Слов'янські терористи не дають поховати закатованого львів'янина Юрія Дяковського

Третім загиблим, який був знайдений в річці Торець біля Слов'янська з тими ж ознаками тортур, які були в загиблих Юрія Поправки і Володимира Рибака, виявився Юрій Дяковський, якому було 25 років. Про це розповів Gazeta.ua брат Юрія - Олег Дяковський. Він так само повідомив, що поховати Юрія сім'я не може, оскільки в Слов'янську триває антитерористична операція.

Закатований Юрій Дяковський жив в місті Стрий, Львівської області, вчився в Івано-франківському університеті нафти та газу. З грудня він залишив навчання і знаходився в Києві, винаймав з друзями квартиру. У лісі під Слов'янськом виявився разом з киянином Юрієм Поправкою та ще трьома товаришами, з якими познайомився на Майдані.

- На кордоні з Донецькою областю вони були близько 23.00. 16 квітня. Їх помітили, але пропустили в коло між 2 блок-постами і почали оточувати, - розповів Олег Дяковський.

За його словами, Юрія узяли в полон 17 квітня після 13.30. До цього моменту він був на зв'язку.

- Ми пізнали Юрка по фотографії, яку вислав начальник обласного розшуку з Донецька. У міліцію ми не зверталися, звернулися до "Правого сектору". Зв'язок з ПС у брата і його товаришів був, але в Слов'янськ вони відправилися за своєю ініціативою. Я зустрівся в Києві з тими хлопцями, які змогли вибратися, та вони пояснили, що не хотіли вести бойові дії. Думали зробити розвідку - побачити блок-пости, зібрати інформацію про сепаратистів. У лісі вони розділилися. Ні плану, ні маршруту не мали, навіть не знали, як повертатимуться. Там все було спонтанно і не продумано, але я нікого не звинувачую, - говорить брат.

За його словами, Юрій був звичайний хлопець, який не умів поводитися зі зброєю.

- Він - не бойовик, важив до 70 кг при середньому зрості, не боєць, не качок. Навчань не проходив під Ригою (як заявили сепаратисти в інтерв'ю ТБ Росії). Обурювався з приводу ситуації в країні, але екстремістом не був. Дуже упертий, завжди до кінця стояв на своєму. Юрко б не став співпрацювати з сепаратистами, він би кусався навіть з пов'язаними руками, але він би не здався.

На Майдані Юрій Дяковский був поранений в шию.

- Як би пафосно не звучало, але для нього Україна була понад усе, - говорить брат. - Він говорив, що нова влада не змінила ситуацію і не представляє інтереси тих, хто жертвував собою на Майдані.

За інформацією Марії Олійник, яка раніше допомогла родичам забрати із Слов'янська тіло Юрія Поправки, вивезти тіло Дяковського доки немає можливості.

- Виконувач обов'язків начальника міліції Слов'янська говорить, що навіть його в морг не пускають, - розповіла Gazeta.ua Марія Олійник. - Слов'янськ на сто відсотків в руках сепаратистів. Самопроголошений мер В'ячеслав Пономарьов обіцяє за співпрацю з ворогами розстріл. Важко, але все-таки знайшли судмедексперта, добилися від нього довідку про смерть. Але шофер відмовився везти вбитого хлопця із Слов'янська, і похоронна контора не продала костюм та труну. І міліціонери, які доставили в Київ Юрка Поправку, супроводжувати тіло львівського Юрка наразі відмовляються. Попереджаю: навіть якщо хтось з родичів загиблих вирішиться зі своєю труною, костюмом і машиною приїхати в Слов'янськ - перешкод з боку моргу не буде, але така поїздка небезпечна для їх життів.

За словами Олійник, ще один полонений з числа захоплених друзів Поправки і Дядковського - 22-річний вінничанин Віталій Ковальчук нині живий і знаходиться в полоні в Слов'янську.

Номери картки ПриватБанку для надання допомоги родині загиблого на поховання (на ім'я брата Дяковський Олег Іванович).

5168 7553 3590 8543
5168 7572 2720 9642

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: