні держава повинна максимально залучити ресурс патріотичних громадян. Від залучення їх до Збройних сил України як резервістів, до закону про цивільну зброю, коли кожен патріотичний, лояльний до держави громадянин зможе мати зброю, щоб принаймні себе захистити, бо кожен бандит, принаймні, вже сьогодні зброю має.

Тут усі ці фактори накладаються один на один і тут, я вважаю, має бути більш рішуча позиція. Росія вже веде війну, а ми кажемо, що не хочемо починати війну, щоб нас не окупували.

Скажіть будь-ласка, чи не варто зараз порушувати питання стосовно «зелених чоловічків» в парламенті, як ви їх назвали, і вимагати позбавлення їх депутатських повноважень та притягнення їх до відповідальності, якщо в їх діях є ознаки якихось злочинів? До речі, і генеральний прокурор був депутатом від «Свободи».

Ми поставили питання про ліквідацію фракції комуністів в парламенті. Якщо ви згадаєте, фракція КПУ виникла в порушення регламенту. Тобто тоді для того, щоб уторити фракцію у ВР 7-го скликання, треба було подолати 5% бар`єр і мати хоча б одного депутата-мажоритарника, який від тієї партії прийшов. Серед комуністів жодний мажоритарник не пройшов і вони приєднали позафракційну Оксану Калетник, родичку Калетників, і нібито утворили фракцію. Це антирегламентне рішення. Ми кожен день ходимо до Турчинова і кажемо – не має бути такої фракції.

Позбавити КПУ фракції ми можемо вже сьогодні, і не треба ніяких додаткових речей робити. До того ж регламент Верховної ради дозволяє позбавити права на виступ того, хто говорить антидержавні речі.

І ми вже приготували звернення до Генеральної  прокуратури щодо з`ясування та притягнення до кримінальної відповідальності Царьова, Єфремова, Лук`янова і кожного депутата, які будуть разом з терористами нищити  українську державу. Зараз там доволі великий список.

Яка це ганьба, що Колісниченко ми звільнили за його власною заявою. Ми його мали показово для всього світу позбавити повноважень, бо це представник російського ФСБ, про що «Свобода», до речі, завжди говорила. І тепер, коли ми говоримо про закон Ківалова-Колісниченка, то це не закон двох українських депутатів, а закон ФСБ-шників. Один вже прийняв російське громадянство, а інший заявляє про Одеську республіку.

Останнім часом лунають заклики щодо заборони діяльності Компартії та Партії регіонів.

Зрозуміло, що це не має бути «полювання на відьом», але ми звернулися до Мінюсту, щоб Мінюст, згідно закону про політичні партії, розглянув питання, чи порушує ПР і КПУ існуюче законодавство щодо закликів до повалення  конституційного ладу, державної зради і так далі. Наше переконання тверде – такі заклики є, і по українському законодавству такі партії може розпустити Верховний Суд за зверненням Мінюсту.

Є інше питання. Нажаль, більшість парламенту, яка зараз є, складена на основі колишніх регіоналів, які, умовно кажучи, під страхом революції перейшли до цієї коаліції. Тому ситуація кардинально виправиться лише після парламентських виборів.

Яким чином ситуація виправиться?

Народ обере собі такий парламент, який захоче. Я переконаний, що ані Партії регіонів, ані фракції комуністів не буде, ні інших антидержавників. Але якщо зараз розігнати цей парламент, бо його найбільше хочеться просто розігнати за бездіяльність, то ми просто отримаємо країну з делегітимізованою владою, і сюди прийдуть російські миротворці. Це їхній план, тому  ми з цією поганою коаліцією повинні змиритися до парламентської передвиборчої кампанії, яка має відбутися якнайшвидше, бажано восени.

Тож нова коаліція в Раді найближчим часом створюватись не буде?

Це неможливо. Коаліція нова, або розширена, може бути за участю Партії регіонів. А це вже буде «ширка» – коаліція Кремля. Значить, в такій коаліції не буде «Свободи» і «Удару», бо така коаліція визнає окупацію Криму і окупацію сходу, введе другу державну мову і федералізацію, реалізувавши таким чином весь план Путіна.

Путіну важливо не просто завоювати Україну, якби лише це, він це зробив би за 24 години, адже військового потенціалу вистачає. Йому треба переконати українців, що українці самі це хочуть зробити. Це давня тактика війни з Україною – Переяславська Рада, допомога українцям. Тоді Україну затопили в крові.

В 1917 році більшовики ж теж приходили визволяти. Тобто москалі завжди приходять на територію України як визволителі. Вони завжди не окупанти, а братні народи. Тому маємо бути дуже обережними і треба зберегти хоча б ту коаліцію, що маємо.

Якщо залучати народ, то треба дослухатися до його вимог, чи не так? От, зокрема, 14 квітня з машини кандидата в президенти, нардепа Олега Царьова нібито були вилученні зброя, наркотики, «запасні» номерні знаки, набоїв та ріжків від АК. Хіба не треба в цьому розібратися? Як щодо позбавлення його депутатських повноважень та залучення його до відповідальності, як  того вимагали люди?

Наша фракція вимагала позбавлення депутатських повноважень Царьова, і не тільки Царьова, а й Єфремова і всіх депутатів від ПР, які беруть участь у цих антидержавних акціях. Також сьогодні (15 квітняНБН) генеральний прокурор уже заявив, що відкрито кримінальне провадження щодо того, що в Царьова було повно зброї і він займається антидержавною діяльністю, і ми ці питання повинні виносити у сесійну залу і голосувати. Ви правильно кажете.

Ця влада, яка зараз є, має тільки фактор сили. Влада хитається. Гроші? Їх дуже багато на боці Путіна. Силовий ресурс? ЗМІ? Вони в великій кількості сконцентровані в руках проросійських сил. Тут лишається фактором сили тільки фактор українського народу. Ми перемогли тільки тому, що у нас за спиню був народ. Якщо ми втратимо  підтримку народу, або почнемо робити щось інше, ніж те, чого вимагає народ, тоді революція зазнає поразки. Тому ключове наше завдання – дослуховуватися до думки народу.

Народ вимагає люстрації, тоді її треба проводити. Народ же не каже: «захистіть нас», а каже «ми хочемо себе захищати і битися за свою країну». І коли міліція кладе обличчям на землю молодих людей на межі Харківської та Полтавської областей тільки через те, що вони хочуть захищати українську державу, тоді цей народ зрозуміє, що ця влада стала на бік контрреволюції. Тому ми сьогодні  дуже гостро виступали і у нас стоїть питання на фракції, що якщо і далі буде себе вести провладна коаліція, то ми будемо зважати не на неї, а іти робити щось з народом.

Стосовно Царьова, в одній з машин, якими він з охороною приїхав на телебачення були вилучені  наркотики?

За моєю інформацією, так. Наркотики, зброя.

До речі, щодо законопроекту про люстрацію. Наскільки мені відомо, там є норма, яка передбачає, що колишні міністри, які працювали в уряді з 2010 по 2014 роки, не мають права претендувати на високі державні посади. Якщо я не помиляюся, Петро Порошенко є саме таким екс-міністром. Це робиться, щоб зняти його з виборів?

Є чотири законопроекти про люстрацію. Можливо, в якомусь з них є ця норма. Наш закон не персоналізований. Ми проти того, щоб ухвалювати закон проти Кличка, проти Порошенка. Є чітко прописано, хто підпадає під люстрацію. Класичні норми: членство в КПУ на керівних посадах, починаючи від секретаря райкому і вище, всі, хто був причетний до КДБ, співпрацював з КДБ.

Далі – судді і прокурори, які не просто «за Януковича», а які порушили громадянські права та конституційні права. Це саме стосується і урядовців. Якщо є, що людина вчинила злочин проти прав громадян, вона усувається від посад.

Але я не думаю, що треба приймати закон проти когось. Проти Порошенка, чи проти ще когось. Він не пройде. Суспільство хоче прозорих правил люстрації, і цим має займатися не парламент. Парламент має придумати процедуру, а люстраційна комісія – вже визначати ці моменти. Бо якщо ми зараз під вибори почнемо увалювати такий закон, він просто не пройде.

І наостанок: ви особисто прихильник війни з Росією чи ні?

Якщо війська стоять, то це окупація, і це всі розуміють. А коли ми в парламенті кажемо, що тут всі подружилися, зшиваємо країну і «зелені чоловічки» – це люди, які бояться за громадянські права, оце, мені здається, план Путіна. Найтрагічшніший, найпідступніший, бо Україна в прямому збройному протистоянні з Росією програє тільки першу фазу, а велику війну ми виграємо обов`язково. В зрадах та інтригах Росія завжди у нас виграє. Тому я прихильник воювати з Росією. Це, звичайно, страшно, адже в мене є діти і дружина. Але по Черчілю: ми обрали ганьбу і два місяці маємо ганьбу. Здали Крим, здаємо Донбас, скоро здамо мову і так далі, тому все одно буде війна. Тож треба вибрати війну, а в війні козацька нація ніколи не знає поразки.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: