Провокації у Львові зроблять "люди Михальчишина", - ЗМІ

Незважаючи на застереження громадськості і загрозу можливих провокацій, у Львові таки пройде Марш величі духу, який приурочать до дня заснування дивізії «Галичина». Тож тепер уся відповідальність за ситуацію на Львівщині лежить на представниках влади – зокрема свободівці, голові ОДА Ірині Сех.

Організовують марш наближені до народного депутата від ВО «Свобода» Юрія Михальчишина Незалежні націоналісти у неділю, 27 квiтня, о 18:00 у центрі міста, розповіла координатор маршу Оленка Незабудка, пише Galnet.

Захід відбудеться попри застереження народного депутата Геннадія Москаля, який з посиланням на свої джерела заявляв про масштабні провокації, які готують спецслужби Росії у західних областях України. «28 квітня, в день, який вважається створенням дивізії «Галичина», центральними вулицями Львова, Івано-Франківська та Тернополя мають пройти марші з символікою СС «Галичина» та гаслами, які сприйматимуться жителями південно-східної України як загроза свободі, життю та майну», – повідомив Москаль.

Враховуючи можливі провокації, Люстраційний комітет Майдану Львівщини виступив з ініціативою перенести всі заходи і парад вишиванок 28 квітня на честь дивізії «Галичина» до меморіалу на горі Жбир, що у селі Ясенів Бродівського району, і у село Червоне Золочівського району (де є військове кладовище, на якому відбулося перепоховання віднайдених останків вояків дивізії «Галичини», Червоної армії та інших військових формувань), щоб таким чином унеможливити у Львові будь-які провокації з цього приводу.

Члени Комітету вирішили звернутися до голови Львівської ОДА Ірини Сех та міського голови Львова Андрія Садового з пропозицією, щоб влада забезпечила проїзд транспортом для тих, хто захоче взяти участь у цих заходах.

«Правий сектор» та «Автономний опір» вже відмовилися від проведення будь-яких заходів у Львові 27-28 квітня, аби запобігти можливим провокаціям.

Проти проведення подібних масових акцій виступають і у Самообороні Львівщини. «Вони можуть бути використані для провокацій. Зокрема, є побоювання, що їх трактуватимуть як пронацистські заворушення. Може бути застосований сценарій, коли львів’ян порівняють з фашистами. Відповідно, 9 травня покажуть картинку, як фашисти б’ють антифашистів. Це сценарій, в якому зацікавлені російські спецслужби. Ми не маємо права сьогодні піддаватися на таке», – заявив керівник Самооборони області Валерій Веремчук.

Натомість Незалежні націоналісти не мають наміру відмовлятися від проведення провокативного маршу, хоча обіцяють вжити заходів, аби дійство не виглядало як провокація для російських спецслужб.

Як повідомила координатор маршу Оленка Незабудка, цей захід традиційно проходив у Львові 28 квітня, проте цьогоріч його проводитимуть у зручніший день – 27 квітня. «Це вихідний день, тому очікуємо від 500 до 1000 осіб. О 18:00 формуємо колону і йдемо до пам’ятника Тарасові Шевченку, де буде віче. Учасники маршу – це люди, які не мають стосунку до будь-яких організацій та партій. Скликали їх за допомогою афіш на вулицях міста та соціальних мереж», – сказала О.Незабудка.

Вона наголосила, що організатори подбали, аби на марші не було провокативної символіки. «Наша символіка – державні пропори та таблички з левиками (на синьому фоні золотий левик). Партійної, організаційної, чи нацистської, антифашистської символіки не буде. Якщо помітять людей з такою символікою – їх будуть виводити хлопці, які охоронятимуть марш», – зазначила дівчина.

Вона також прокоментувала заяву «Автономного опору» про те, що Незалежні націоналісти – провокатори, які покажуть львів’ян фашистами перед російськими ЗМІ. «Автономний опір» відсторонили від проведення маршу через те, що вони змінили ідеологічні переконання. Ми вирішили, що вони не мають права проводити марш і забрали у них цю ініціативу. В мене є багато фотографій, на яких активісти «Автономного опору» – у футболках з нацистською символікою та піднімають вгору руку, як це робили нацисти. Але зараз їм вигідно висвітлювати всіх як провокаторів, хоча раніше вони самі показували себе нацистами», – розповіла організаторка маршу.

Водночас вона підтвердила, що Незалежні націоналісти добре знайомі з народним депутатом Юрієм Михальчишином.

У міліції Львівщини обіцяють запобігти можливим провокаціям. Речниця міліції Львівщини Світлана Добровольська зазначила, що на 28 квітня не передбачено проведення жодних масових заходів, проте 27 квітня буде так званий Парад вишиванок-Марш величі духу пам’яті дивізії «Галичина». «Правоохоронці проводитимуть усі необхідні заходи із забезпечення порядку під час маршу», – запевнила вона. Тим часом львів’яни пам’ятають, що міліція фактично нічого не могла зробити з провокаторами у так звану «ніч гніву», коли відбувалися погроми, підпали та захоплення адміністративних будівель правоохоронних органів міста.

До того ж ватро зазначити, що зараз, коли над Львовом нависла загроза чергових провокацій, міліція Львівщини досі залишається без керівника. Хоча повідомлялося, що за результатами конкурсу і громадської люстрації на цю посаду має бути призначений Дмитро Загарія, офіційної інформації і представлення нового керівника особовому складу міліції ще не було.

Громадські активісти – представники об’єднань «Дорожній контроль», «Варта 1» та «Автомайдан» –підозрюють, що саме голова Львівської ОДА, свободівка Ірина Сех протидіє призначенню «незручних» для неї кандидатів. Тому вони мають намір у понеділок пікетувати ЛОДА з вимогою до Ірини Сех, яка досі незаконно сидить на двох кріслах, але не має часу зустрітися з новим керівником міліції, припинити впливати на призначення голів обласного управління міліції та міського ДАІ.

«Ми вважаємо, що Ірина Сех, як очільник Львівщини, не докладає достатньо зусиль або навмисно гальмує ці процеси, – заявив активіст «Дорожнього контролю» Сергій Круглов. – Виходить так, що напередодні травневих свят, коли є загроза, що відбуватимуться якісь диверсії у місті, просто нема кому до цього готуватись, нема навіть начальника обласного управління міліції. Хоча уже була інформація, що в МВС затвердили кандидатуру Дмитра Загарії на посаду голови ГУ МВС у Львівській області».

Таким чином, відповідальність за недопущення провокацій у Львові 28 квітня та 9 травня лежить на місцевій владі. Керівник Самооборони Львівщини Валерій Веремчук вважає, що Ірина Сех як керівник області і водночас представниця ВО «Свобода» має поговорити зі своїми однопартійцями, щоб ті не проводили акцій у місті: «Якщо ми дійдемо згоди і будемо працювати разом на збереження України, то цих речей можна уникнути».

«Суспільство має створити у Львові такі передумови, щоб усі зрозуміли, передусім політичні сили, – такі дні у жодному разі не можна використовувати для власного піару, як це, наприклад, зробила 9 травня 2011 року «Свобода», – заявив громадський діяч, координатор громадсько-журналістського руху «Народний контроль» Андрій Мисик 23 квітня в ефірі телеканалу ZIK. – Запобігти провокаціям – це обов’язок місцевої влади. Наші СБУ, міліція, губернатор, яка настільки зайнята, що не може знайти час для зустрічі із новопризначеним керівником МВС області, повинні мати чіткий план дій, як чинити з можливими провокаторами-гастролерами 28 квітня і 9 травня. Нова влада має на ділі показати, чого вартує. Я ніколи не повірю, що при бажанні не можна буде дати раду з 30-40 провокаторами».

ЗІК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: