У Львові відреставрують браму 19 століття

В рамках проекту GIZ та ЛМР «Муніципальний розвиток та оновлення старої частини міста Львова» відбувається черговий практичний семінар, під час якого львівські столяри та реставратори відновлюють цінну історичну браму середини 19 ст. на площі Ринок, 8. Реставраційні роботи проводитимуться комплексно й у відповідності до пам’яткоохоронних вимог. До участі в семінарі зголосилося 10 майстрів, повідомили у прес-службі ЛМР.

«Ми запланували ще один семінар для столярів у рамках нашої програми відновлення історичних вікон та дверей, оскільки бачимо, що місто потребує додаткових робочих рук, щоб реставрувати  історичні вікна та двері. Задум семінару – сфокусувати увагу майстрів саме на реставрацію історичних дверей, щоб потім для міста вони могли виконувати фахово свою роботу. Зараз потреба  в майстрах є вищою, ніж їх є в місті, і це одна з причин організації такого семінару для фахівців по роботі з деревом», - розповіла керівник проекту GIZ у Львові Іріс Гляйхман.

Сьогодні браму демонтували та перенесли в майстерні, що у Бернардинському дворі. За словами керівника семінару, експерта GIZ Крістофа Юнґганса, планується, що в середині наступного тижня відреставровану браму повернуть на місце.

Як розповіла начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, для навчання обрали будинок №8, оскільки там вже у рамках проекту відреставрували балкон та кам'яні портали.

«Історія будинку на пл.Ринок, 8 сягає 17 ст., перша згадка про нього як про будинок є 1658 року в сьогоднішньому вигляді, але в основі своїй він є значно старіший. Сучасний образ будинку  походить з пізнішого часу, він перебудований, а в 19 ст. був надбудований 4-й поверх, ймовірно з того часу походять і двері. В основі цей будинок є з епохи бароко, однак не всі елементи бароко тут збереглися, зокрема двері походять з 19 ст. Вони належать до епохи класицизму. Вітраж над дверима  - це початок 20 ст., сецесія, тобто тут є цілий букет стилів, рельєфи, в тому числі авторські. Цей будинок вибрали для сьогоднішнього семінару тому, що над ним ми вже працюємо протягом останніх років – зроблено балкон та портал. Зараз настав час дверей. Вони є не надто складні, щоб за короткий час у рамках семінару їх відреставрувати», - розповіла Лілія Онищенко.

За словами Крістофа Юнґганса, вартість реставрації такої брами для мешканців буде безкоштовною, адже відбувається  у рамках семінару, усі роботи фінансує GIZ. Якщо б це було комерційне замовлення, то коштували б такі роботи близько 800 євро.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: