У Садового попередили про пік активності кліщів

Львівський міський відділ Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби України застерігає про небезпеку укусів кліщів. Пік активності цих членистоногих припадає на травень-червень та вересень-жовтень.

Лише за 2013 рік в лікувальні установи міста звернулося 686 осіб із скаргами на присмоктування  кліщів. І це лише зареєстровані випадки.

Кліщ впивається в шкіру і залишається в ній, що часто викликає місцеве запалення. Крім того, кліщі розносять небезпечні інфекції – кліщовий енцефаліт та системний кліщовий бореліоз (хвороба Лайма). Минулого року з приводу  системного кліщового бореліозу лікування отримували 68 осіб.

Кліщі дуже поширені у паркових та лісопаркових зонах м. Львова – у парках «Погулянка», «Залізні води», «Високий замок», Стрийський, Снопківський,  у  лісопарках Винниківський, Брюховицький і Сихівський та й практично у всіх районах міста, де є зелені насадження. Пік активності кліщів припадає на травень-червень та вересень-жовтень, а цьогоріч їх появу в природі спостерігаємо вже на початку березня. Кліщі живуть і розмножуються на поверхні ґрунту в листі, на території з високою травою, порослій дрібним чагарником. Недоглянуті парки означають автоматичне збільшення кількості цих шкідливих комах.

Кліщі кігтиками чіпляються до одягу людини, шерсті тварин і присмоктуються. Найчастіше місцями присмоктування цих паразитів є внутрішня поверхня ніг, живіт, шия, волосиста частина голови.

Коли кліщ уже впився у тіло, витягти його треба цілком. Необхідно захопити комаху пінцетом, якнайближче до шкіри, й дуже обережно видалити. Але в жодному разі не слід смикати кліща, бо тоді його голова, майже напевно, залишиться у ранці. Після «операції» місце покусу потрібно обробити зеленкою. Проте не бажано витягати кліща самотужки, бо наслідки, здавалося б, успішного видалення даються взнаки аж через 5-7 днів. Може розвинутись токсична еритема, і людина все одно опиниться в лікарні. Тому краще звернутися за кваліфікованою допомогою у медичний заклад.

Як же вберегтися від нападу кліщів? Йдучи на прогулянку, слід одягати світлі речі – на них легше помітити кліща: щільні штани, сорочку з довгими рукавами, головний убір. Бажано прихопити зі собою препарати, які відлякують кліщів – бальзам «Зірочка», крем «Off». Після повернення додому потрібно ретельно оглянути одне одного, особливо шию, волосся.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: