Вчора у Львові обирали «народного депутата»

Тема виборів сьогодні одна з найбільш актуальних. Дискусії, дебати, афіші і політичні газетки зустрічаються виборцям на кожному кроці. Спавжня передвиборча кампанія вчора розгорнулась в львівському театрі ім. М. Заньковецької. Тут вчора обирали «Народного депутата».

Відбулась вистава за п’єсою Броніслава Нушича, режисер В’ячеслав Жила.

Як стало відомо нашому журналісту, режисер натрапив на такий матеріал несподівано,  гортаючи літературу, і одразу ж вирішив взяти до роботи.

« П’єса, яка написана в 1883-му році в Сербії і Хорватії тодішній, повністю відповідає сьогоднішнім українським реаліям, – каже заслужений діяч мистецтв України, режисер В’ячеслав Жила. – Мова йде про вибори – про висунення кандидатів, про всю передвиборчу суєту, вона виносить на поверхню все те, чого загал не бачить.»

Гра акторів розпочалась ще до трьох дзвінків-попереджень. А в холі театру, глядачів зустрічали юні артисти. Кожен мав шанс отримати листівку з передвиборчою агітацією депутатів.

З перших хвилин перебування в театрі склалось враження, немов глядач потрапив на справжнісінькі вибори. Дуже доречно виборчу кампанію доповнили  величезні агітаційні плакати з портретами «кандидатів», які прикрашали сцену. Крім цього актори не боялись грати з публікою, тому частенько спускались зі сцени в глядацький зал.

Вистава отримала позитивні відгуки, адже вона розкриває актуальні проблеми для українського суспільства:  виборчі схеми, підводні течії, підкуп, і головне,  показує як розколюються щасливі родини, через політичні розбіжності. Усе це в жартівливому, подекуди саркастичному стилі передали актори тернопільського драматичного театру.

Глядач зміг побачити багато колоритних, незабутніх образів, які внесли свою емоцію в п’єсу. Наприклад, образ юної журналістки, яка немов сліпа мишка з фотоапаратом бігала за агітаторами по залу. Прекрасною була й  гра місцевого корупціонера, махінатора, що допомагав народному депутату усіма чесними і нечесними шляхами прорватись до влади. Смішною видалась сцена, де він вчив «нардепа» вести себе у Верховній Раді, зводячи усі роботу депутата до скандалів, виступів з трибуни і натискання кнопки для голосування.

Актори  тернопільського драматичного театру, які завітали у львівський театр, намагалися розкритикувати той бруд і нечесний підхід до виборого процесу, який часто застосовують політики.

«Політикки б’ються і ображають один одного лише в присутності публіки. Насправді різні політичні сили з легкістю знаходять спільну мову, коли мова йде про спільний бізнес чи інші інтереси.» - наголосила героїня вистави.

Не заперечує це і режисер постановки В’ячеслав Жила.

«У мене Народний депутат асоціюється з нечесною людиною, а вибори – це море бруду і брехні» - каже режисер.

Варто зауважити, що в сюжет вистави покладено той факт, що тесть Аврам і зять Ібкович вирішили піти в депутати. Тесть від Уряду, а зять від опозиції. Вони двоє прагнули здобути мандат, ну і Аврам почав використовувати усі можливі методи, щоб перемогти.

Тут були і наклепи на опонента, і бенкети для виборців. Але в результаті переміг зять.

Та Аврам не розгубився. Прагнув він отримати мандат, але його зять, як не як родич таки здобув це крісло Народного депутата.

Як розповіла одна із глядачів пані Марія, вистава її вразила і розвеселила водночас.

«Тут було чітко змальовано виборчий процес. Ми всі сміялися, але треба плакати, бо ось такі перевертні тепер при владі» - зазначила пані Марія.

Після вистави режисер постановки наголосив, що прагне аби наші депутати стали чесними.

«Але це вже на грані фантастики» - додав він.

Уляна Воробець

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: