УКВ відстоює визнання недійсними договорів оренди кінотеатру «Київ»

Завтра у Львівському апеляційному господарському суді розглядатиметься оскарження управління комунальної власності ухвали про зупинення провадження у справі за позовом управління комунальної власності до ТзОВ «Кінокомплекс-Київ» про визнання недійсними договорів оренди та скасування ухвали про приватизацію способом викупу. Як пояснила начальник управління Інна Свистун, суд розглянув та зупинив провадження у справі. Управління комунальної власності вважає зупинення провадження безпідставним та оскаржило цю ухвалу, повідомили у прес-службі ЛМР.

В провадженні Господарського суду Львівської області перебуває справа №914/1120/14 за позовом управління комунальної власності до ДКП кінотеатр «Київ», ТзОВ «Кінокомплекс-Київ», Львівської міської ради - про визнання недійсними договорів.

Предметом даної справи є визнання недійсними:

  • угоди б/н від 06.08.2012, укладеної між ДКП кінотеатр «Київ» та ТзОВ «Кінокомплекс Київ» (за даною угодою ДКП кінотеатр «Київ» передано ТзОВ «Кінокомплекс Київ» всі права та обов’язки, що визначені договором оренди від 02.07.2012 №Г-8359-12;
  • договору про відступлення права вимоги (цесії) укладеного 23.10.2012 між ДКП кінотеатр «Київ» та ТзОВ «Кінокомплекс Київ»;
  • договору №Г-8359-12 (Д-12) про внесення змін до Договору оренди №Г-8359-12 нерухомого майна (будівель споруд, приміщень) за адресою: м. Львів, пр. Шевченка Т., буд. 8;
  • ухвали Львівської міської ради від 30.05.2013 №2356 «Про включення до переліку об’єктів, що підлягають приватизації способом викупу, об’єкта комунальної власності на просп. Т. Шевченка, 8».

Зазначені вище угоди укладені без згоди управління комунальної власності, як орендодавця майна.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 22.04.2014 у вищезазначеній справі задоволено клопотання ТзОВ «Кінокомплекс-Київ» про зупинення провадження у справі до набрання законної сили рішенням господарського суду Львівської області у справі №914/4657/13 за позовом ТзОВ «Кінокомплекс-Київ» до управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради про визнання протиправною бездіяльність управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та укладення договору купівлі продажу.

Рішенням господарського суду Львівської області від 24.12.2013 у справі № 914/4657/13 за позовом ТзОВ «Кінокомплекс-Київ» до управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради про визнання протиправною бездіяльність управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та укладення договору купівлі - продажу, позов задоволено повністю.

На момент розгляду клопотання про зупинення провадження у справі (22.04.2014), рішення суду у справі № 914/4657/13 за позовом ТзОВ «Кінокомплекс-Київ» до управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради про визнання протиправною бездіяльність управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та укладення договору купівлі - продажу законної сили не набрало, оскільки оскаржено в апеляційному порядку Управлінням комунальної власності (триває провадження у справі, ухвалою суду від 13.02.2014 у даній справі призначено судову економічну експертизу документів та зупинено провадження у справі)

Зіставивши підстави та предмети судових справ №914/4657/13 та №914/1120/14, управління комунальної власності вбачає, що жодних підстав для висновку про неможливість розгляду справи №914/1120/14 до вирішення справи №914/4657/13, немає, оскільки дані справи не пов’язані між собою предметом позову.

Підставою позову у справі №914/1120/14  є незаконність, укладення договорів про відступлення права вимоги (цесії) через відсутність згоди на укладення таких від кредитора – орендодавця за договором  - управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради, у зв’язку з чим вказані договори, не відповідають ст. 520 ЦК України.

Предметом позову у справі №914/4657/13, до вирішення якої місцевий суд оскаржуваною ухвалою зупинив провадження у справі, є:

  • бездіяльність управління комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради щодо розгляду незалежної оцінки об'єкта приватизації ТзОВ «Кінокомплекс-Київ», а саме нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, пр. Шевченка,8, загальною площею 835,80 кв.м.
  • визнання оцінки погодженою Управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради за результатами розгляду незалежної оцінки об'єкта приватизації Товариства з обмеженою відповідальністю „Кінокомплекс-Київ", а саме нежитлового приміщення, що знаходиться за адресою: м. Львів, пр. Шевченка,8, загальною площею 835,8кв.м.
  • зобов'язання управління комунальної власності Департаменту економічної політики Львівської міської ради укласти з Товариством з обмеженою відповідальністю „Кінокомплекс-Київ" договір купівлі-продажу об'єкта малої приватизації способом викупу щодо нежитлових приміщень, які розташовані за адресою: м. Львів, пр. Шевченка, 8, загальною площею 835,8 м. кв.

Підставою зазначеного позову ТзОВ «Кінокомплекс Київ» є ухвала Львівської міської ради від 30.05.2013 №2356 «Про включення до переліку об’єктів, що підлягають приватизації способом викупу, об’єкта комунальної власності на просп. Т. Шевченка, 8».

Дана ухвала Львівської міської ради є предметом судового розгляду у справі №914/1120/14.

«Очевидним є те, що причиною виникнення спору між управлінням комунальної власності департаменту економічної політики Львівської міської ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Кінокомплекс-Київ» є прийняття ухвали Львівської міської ради від 30.05.2013 № 2356 «Про включення до переліку об’єктів, що підлягають приватизації способом викупу, об’єкта комунальної власності на просп. Т. Шевченка, 8», яка в свою чергу прийнята з урахуванням наявності угоди б/н від 06.08.2012, яка укладена між ДКП кінотеатр «Київ» та ТзОВ «Кінокомплекс-Київ» та договору про відступлення права вимоги (цесії), укладеного 23.10.2012 між ДКП кінотеатр «Київ» та ТзОВ «Кінокомплекс-Київ», а не зобов’язання щодо виконання оскаржуваної ухвали.

Таким чином, беручи до уваги первинність встановлення судом правомірності прийняття ухвали міської ради у справі №914/1120/14, а не зобов’язання щодо її виконання, місцевим господарським судом безпідставно прийнято ухвалу про зупинення провадження у справі до набрання законної сили рішенням господарського суду Львівської області у справі № 914/4657/13, яке в свою чергу теж зупинено.

Відтак, беручи до уваги вищевикладене, будь-які обставини, які б об’єктивно унеможливлювали розгляд та вирішення господарської справи №914/1120/14 до вирішення справи №914/4657/13, відсутні», - зазначають в управлінні комунальної власності.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: