Відомий художник Ігор Янович презентує проект «Інтервал»

Сьогодні о 17:00 годині у Національному музеї імені А. Шептицького (проспект Свободи, 20) відкривається мистецький проект «Інтервал», який організовують арт-центр «Я Галерея» Павла Гудімова та відомий український художник Ігор Янович, повідомили у прес-службі ЛМР.

«Ми хочемо, щоб Львів був не тільки містом фестивалів, що звісно є потрібним і правильним, містом в якому розвивається сфера обслуговування чи ІТ технологій. Ми зацікавлені в тому, аби Львів був містом різнопланової та глибокої культури. Дуже знаково, що саме тут і саме зараз ми маємо виставку абстрактного мистецтва, яка зібрана з різних часів та проектів, адже в стінах Національного музею імені Андрея Шептицького дуже рідко можна бачити такі експозиції. Ця виставка дає нам можливість самозаглибитись, провести діалог між собою сьогоднішнім та собою вчорашнім. Віримо, що цей проект буде успішним і, що в дуже недовгому часі титул Львова, як культурної столиці буде наповнений багатьма змістами», - наголосила Ірина Подоляк, начальник управління культури.

За інформацією організаторів, Ігор Янович презентує свої роботи у Львові вперше за багато останніх років. Символічна цифра, яка замкнула життя митця в цикл 70 років, власне й стала приводом для проекту. Це друга «ювілейна» виставка художника після експозиції «Екскурс», представленої цієї весни в Одеській галереї ХудПромо.

У проекті «Інтервал» Ігор Янович пропонує чотири експозиції, які попарно демонструють основні теми творчості автора. «Діалог» і «Контекст», кожен по-своєму, розглядають зіставлення двох художніх явищ – абстрактного живопису та певного контексту, який підсилює звучання полотна. Тоді як «Течія» і «Суб’єктивний простір» безпосередньо розкривають тему трансформації і зміни матерії.

«Це не перша співпраця нашого арт-центру з музеєм, в якому зібрано чудовий колектив. Це велике задоволення співпрацювати з таким важливим, динамічним та прогресивним музеєм. Варто зазначити, що у Львові туризм повинен розвиватись не тільки біля кав’ярень і фестивалів, а ще й у музеях, тому що культурний туризм, процес творення якого почався багато років тому - це повністю реальна перспектива для міста.

На мою думку, мистецтво - важливий спосіб комунікації. Сьогодні відкриваємо виставку, яку ми чекали багато років. Важливо сказати, що дуже хотілось представити виставку «Інтервал» в цих залах, тому, навіть сама архітектура виставки, її розміщення було продумано в плані того, як відвідувач буде переходити від першого достатньо сакрального проекту «Діалог» та  дійде до брутального проекту «Контекст», - розповів Павло Гудімов, куратор виставки «Інтервал».

Довідка

У співпраці з арт-центром «Я Галерея» Ігор Янович представив ряд знакових персональних виставок. Чимало робіт автора долучилися до групових проектів арт-центру в Києві, Львові, Дніпропетровську, Москві та Вільнюсі. Перша персональна експозиція в «Я Галерея» під назвою «Матерія» відбулась у жовтні 2007 року. Наступного року тему цієї серії продовжив цикл робіт на папері «Горизонталі». А в 2009 році, під кураторством Павла Гудімова, відбувся «Діалог» абстрактного живопису Ігоря Яновича й сакральної дерев'яної скульптури ХVIII - XIX ст. – один із перших проектів-зіставлень, що їх реалізує арт-центр «Я Галерея». Результатом розвитку діалогу між творами мистецтва й урбаністичним середовищем став проект «Контекст» (куратор  – Павло Гудімов, фотограф – Марія Бикова), представлений у трьох версіях у львівській галереї Primus (2009), у Вільнюській Академії Мистецтв (2011) та в Я Галерея у Києві (2012).

Ігор Янович народився 1944 року у Києві. Живе і працює у Львові.

У 1971 році закінчив Львівський інститут прикладного та декоративного мистецтва (кафедра художньої кераміки). Із 1986 року є членом Спілки художників СРСР, з 1988 – працює з об'єднанням «Експрес-Авангард» при Фонді культури СРСР (Москва). Із 1988 року художник взяв участь у більш ніж 70 зарубіжних і міжнародних виставок, зорганізував більше 25 персональних експозицій і проектів в Україні, Польщі, Австрії, Німеччині. Тричі отримував нагороду Міжнародного трієнале живопису держав Карпатського регіону «Срібний квадрат» у Польші – у 1998, 2003 і 2006 роках.

Ігор-Янович2

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: