У Франковому університету пройшло академічне вшанування пам’яті Шевченка (фото)

15 травня 2014 року в Актовій залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулося відкриття та пленарне засідання Міжнародної наукової конференції «Апостол правди і науки», присвяченої 200-літньому ювілею від дня народження Тараса Шевченка, повідомила прес-служба Університету.

Понад 220 шевченкознавців з Болгарії, Німеччини, Польщі, Сербії, Словаччини, Сполучених Штатів Америки, Хорватії та авторитетні українські науковці впродовж двох днів обговорюватимуть  найновіші тенденції дослідження творчості Тараса Шевченка, його постійної присутності у суспільно-політичному житті України задля інтелектуального осягнення феномена Кобзаря.

«В історії кожного народу є постаті, які мають благословення стати уособленням національних прагнень, ідеальним символом народу, камертоном його совісті та духовного розвитку. Саме у часи найбільших суспільних випробувань Шевченкове слово оберігало українців від зневіри та відчаю. Шевченкове «Борітеся – поборете» пронизує серця наших сучасників, скеровує прагнення до віри та надії у краще майбутнє українського народу», - відкрив Міжнародну наукову конференцію вітальним словом в.о. Ректора Львівського національного університету імені Івана Франка, професор Василь Височанський. Василь Степанович зосередив увагу учасників наукового зібрання на особливому значенні постаті Шевченка для Львова та Львівського національного університету імені Івана Франка: «Вшанування Шевченкового ювілею у Франковому університеті - символічний акт єднання двох велетів українського духу, яким вдалося чітко окреслити виразні контури духовного інтелектуального світу українства». В.о. Ректора Університету висловив переконання, що конференція відбудеться на високому науковому рівні і з'ясує чимало нових таємниць Шевченкового  слова. «Впевненість ця зумовлена свіжим, наснаженим мільйонним майданівським імпульсом до якісно іншого прочитання творчого доробку предтечі української державності. Тепер кожен свідомий того, що сприймати Тараса Шевченка  лише розумом недостатньо, його потрібно читати душею. Сучасне сприйняття «слова Правди», поза всяким сумнівом, відкриє перспективні обрії шевченкознавства і стане гідним пошануванням величі Провідника української нації», - зазначив професор Василь Височанський.

Привітав учасників урочистостей заступник голови Львівської облдержадміністрації з гуманітарних питань, випускник факультету іноземних мов ЛНУ ім. Івана Франка Юрій Підлісний: «І день іде, і ніч іде. І, голову схопивши в руки, Дивуєшся, чому не йде Апостол правди і науки?», - так думали ми в листопаді, грудні минулого року, так думали в січні цього року, доки не пролунав вистріл, допоки не впав син Кавказу, який промовляв до нас словами Шевченка: «Борітеся – поборете!». Мені приємно бути в храмі Правди і Науки, студенти і викладачі якого брали дієву участь у революції Гідності». На завершення виступу Юрій Теодорович звернувся до студентів із настановою Шевченка: «Учися, серденько, колись з нас будуть люде...».

Від імені директора Інституту філології Київського національного університету імені Тараса Шевченка, професора Григорія Семенюка озвучила вітальний адрес доктор філологічних наук, професор Олена Івановська: «У ювілейний рік 200-літнього відзначення дня народження Тараса Шевченка, напередодні великої тризни по ньому Міжнародна конференція покликана науково осягнути дискурс сьогодення з позицій Шевченкової філософії та його художнього світу. Кожному з нас даровано шанс піднятися до феномена Шевченка. Шевченків «Кобзар» і Святе письмо залишаються для наших сучасників тими джерелами Істини, які стоять на сторожі душі людини».

«Шевченко жив і творив, щоб українська нація спромоглася на свою  самостійну державу, зберегла власну самобутню культуру,  мову, посіла гідне місце в колі народів світу. Шевченко – не музейний експонат. Його поезія – наша класика і наша сучасність. Раз у раз виникає спонука коментувати нинішні події Шевченковими творами», - наголосив у своєму виступі директор Інституту Івана Франка НАН України, професор Євген Нахлік. «Відзначення 200-літньго ювілею Поета – чудова нагода стократ посилити актуальність повсякчас глибокого дієвого слова. Шевченко залишається незручним для будь-якої влади, різних політичних партій. Шевченкову поезію можна порівнювати з професійною журналістикою, яка не обслуговує жодної влади, а критикує її, дошкуляє їй, прискіпується до неї, бо це поезія високої моралі, безкомпромісності, сміливості», - переконаний Євген Казимирович.

Привітав учасників Міжнародної наукової конференції народний депутат України Ярослав Дубневич, зазначивши, що «Шевченко – один із тих, хто своєю зброєю обрав Слово. І саме сьогодні надзвичайно актуальними є його слова: «В своїй хаті - своя правда і сила, і воля».

Від імені Міністра освіти і науки України, професора Сергія Квіта привітав шевченкознавців професор Національного університету «Києво-Могилянська академія» Володимир Панченко: «Засвідчую свою глибоку повагу Львівському національному університетові імені Івана Франка як флагману освіти і науки в Україні, у якому присутності Шевченка – вічна».

Під час наукової частини пленарного засідання із доповідями «Апостольська місія Тараса Шевченка та ідеали слов’янської єдності», «Даруй словам святую силу – людськеє серце пробивать», «Поема Тараса Шевченка «Кавказ»: полеміка з Олександром Пушкіним», «Шевченкознавство англомовного світу: здобутки і сучасний стан», «Тарас Шевченко й українська мова», «Велич Тараса Шевченка у герменевтичному вимірі» виступили відповідно Микола Жулинський, Тарас Салига,  Володимир Панченко, Роксолана Зорівчак, Віктор Мойсієнко, Петро Іванишин.

Окрім пленарного засідання, у рамках ювілейної шевченкознавчої міжнародної конференції відбудеться засідання одинадцяти секцій: націософія Тараса Шевченка, інтерпретація Шевченкового тексту, феномен Тараса Шевченка в історії української літератури, шевченкознавство як галузь гуманітарних знань Тарас Шевченко й Україна, Тарас Шевченко у світовій культурі, Тарас Шевченко і фольклор, мова творів Тараса Шевченка, мистецький світ Тараса Шевченка, Тарас Шевченко в освітньому соціокультурному просторі, роль НТШ у становленні української академічної науки.

Під час урочистостей справжньою приємною несподіванкою для присутніх стало вручення медалі й диплома лауреата літературної премії імені видатного українського перекладача, літературознавця та лексикографа Миколи Лукаша «Ars Translationis», заснованої редакцією журналу «Всесвіт» в 1989 році, за найкращі переклади й перекладознавчі праці, опубліковані за рік на сторінках журналу, завідувачеві кафедри контрастивної лінгвістики та перекладознавства імені Г. Кочура Роксолані Зорівчак  за значний внесок у вітчизняне шевченкознавство. Головний редактор журналу «Всесвіт» Дмитро Дроздовський висловив Роксолані Петрівні своє велике захоплення її талантом перекладознавця.

Багатолітній працівник «Голосу Америки», перекладач Петро Фединський подарував Університету в особі в.о. Ректора, професора Василя Височанського перше повне видання «Кобзаря» Тараса Шевченка англійською мовою.

Вшановуючи пам'ять Апостола Правди і Науки, від імені академічної спільноти Львівського національного університету імені Івана Франка студенти філологічного факультету Христина Кошулинська й Олег Войтків поклали квіти до пам’ятника Тарасові Шевченкові.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: