Львів’яни зможуть проголосувати за відновлення архітектурних пам’яток

Усі охочі матимуть можливість долучитися до голосування за архітектурні форми, які можуть бути відновлені в рамках грантової допомоги. Зробити це вони зможуть у соцмережі facebook або ж під час Майстерні міста, яка відбудеться у червні цього року. Проект впроваджується Інститутом міста, повідомили у прес-службі ЛМР.

Громадські активісти, архітектори та небайдужі мешканці знаходяться у постійному пошуку можливостей для реставрації хоча б частини пам’яток історії Львова. Цього року, після тривалого обговорення, серед 30-ти претендентів на реставрацію було обрано 6 об’єктів, які візьмуть участь у голосуванні серед громадськості. Визначати справді важливі архітектурні форми, які потребують реставрації, допомагали начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко-Швець та керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхманн.

«Я була здивована тим, наскільки активно мешканці Львова, що цікавляться його архітектурою, відгукнулися на наше прохання запропонувати до переліку об'єкти, що потребують негайної реставрації, адже ми можемо їх втратити. Перелік об'єктів, що запропонували мешканці, цікавий тим, що більшість з них перебуває поза звичними «туристичними шляхами», але їхня історична та культурна цінність є не меншою, ніж пам'яток зони охорони ЮНЕСКО", – розповіла Олександра Сладкова, менеджер проекту.

Зокрема львів’яни зможуть обрати серед таких претендентів:

  • Скульптурна група алегорія “Правосуддя” на Палаці Справедливості;
  • Будинок Юзефа Сосновського (1900-1908) за власним проектом на вул. Чупринки, 50-52;
  • Вітраж на сходовій клітці будинку (1910-1911; арх. Баденський) на вул. Герцена, 6;
  • Джерело з кам’яними левами на вул. Коперніка;
  • 6 скульптур будинку Ландау (1909, арх. В.Подгородецкий), вул. П. Дорошенка, 19;
  • Скульптурна група “Ощадність” (“Львівська статуя Свободи”) на пр. Свободи, 15 (1891).

Проголосувати можна буде протягом усієї Майстерні міста.

За задумом організаторів конкурсу, пам’ятка, що переможе у народному голосуванні, візьме участь у конкурсі на отримання гранту від Посольського фонду США зі збереження культурної спадщини. Про результати відбору стане відомо наступного року.

Посольський фонд США охорони культурної спадщини (AFCP) підтримує  збереження пам'яток культури та традиційних мистецьких форм. З 2001 року фонд надав фінансову підтримку більш як 750 проектам збереження культурних об’єктів у понад 120 країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: