У серпні у церкві Петра і Павла розпочнуть роботи зі збереження стінопису

У межах українсько-польського проекту «Збереження спільної культурної спадщини» з початку серпня  церкві свв. Петра і Павла розпочнуть роботи з консервації стінопису лівої нави. Роботи виконуватимуть польські та української студенти академій мистецтв під наглядом своїх викладачів, повідомили у прес-службі ЛМР.

Роботи фінансуватиме Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща. Цьогоріч, як і минулого року, польське міністерство виділило на цей храм 150 тис. злотих. Церква ж, за словами настоятеля о.Степана Суса, візьме на себе витрати з забезпечення проживання та харчування для студентів.

Окрім робіт з забезпечення стінопису від подальшого руйнування, будуть проведені і дослідницькі роботи.

«Під час реставрації будуть відібрані проби, які поляки потім досліджуватимуть у себе в лабораторії. Такі дослідження є досить дорогими, у нас немає такої лабораторії. Так що завдяки цій співпраці ми матимемо добру документацію по цьому храму.

В процесі робіт планують проводити майстер-класи різних спеціалістів, так, планують запрошувати фізиків, хіміків, а також італійського вченого, який займається нано-технолоігями, щоб він міг проводити майстер-класи, на які можна буде прийти у сім реставраторам, усім зацікавленим особам, повчитися, обмінятися досвідом», - зазначила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Як зауважив доцент кафедри реставрації творів мистецтва Львівської національної академії мистецтв Юрій Островський, це буде хорошою практикою для студентів, адже  у нас нема такого напрямку, як реставрація стінопису, реставрують в основному живопис на дошках, на полотні, тобто ікони, а стінопису приділяють менше уваги.

«Зараз реставратори зосередяться на цій емпорі, але будемо шукати можливості та кошти, щоб розширити ці роботи на інші фрагменти стінопису», - зазначив представник Міністерства культури та національної спадщини Республіки Польща Міхал Міхальські.

«Треба дякувати, що у нас є така співпраця, що є можливість за польські гроші щось зробити», - наголосила Лілія Онищенко.

У цьому році проведуть реставраційні роботи у чотирьох храмах Львова. Роботи виконуватимуть спільно українські та польські реставратори, а фінансує їх

Нагадаємо, в цьому році межах проекту «Збереження спільної культурної спадщини»  Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща профінансує реставраційні роботи у  Вірменській та  Латинській катедрах, у церкві свв. Петра і Павла, а також у церкві св.Антонія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: