Декларацію про готовність до добровільної люстрації підписали тільки два кандидати

Механізм громадського контролю є одним з головних інструментів здійснення люстрації українських політиків та державних чиновників, потреба в якій вже давно назріла.

Коаліція громадських організацій «За доброчесну публічну службу» запропонувала міністрам, головам обласних адміністрацій, мерам обласних центрів, кандидатам на посаду Президента та міського голови Києва підписатися під додатковими зобов’язаннями, що засвідчать про їх готовність співпрацювати з громадськістю задля попередження корупції та конфлікту інтересів в їх діяльності.

Тільки два кандидата на посаду Президента  України підписали Декларацію доброчесності публічної особи. Олег Тягнибок погодився з усіма трьома пунктами Декларації, а Ольга Богомолець тільки з двома зобов’язаннями, оминувши пункт декларації про оприлюднення назв юридичних та фізичних осіб, що профінансували її виборчий фонд. Також Олег Тягнибок взяв зобов’язання щодо доброчесності депутатів фракції «Свобода» у парламенті України.

Кандидат на посаду міського голови Києва Леся Оробець стала єдиним кандидатом з поміж претендентів на крісло голови Києва, яка підписалася  під всіма пунктами Декларації. Також підписали Декларацію учасники першої п’ятірки партії «Нове життя» до Київради.

Серед топ-посадовців уряду Яценюка погодилися публічно декларувати власні доходи та доходи заступників, посадових осіб, що працюють у сферах із високими корупційними ризиками, а також    провести перевірки дотримання вимог законодавства щодо врегулювання конфлікту інтересів,  поки що лише міністр екології та природних ресурсів Андрій Мохник, міністр аграрної політики та сільського господарства Ігор Швайка, голова Державного агентства земельних ресурсів Сергій Рудик та голова Львівської облдержадміністрації Ірина Сех.

На думку директора Фундації «Відкрите суспільство» Івана Сікори, існує три основні  можливості  забезпечення нової якості державної та міської політики: люстрація, вибори та контроль за виконанням передвиборчих обіцянок.  Іван Сікора вважає, що «інформування громадськості про спонсорів політиків – реальна можливість виявити готовність політиків до люстрації».

Кампанія «За доброчесність публічних осіб» допомагає громадянам отримати не тільки інформацію про реальну готовність до відкритості, прозорості та підзвітності політиків та чиновників, а й оцінити реальні доходи публічних посадовців та пов’язаних з ними осіб.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: