З 1 травня проїзд у міських маршрутках Львова коштуватиме 3 гривні

З 1 травня проїзд у міських маршрутках коштуватиме 3 грн. Як зазначив Володимир Олійник, в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури, місто має чимало зауважень до перевізників щодо виконання стандартів надання послуг відповідно до укладених угод. Йде мова, в першу чергу, про чистоту в салонах автотранспортних засобів, про дотримання графіків руху та культуру спілкування водіїв з пасажирами. Однак, враховуючи ріс на 80% ціни палива та на 82% рівня мінімальної заробітної плати від часу останнього коригування тарифу на проїзд в автотранспорті, постає питання про роботу автотранспорту в місті в цілому. Про це кореспондента Дивись.Інфо повідомили в прес-центрі Львівської міської ради.

Як зазначив в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Володимир Олійник, вартість тарифу на проїзд розміром 2 грн була встановлена 1 лютого 2011 року. З того часу вартість дизельного палива зросла на 80%, розмір мінімальної заробітної плати зріс на 82%, відбулось здорожчання паливно-мастильних матеріалів, запасних частин.

«Вартість перевезення у міському автотранспорті 2 грн затверджена з 1 лютого 2011 року відповідним рішенням виконавчого комітету. Цей тариф був розрахований при ціні палива 7-7,35 грн за літр і скоригований тільки в частині зростання вартості палива. На сьогодні, в порівнянні з тим періодом, вартість палива зросла на більше 80%, розмір мінімальної зарплати збільшився на 82%. Також відбулось здорожчання мастильних матеріалів, запасних частин.

Відповідно до методики розрахунку, перегляд тарифу може здійснюватись при зміні вартості палива більше, ніж 10%. Ми маємо більше 80%.

Протягом минулого року на звернення перевізників неодноразово проводились переговори, збиралась інформація, збирали розрахунки перевізників. Але рішення про підняття тарифу прийняте не було. Частково нам вдалось компенсувати витрати з перевезення за рахунок субвенції. Але це лише частково.

У зв’язку з різким здорожчанням цін на паливно-мастильні матеріали, з грудня до міської ради надійшло більше 20 звернень від перевізників, обласних відділень Асоціації автомобільних перевізників, роботодавців автомобільного транспорту, профспілкових організацій щодо перегляду діючого тарифу. Підприємства подали розрахунки тарифу на перевезення при ціні палива 11,7 грн за літр. Згідно з їхніми розрахунковими витратами, вартість перевезення складала 3,25-3,68 грн. При подальшому рості палива цей тариф є збитковим, що загрожує зупинці автотранспорту в цілому.

Двічі – 27 березня і 11 квітня 2014 року – відбувались громадські слухання. Були тривалі і бурхливі обговорення, наради, круглі столи, в тому числі, і на Майдані. Сотні львів’ян взяли участь в обговореннях.

Ми маємо і розуміємо обґрунтовані претензії до перевізників щодо дотримання графіків руху, чистоти і культури водіїв. Але для збереження системи громадського транспорту, підняття тарифів є необхідним, за умови жорсткого контролю і від міської ради, і від громадськості щодо дотримання передбачених угодами стандартів перевезення і вжиття реальних заходів – від звільнення водіїв, штрафів перевізникам, до розірвання договорів в цілому. Усі сигнали, які будуть від мешканців чи громадських організацій, мають негайно розглядатись і по них мають бути прийняті відповідні управлінські рішення», - зазначив Володимир Олійник, в.о. директора департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Проект рішення виконавчого комітету «Про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів у міському автомобільному транспорті» отримав погодження Львівського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: