До річниці завершення війни у Європі: публічна лекція «Ув’язнена Європа»

У Тюрмі на Лонцького розкажуть про нацистську тюрму, де три  роки  утримувалися  Бандера та Стецько.

8 травня, четвер. 18.00. Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького». м. Львів, вул. С. Бандери, 1 ( вхід з вул. К. Брюллова)

До річниці завершення Другої світової війни у Європі 8 травня львів’ян та гостей міста запрошують на публічну лекцію історика Олесі Ісаюк про Целленбау — внутрішню тюрму концтабору Заксенхаузен, де утримували особливо небезпечних для Третього Райху в’язнів — політичних та громадських лідерів окупованих нацистами країн, а також особистих ворогів Адольфа Гітлера.  Зокрема, там у різний час з 1939 по 1944 роки були ув’язнені лідери українського визвольного руху Степан Бандера та Ярослав Стецько.

Читатиме лекцію історик Олеся Ісаюк, яка завершує докторат в Університеті Марії Склодовської - Кюрі (Польща), працює у Центрі досліджень визвольного руху та Національному музеї-меморіал «Тюрма на Лонцького».

«Концтабір Заксенхаузен засновано 1936 року. До початку Другої Світової війни у Целленбау утримували особливо важливих політичних в’язнів-німців, а після початку війни сюди почали звозити найважливіших політв’язнів з усієї окупованої Європи», — розповідає дослідниця.

Бранцями Целленбау були такі відомі постаті, як головнокомандувач Армії Крайової Стефан Ровецький, прем’єр-міністр Франції Поль Рейно, архієпископ Любліна блаженний Владислав Гураль, син Йосипа Сталіна Яків Джугашвілі, церковний дисидент Третього рейху Мартін Німьоллер та багато інших. Усі вони перебували тут під постійним наглядом у винятково суворих умовах. Кожен в’язень постійно перебував у камері-одиночці, вікно якої було закрите дерев’яним щитком. Камери не опалювалися, харчування в’язнів зводилося до хліба з висівок та ріденького супу. Прогулянки у подвір’ї Целленбау були привілеєм.

«Більшість в’язнів не пережили свого ув’язнення у Заксенхаузені, тому Целлєнбау можна вважати меморіалом Європи», — говорить Ісаюк.

Організатори: Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького», Центр досліджень визвольного руху.

Прес-центр Центру досліджень визвольного руху

увязнена-Європа2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: