На Волині тренуються екіпажі бомбардувальної авіації (фото)

Повітряних силах Збройних Сил України пройшов льотно-методичний збір з бойового злагодження екіпажів, пар та ланок тактичної і транспортної авіації.

Зокрема, на території Волинської області, у рамках проведення цього заходу, відбувалася підготовка екіпажів бомбардувальної авіації. Для проведення занять, із однієї з авіаційних бригад до Луцька було передислоковано фронтові бомбардувальники Су-24М (за класифікацією НАТО – «Фехтувальник»). Також, для пілотажної підготовки льотного складу, на луцьке летовище прибули навчально-бойові літаки Л-39 (за класифікацією Північно-Атлантичного альянсу – «Альбатрос»).

Завершальний етап збору на території Волинської області проходив під керівництвом заступника начальника управління підготовки та застосування авіації командування Повітряних сил Збройних Сил України льотчика-снайпера полковника Сергія Близнюка. Разом із ним тренувалося близько 30 військових льотчиків, які підтвердили кваліфікацію «1», «2» та «3» класів. Загалом, льотно-методичний збір на військовому аеродромі «Луцьк» зібрав близько 200 осіб з числа льотного, інженерно-технічного, аеродромного персоналу та посадовців управлінської ланки.

Відзначимо, що на Волині відбувався завершальний етап зборів. Подібні тренування льотно-підйомного складу тривали в інших регіонах країни. Загалом, екіпажі бомбардувальної авіації відпрацьовували завдання з бойового застосування. А саме: здійснювали практичні бомбометання, вели стрільбу некерованими реактивними снарядами по наземних цілях та виконували різного роду маневри у повітрі в районах ураження навчальних цілей. Виконання цих завдань відбувалось над одним з авіаполігонів Повітряних сил ЗС України, який розташовується у Волинській області.

Перед тим, як сісти до кабіни літака, пілоти бомбардувальників приділяли належну увагу теоретичній підготовці. У залежності від польотного завдання кожен військовий льотчик проходить передполітну підготовку та отримує необхідні вказівки. Також вони обов’язково проходять спеціальну психологічну підготовку, яка спрямована на успішне виконання польотного завдання та ретельний медичний огляд.

Загалом, на завершальному етапі зборів заплановано проведення трьох льотних змін, під час яких кожен з пілотів підвищить свій фаховий рівень і додасть до своєї скарбнички ще декілька годин загального нальоту.

У проведенні практичних тренувань льотного складу брав участь досвідчений пілот української військової авіації, 60-річний льотчик-снайпер генерал-лейтенант Станіслав Павлович. Цей видатний офіцер пройшов війну в Афганістані, на його рахунку – понад 2 тисячі годин у повітрі. Він розповів, що під час навчань із підготовки льотного складу до бойових дій один льотчик як мінімум здійснює 3-4 вильоти за зміну і радіє, що українські літаки нарешті стали на крило. Адже протягом понад 20 років незалежності України льотчики не відточували свою льотну майстерність, а зараз у пілотів у повній мірі є усі можливості для цього.

Щоправда, Станіслав Павлович відзначив, що раніше у льотне училище при вступі був високий конкурс – 6 людей на місце. А пізніше, престижність цієї професії зменшилася через відсутність польотів. Льотчик-снайпер сподівається, що такі інтенсивні навчання та польоти сприятимуть підняттю популярності професії військового льотчика. Він наголосив, що бойовий дух пілотів та особового складу – дуже високий. Всі літають із задоволенням.

Заступник управління підготовки та застосування авіації командування Повітряних сил Збройних Сил України полковник Сергій Близнюк зауважив, що програма цього збору дуже насичена. Льотчики-розвідники та бомбардувальники мають сьогодні чудову нагоду відточити свою професійну майстерність. Він наголосив, що і молоді пілоти, і досвідчені льотчики рвуться в небо.

Як пояснив офіцер служби пального старший лейтенант Володимир Будков на проведення трьох льотних змін виділено близько 300 тонн авіаційного пального. Цього цілком достатньо для проведення якісних польотів. Він відзначив, що підготовка льотного складу у фінансовому аспекті — справа досить затратна. До слова, щоб забезпечити зліт однієї машини потрібно витратити близько 40 тисяч гривень.

Проведення польотів було б не можливим, без активної роботи наземного персоналу. Заступник командира луцької авіаційної комендатури по роботі з особовим складом майор Андрій Вдовіцин розповів, що за останні декілька років, ці навчання стали найбільш інтенсивними та напруженими для особового складу. Велику кількість авіаторів, які прибули на збори, потрібно було розмістити, організувати для них харчування. Офіцер зізнався, що не пригадує, щоб зі злітної смуги місцевого летовища один за одним у небо піднімалась така кількість бойових літаків. Фактично «фехтувальники» влаштували у небі над Волинню таку-собі «карусель». Не встигала приземлитися одна машина, як на злітну смугу виходила інша і, з короткого ривка, багатотонний бомбер піднімався у небо.

Підсумовуючи сказане хотілося б відмітити, що й пересічні лучани уважно спостерігали за тим, як навчається українська військова авіація. Адже гуркіт двигунів було чути у будь-якому куточку цього древнього міста. Однак, не зважаючи на незручності, волиняни схвально відгукувались про польоти.

Секретар Луцької міської ради Сергій Григоренко, який завітав до військових авіаторів, зазначив, що мерія всіляко допомагає українським військовим. Наприклад, для луцького аеродрому та військової частини у Володимирі-Волинському було перераховано 38 тисяч одноденної заробітної плати працівників мерії. Він запевнив військових, що спонсорська робота триватиме й надалі і запросив представника авіаційної комендатури на найближче засідання міськради.

Додамо, що українські льотчики щиро вдячні підприємцям, благодійним фондам та пересічним громадянам, котрі перераховують кошти, приносять харчі і ковдри, щоб зробити їхні побутові умови кращими.

підполковники Вадим БАКАЙ, Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ,

Регіональний медіа-центр МО України (м. Львів).

Фото авторів.

військова-авіація2 військова-авіація3 військова-авіація4 військова-авіація5 військова-авіація6 військова-авіація7 військова-авіація8 військова-авіація9 військова-авіація10 військова-авіація11 військова-авіація12 військова-авіація13 військова-авіація14

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: