16-18 травня відбудеться ХХІ Міжнародна молодіжна піша проща «Львів – Унів»

З нагоди свята чудотворної ікони Унівської Богородиці, 16-18 травня відбудеться ХХІ Міжнародна молодіжна піша проща «Львів – Унів». Тема прощі «Перебувайте у моїй любові» (Йо. 15.9). Організатори очікують 1 тис. прочан, повідомили у прес-службі ЛМР.

Організатори прощі: братія Святоуспенської Унівської Лаври, ЛО ТУСК «Обнова», ГО «УМХ», Комісія у справах молоді УГКЦ, Молодіжна комісія ЛА, Комісія мирян ЛА; молодіжні спільноти: «Добрий Пастир», «Діти світла», «Юрська молодь»; Львівська духовна семінарія Святого Духа, САД, Аніматори ВІО, молодіжний сайт «ДивенСвіт», ХРАМ, ГСПО «Тризуб ім. С. Бандери», Мальтійська служба, Фонд «Разом для молоді», за сприяння управління внутрішньої політики ЛМР.

Цьогоріч проща розпочнеться Божественною Літургією о 7.00 год. в храмі Арх. Михаїла, що на вул. Винниченка у Львові. Одразу після Служби всі учасники записуються до груп і формують колону. Початок руху прощі о 8:30 год. Дорога пролягатиме через: м. Львів – с. Підбірці – с. Миклашів – с. Нижня Білка – с. Заставне – м. Глиняни – с. Якторів – с. Унів.

В святу обитель паломники прибудуть 17 травня ввечері. Тоді ж відбудуться нічні чування, які триватимуть до ранку: молитви, сповідь, благословення чудотворною іконою, похід зі свічками на Чернечу гору. В неділю, 18 травня, проща закінчиться Архиєрейською Літургією та повним відпустом. Колону супроводжуватиме медичний персонал, МВС та велогрупа.

«У важкі часи і трагічні обставини, які панують в Україні, такі заходи, як піша проща до Унева, є чудовою нагодою для кожного переосмислити власне життя, пригадати важливі християнські цінності, відректися від брехні та егоїзму. Я впевнений, що люди, які вирушають у цю прощу, світлом своїх сердець зможуть зруйнувати ту темряву, яка заволоділа нашою країною. Не піддаваймося відчаю, нехай ця довга дорога до Унева покаже, що там, де з тобою крокує Христос, немає місця для страху», - запевняє працівник  управління внутрішньої політики ЛМР Євген Бойко.

«Проща приурочена почитанню Унівської ікони Божої Матері, 18 травня будемо вшановувати цю ікону. Ми з вами повинні пам’ятати, що проща – це не проста мандрівка, а випробування. Проходячи ті випробування, ми єднаємося з духовними дарами, які нам залишив Спаситель. В часі прощі ми маємо можливість також посповідатися, помолитися за свої родини, за державу. Наші молитви будуть присвячені тій ситуації, в якій перебуває український народ. Під час прощі будемо роздумувати над важливими духовними темами, які багато в чому можуть вплинути на наше життя», - розповідає духівник прощі о. Василь Захарусь.

«Дуже приємно, що кількість учасників цієї прощі постійно зростає, що все більше християнських спільнот і організацій долучається до її проведення. Це чудова нагода у складні часи консолідувати суспільство, отримати духовне натхнення бути сильними духом.

Наша проща є структурованою, буде складатися з 30-35 груп. Кожну групу координуватиме аніматор. Аніматори попередньо проходять тренінги з психологами, медиками, вивчають духовну програму прощі, щоб бути компетентними у всіх запитаннях. Під час прощі ми матимемо медичний, психологічний супровід. Технічна група відповідальна за поселення людей, харчування, перевезення речей. Є у нас і велогрупа – спільнота «Добрий Пастир». Слід наголосити, що людина, яка йде у прощу, повинна бути до неї готовою: має мати намет, килимок, спальник, зручне взуття, дощовик, теплі речі. Треба бути готовим, що ми ночуватимемо або в наметах, або в школі.

Наголошуємо, що треба приходити вчасно на прощу, оскільки затримання руху колони може призвести до неможливості виконання програми. Тому просимо усіх прийти о 07.00 год. до Храму Михайла, а о 08.30 год. ми вже будемо вирушати», - запросив Богдан Манько, голова оргкомітету прощі.

«Чому молода людина потребує ходити на прощу, і що її кличе туди? Насамперед, проща асоціюється з дорогою, і наше  життя – теж дорога. Людина, яка йде в таку дорогу, прагне до розвитку, намагається вийти із зони свого комфорту, звичного середовища. Ми маємо шанс випробувати себе у незвичних ситуаціях, зрозуміти сутність справді важливих речей, оцінити вартість нашого життя. Також проща – це спілкування із самими собою, спілкування з різноманітними людьми, спілкування з Богом у молитві, яке допоможе нам знайти своє покликання в житті, навчитися відповідальності. Проща – це школа творення активного, свідомого громадського суспільства», - ділиться особистим досвідом голова Львівського обласного товариства українських студентів-католиків «Обнова» Наталія Козопас.

Наталія Козопас також розповіла, що щороку для прочан готують «Книжечку прочанина». Цього року у книжці буде послання Блаженійшого Святослава до молоді, слова Митрополита Андрея Шептицького, ряд молитов, приготування до сповіді та, звичайно, пісні.

«Маршрут прощі поділений таким чином, що наші духовні отці матимуть три зустрічі, бесіди на тему перебування у любові. Цього року вперше буде радіоточка, коли кожна людина зможе підійти до мікрофона, висловити своє намірення чи просто подякувати», - додала Наталія Козопас.

Для тих прочан, які не зможуть бути в п’ятницю, та все ж мають велике бажання доєднатись до прощі, передбачено автобуси, які виїжджатимуть зі Львова в суботу та неділю. Контактний телефон: 097 47 32 782 – Тарас.

На прощу необхідно взяти: намет, спальник, каремат (килимок), дощовик, змінне взуття, теплий одяг. У рюкзак бажано покласти також Святе Письмо, вервицю, ліхтарик, панамку, необхідні медикаменти, ложку, миску і горнятко. Важкі речі буде везти автомобіль.

Благодійний внесок: 30 грн. Є можливість повернутися з Унева до Львова автобусом, квиток якого 25 грн.

Контактні телефони: 067 94 40 250 –  Віра (реєстрація); 097 18 66 084 – Богдан.

Для журналістів є можливість поїхати транспортом у п’ятницю, 16 травня, у Глиняни, де ночуватимуть прочани. А також у суботу, 17 травня, безпосередньо до Унева. Реєстрація журналістів за тел.: 096 711 68 98 – Ірина. Зголошуватись можна до вівторка, 13 травня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: