Національний банк повернув продаж готівкової валюти за паспортом

Правління Національного банку України затвердило нову редакцію Інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Про це в понеділок, 12 травня, повідомляє прес-служба НБУ.

«Продаж банком готівкової іноземної валюти фізичним особам-резидентам в сумі, що не перевищує в еквіваленті 15 000 гривень, здійснюється на підставі документа, що посвідчує особу та підтверджує резидентність (копії документів, як і раніше, залишаються в документах дня банку)», – повідомили в прес-службі.
При цьому купівля банком готівкової іноземної валюти у громадян на суму, що не перевищує в еквіваленті 150 000 гривень, та операції з конвертації (обміну однієї іноземної валюти на іншу) здійснюються без документа, що посвідчує особу, але із зазначенням у квитанції прізвища, імені та по батькові клієнта.

Також купівля банком готівкової іноземної валюти у іноземних громадян за їх згодою може здійснюватися без оформлення довідки-сертифікату про здійснення обміну валюти.

Варто зазначити, що операції конвертації іноземної валюти та купівля банком іноземної валюти у фізичних осіб на суму, що перевищує в еквіваленті 150 000 гривень, здійснюються відповідно до вимог законодавства України про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму, які передбачають ідентифікацію клієнта.

Крім того, тепер банк може здійснювати додаткову ідентифікацію клієнта під час проведення валютно-обмінних операцій, якщо цей клієнт ідентифікований в банку. Банк повинен перевірити тотожність даних, внесених в клієнтську базу та даних, зазначених у пред'явленому документі. На підтвердження раніше проведеної ідентифікації в квитанції повинен бути вказаний номер справи з юридичного оформлення рахунку клієнта або номер відкритого рахунку.

Також були внесені зміни в порядок організації роботи банків, фінансових установ при здійсненні валютно-обмінних операцій. Зокрема, робоче місце касира повинно бути обладнане таким чином, щоб клієнт міг спостерігати за перерахуванням готівки. До кінця 2014 року приміщення каси банку, фінансової установи, пункту обміну іноземної валюти повинні відповідати вимогам нормативно-правових актів Національного банку України щодо технічного стану та організації охорони приміщень. Також встановлюється обов'язкова вимога щодо наявності програмних комплексів, що забезпечують контроль за обсягами валютно-обмінних операцій у межах банку – юридичної особи, фінансової установи. Вводиться уніфікована і спрощена квитанція про здійснення валютно-обмінних операцій.

Постанова № 249 «Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України» набирає чинності через 15 днів з дня її офіційного опублікування (готується до публікації 23 травня 2014 року у виданні «Офіційний вісник України»).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: