Держава заборгувала перед чорнобильцями, - Сех

26 квітня у Львові біля пам’ятника Героям і жертвам Чорнобиля відбулася панахида за загиблими чорнобильцями та покладання квітів до меморіалу. В урочистостях взяли участь голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех, заступник голови ОДА Володимир Харчук, керівництво департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, керівники громадських організацій чорнобильців.

Ірина Сех, звертаючись до чорнобильців, зазначила, що впродовж багатьох років влада замовчувала справжні проблеми, пов’язані з Чорнобильською катастрофою, применшувала масштаби трагедії, приховувала справжню кількість постраждалих.

«Держава заборгувала перед чорнобильцями, які вже 28 років борються за справедливе ставлення, за розуміння їхніх проблем, за своє право жити на своїй землі в нормальних умовах. Проблеми не лише залишилися невирішеними, їх стає ще більше. Зараз потребують уваги і захисту вже не тільки діти, а й внуки чорнобильців, які, на жаль, часто мають слабке здоров’я. Чорнобильці не мають гідних житлових умов, потребує покращення медичне забезпечення постраждалих, фактично неможливо отримати безоплатне стаціонарне лікування, забезпечення  путівками в санаторії. Необхідно вирішувати дуже багато питань, починаючи від статусу дітей ліквідаторів після виповнення їм 18 років, вдів ліквідаторів, забезпечення житлом, ліками, виконання закону про статус і соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи», – зазначила голова ЛОДА.

Вона наголосила, що нова влада прагне відновити справедливість стосовно чорнобильців, однак з огляду на складну ситуацію в державі та багатолітнє накопичення проблем, здійснити це буде непросто.

«Українці пишаються героями-чорнобильцями, які жертвували своїм життям і здоров’ям, рятуючи інших, низько схиляємо голови за тими, хто не дожив до наших днів. І ми віримо в краще майбутнє українців на своїй землі», – зазначила Ірина Сех.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: