У Франковому університеті презентували електронний репозитарій періодичних видань 1776-1945 років (фото)

У рамках Міжнародної конференції «Періодичні видання у бібліотеках як інститутах національної пам’яті» 15 травня 2014 року в Науковій бібліотеці Львівського університету відбулась презентація електронного репозитарію українських періодичних видань 1776-1945 років, повідомили у прес-службі Університету.

Питанням реставрації, консервації та популяризації фондів періодики присвятив своє вступне слово директор Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка Василь Кметь. Проаналізувавши динаміку використання електронних ресурсів бібліотеки, він наголосив на актуальності таких бібліотечних послуг і потребі формування електронних репозитаріїв. Один із таких проектів -  презентований сьогодні. Він постав на основі досвіду формування віртуальних баз університетської книгозбірні шляхом співпраці з Центром міської історії Центрально-Східної Європи, Електронною бібліотекою друкованої періодики PressPoint, проектом ретроспективної періодики (у локальній мережі), спільним інформаційно-бібліографічним проектом Наукової бібліотеки й управління внутрішньої політики Львівської міської ради – «Львів 100 років тому».

Проект електронного репозитарію українських періодичних видань 1776-1945 років «LIBRARIA» постав за ініціативи та на основі фондів Наукової бібліотеки ЛНУ ім. Івана Франка. Програмне рішення та функціонування цього ресурсу розробили дві компанії – ПП «Архівні інформаційні системи» (Київ) та ТОВ «Інтелекс» (Львів).

Заступник директора Наукової бібліотеки з питань автоматизації Ігор Огура у своєму виступі окреслив технічні моменти формування й удоступнення електронного ресурсу. Більш докладно про презентований ресурс розповів директор ПП «Архівні інформаційні системи» Кирило Віслобоков. Доповідач проаналізував досвід створення аналогічних електронних ресурсів за кордоном, зокрема у Франції, Великобританії та Латвії, окреслив технології та специфіку їх формування. До того ж, гості та учасники Конференції мали нагоду переглянути демоверсію презентованого ресурсу.

Директор ТОВ «Інтелекс» Тарас Родцевич ознайомив присутніх із особливостями функціонування електронного репозитарію українських періодичних видань 1776-1945 років і продемонстрував, як здійснюється пошук у базі періодики.

Презентація завершилася засіданням круглого столу «Національний каталог періодики: проблеми та перспективи створення», під час якого фахівці бібліотечної сфери й інформаційних технологій мали змогу обговорити перспективи співпраці та шляхи реалізації електронних проектів, а також можливість творення єдиного взаємодоступного каталогу для інституцій та академічних закладів України.

Репозитарій2 Репозитарій3 Репозитарій4

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: