«Віртуози Львова» запрошують на львівську прем’єру

Вперше у Львові прозвучить львівська прем’єра твору британського композитора Бенджаміна Бріттена «Варіації на тему Френка Бріджа». Прем’єра відбудеться 24 травня у рамках Міжнародного фестивалю музичного мистецтва «Віртуози» у Львівській філармонії. Окрім «Варіацій» звучатиме всесвітньовідома Камерна симфонія №3 Євгена Станковича для флейти і 11 струнних, а також інші твори українського майстра. Загалом програма концерту легка для сприйняття широкою аудиторією, й, окрім того, вона досить драматична і надзвичайно актуальна.

Романтичні експресії програми концерту передаватиме Академічний камерний оркестр «Віртуози Львова» під батутою диригента Львівського національного театру опери та балету ім. С. Крушельницької Мирона Юсиповича.

Твір Бенджаміна Бріттена «Варіації на тему Френка Бріджа» для струнного оркестру – це колосальне полотно, хоч він і складний у виконанні, але є надзвичайно захопливим. Саме цей твір приніс композитору міжнародне визнання. Про розмаїтість музики твору свідчать навіть назви варіацій: «Адажіо», «Марш», «Романс», «Італійська арія», «Класичне бурре», «Віденський вальс», «Перпетуум мобіле», «Траурний марш», «Пісня» і «Фінал з фугою». Перед нами проходить низка жанрів, епох і композиторів від Баха до Малера і Шостаковича.

Диригент Мирон Юсипович розповідає, що твір Бенджаміна Бріттена стане прем’єрним не лише у Львові, а й вперше в Україні, і стане важливою подією у культурному житті Львова.

«Виконання цього твору у Львові я задумував давно. Коли я шукав відгуки про виконання цього твору, то я їх не знайшов. Навіть не було нот. У кожного диригента є кілька творів, які він мріє за своє життя продиригувати, і ось, власне, цей твір один із тих, який я обов’язково хотів диригувати, і нарешті це станеться. Твір надзвичайно цікавий. Написаний 1937 року у передвоєнний час, період репресій. Бріттен був великим інтелектуалом і значною мірою відобразив ці події у своєму творі. Тому твір перегукується з тими страшними нинішніми подіями на теренах України», - зазначив Мирон Юсипович.

В оркестровому письмі Бенджамін Бріттен надзвичайно складний для виконання. «Варіації на тему Френка Бріджа» – це майже віртуозна п’єса для кожного інструмента. Тобто тут вимагається не просто виконання камерним оркестром, а й ансамблем солістів, і окремих солістів. У ньому різні швидкі темпи і різні способи гри. Можливо, через свою складність твір раніше не виконувався у Львові.

Другий важливий момент програми концерту – це Камерна симфонія №3 Євгена Станковича для флейти і струнних. Це твір, який свого часу був відзначений премією ЮНЕСКО. Солістом у цьому творі виступить лауреат міжнародних конкурсів флейтист Андрій Карпяк. Твір є часто виконуваним і завжди актуальним, а надто – у наш час. Він досить драматичний, і до якоїсь міри навіть трагічний.

У виконанні Камерної симфонії №3 Євгена Станковича багато залежить від соліста. Твір неможливо виконати, не відчувши глибокого змісту цього шедевру.

«Соліст Андрій Карпяк – надзвичайно цікава особистість, це людина вдумлива, ми часто співпрацюємо. Тому, думаю, він виконає цей твір на найвищому рівні», – зазначив Мирон Юсипович.

Про свою співпрацю з оркестром «Віртуози Львова» Мирон Юсипович розповів: «Я працюю у Львівській опері, а потребу у камерній музиці доповнюю у співпраці з професійними музикантами Академічного камерного оркестру «Віртуози Львова». Ця співпраця є надзвичайно цінною. Камерна музика для музиканта є особливою, тому що тут можна відтворити надзвичайні тонкощі й реалізувати найглибші свої ідеї у виконанні».

На концерті також буде виконана Елегія Євгена Станковича пам’яті Станіслава Людкевича, мотиви якого також перегукуються із сьогоднішньою складною ситуацією в Україні.

Довідка

Контакти: Ольга Максим’як, відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії, тел.: 0981301061.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: