До Дня Європи художники з міст-побратимів Львова зобразять свої міста

17 травня з нагоди святкування Дня Європи у Львові відділ закордонної співпраці Львівської міської ради організовує зустріч художників з європейських міст, з якими Львів має тісну співпрацю. Під час зустрічі представники з міст-партнерів Львова зображатимуть свої міста на 47-метровій стіні на трамвайній зупинці «Русалка Дністрова». Організатори хочуть з допомогою стріт-арту символічно наблизити Європу до нас, зробити місто барвистішим і познайомити мешканців з митцями з наших міст-партнерів.

«За останні роки вуличне графіті набуло великої популярності. Ставлення у суспільстві до цього явища досить неоднозначне. Хтось вважає малюнки хуліганством і вандалізмом, хтось вважає їх мистецтвом і субкультурою. Метою нашого проекту є показати, що вуличні малюнки можуть бути мистецтвом і мати свою цінність. Для цього ми запрошуємо художників з європейських міст, з якими співпрацює Львів, та приурочуємо захід до Дня Європи.

Ми вибрали стіну на критій трамвайній зупинці в центрі міста та хочемо зробити її барвистою, щоб вона не тільки милувала око в очікуванні трамвая, а також розказувала мешканцям про європейські міста-партнери Львова та символічно наближувала Європу до нас.

Перед художниками ми ставимо завдання зобразити визначну пам’ятку архітектури, яка вважається візитною карткою їхнього міста. Цю будівлю можна зображати самою або в урбаністичному ландшафті їхнього міста, оточену вуличками, будинками, деревами, людьми чи ліхтарями. Зображення має мати герб чи логотип міста для впізнаваності, а також назву міста», - зазначили у відділі закордонної співпраці ЛМР.

Організатори сподіваються, що цей захід започаткує співпрацю з львівськими художниками та сприятиме поширенню інформації про закордонні міста-партнери серед львів’ян і гостей міста.

Партнери та спонсори заходу: Посольство Австрії в Україні, Посольство Федеративної Республіки Німеччина, Представництво австрійської академічної служби з обміну у Львові (OEAD), Австрійський культурний форум, Academy of fine arts Vienna, Cultural city network Graz, Karcher, Епіцентр, Холдинг емоцій «!Fest», Just in Lviv, Restaron, Atlas, Rius.

Учасники: Крістоф Родлер, Мажена Воловіч, Жан П’єр Куето, Крістіан Мурцек, Відень, Австрія.

Крістоф Родлер (1969 р.н.) - художник,  ілюстратор книг та викладач. Вивчав живопис і графіку в Ф. Гурдертвассера в Академії мистецтв Відня.  Мажена Воловіч (1984 р.н.) - випускниця Краківської академії мистецтв, з 2011 навчається в Академії мистецтв Відня. Жан-П’єр Куето народився у Відні 1990 року. Навчається в Академії мистецтв Відня, випускник Віденської художньої школи. Крістіан Мурцек (1986 р.н.) - випускник Віденської художньої школи, з 2012 студент Академії мистецтв Відня. Вивчав філософію у Віденському університеті.

Кіпрас Сарапінас і Едгар Еку. Вільнюс, Литва. Зацікавляться графіті з 14 - 16 років.   2003 створили власну команду, започаткували декілька власних проектів, діляться своїм баченням мистецтва графіті, яке є для них не лише хобі, а й способом життя. Першу нагороду отримали за участь у проекті «Графіті андеґраунд» (1 місце) у 2004 році. Головною нагородою вважають перемогу на V Міжнародному Фестивалі графіті Прибалтійських країн.

Беата Роєк. Вроцлав, Польща. (1985 р.н.) Випускниця Вроцлавської академії  мистецтв і дизайну, магістр мистецтва. Займається живописом, короткометражною анімацією, графіті та рисунком. Живе і працює у Вроцлаві. У 2013 році отримала нагороду на 11 Конкурсі Гепперта, Галерея Сучасного Мистецтва (Вроцлав, Польща).

Мистецький дует «Zonenkinder Collective». Гамбург, ФРН. Каролін Штайнат (1976 р.н.) - вільна художниця, культурний антрополог, соціолог і Філіп Штайнбреннер (1976 р.н.) - вільний художник, соціолог і етнолог. Працюють у галузі настінного малярства, фотографії та скульптури. У 2012 році отримали премію ARTAQ Award 2012, Париж, за визначний внесок у розвиток міського мистецтва.

Sizetwo (Беньямін Гьофлер), Грац, Австрія. Працює у техніці графіті з 2007 року. Спочатку його надихала естетика комп’ютерних ігор та автодизайн, папір і олівець були улюбленими засобами вираження. У співпраці з товариством «4 елементи» проводить майстер-класи. У 2010 разом зі словацьким митцем TEOSON заснував Read Us Crew (RUC) та розмальовують концертні стіни в Австрії та Словенії.  Посилання: www.fourelements.at, www.teoson.si, www.sizetwo.at

Артур Вабік. Краків, Польща. (1982 р.н.). Художник, публіцист, дослідник поп-культури, видавець, автор інсталяцій в публічному просторі. Випускник Інституту історії мистецтва Ягелонського університету в Кракові. Редактор і видавець антології польського інтернет-коміксу «Комікс в мережі». У 2012 написав сценарій для коміксу «Ворошиловград» (рис. Марцін Сурма) на основі однойменної повісті С. Жадана. Публікує тексти про поп-культуру.

Мацей Ігнацюк. Люблін, Польща. Художник-графік, аніматор, комп’ютерний графік. Заснував власну фірму, яка займається графікою, серед іншого також створенням графіті для реклами. Вже 7 років є співорганізатором Любельського фестивалю графіті, який є найбільшим заходом такого типу в Польщі. Впродовж трьох років організовує  Metting of Styles Poland – найбільшу світову імпрезу графіті.

Марцін Левіцкі. Перемишль, Польща. (1987 р.н.) З 2000 року займається малюванням як аматор. У 2005 році займався мистецькою діяльністю у співпраці з Товариством «Mlodosc ze sztuka». У 2011 закінчив навчання за спеціальністю будівництво та з 2012 року працює у галузі мистецького оформлення приміщень. Роботи можна подивитись на www.proho.net.pl.

Лукаш Ґіл. Ряшів, Польща. (1982 р.н.). Випускник Ряшівського університету. У даний час працює асистентом у майстерні малярства факультету мистецтв, докторант Інституту мистецтв університету Яна Кохановського в Кельцах. За найкращий диплом 2010 року отримав Першу нагороду ім. Єжи Панка. Займається малярством, рисунком і графікою.

Івона Дурач-Ґіл. Ряшів, Польща. Випускниця Ряшівського університету. Ініціаторка виставок малярства проекту M4 в Мєльцу. Працює у галузі малярства та фотографії. Живе та працює у Ряшеві.

"Smy" - Даніель Шмідер (1979 р.н.), Фрайбурґ, ФРН. Завершив навчання у галузі графічного дизайну у 2007 році. Smy створює екзотично привабливих, неіснуючих істот з похмурим присмаком, які викликають щиру симпатію. Він сам описує зміст своїх картин як «Freaks und Freakadellen». При створенні малюнків діє таке правило: використовується все, що підходить – туш, акрил, акварель, лазур, гелева ручка, крейда, вугілля, графіт, зубна щітка, сіль, аерозоль. Посилання: www.behance.net/smy; www.dasauge.de/-123smy.

Гриця Ерде. Львів. Україна, українська художниця та ілюстратор. Народилась у Львові 1986 року. Учасниця більше 20 міжнародних та українських виставок та фестивалів. Посилання:  www.grycja.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: