Паркуюсь, де можу. І правильно робиш!

IMG_1411

Те, що господарка міста кульгає, мабуть, пояснювати не потрібно уже нікому. Запровадження двоставкового тарифу, незаконне підвищення вартості проїзду у маршрутках, зрубка здорових дерев тощо. До цього переліку, без сумніву, належить і ще одна крикуча проблема, яку, за словами міських чиновників, намагаються якось врегулювати, проте кінця-краю і досі не видно. Йдеться про велодоріжки і паркування. У народі це називають вічною темою, проте якщо у ній спробувати розібратись, то експерти наголошують, що вирішення проблеми не буде ще довго. Мовляв, потрібно громадянське суспільство, яке у нас у стадії зародження.

Відтак, у місті створено кілька громадських ініціатив, які займаються озелененням територій та створенням вільного громадського простору. Ініціативи, без сумніву, мають право на існування і якоюсь мірою роблять навіть корисні справи, проте водії кричать, що про їхні права ніхто не думає. Зокрема і серед чиновників міської ради, які підтримали громадські ініціативи щодо створення вільного простору для пішоходів та велосипедистів, натомість облаштовувати, а тим більше створити нові місця для паркування, ніхто не поспішає. А кількість автомобілів щороку збільшується.

Нагадаю, що ще до проведення Чемпіонату Європи з футболу 2012 року міський голова Львова Андрій Садовий обіцяв зробити центр міста повністю пішохідною зоною. Цей проект офіційно погодили усі інстанції, проте впроваджений у життя він так і не був. Натомість місяць тому у Львові встановили боларди, які обмежують в’їзд на площу Ринок та маленькі центральні вулички. Боларди працюють і уже прославились як колажами, так і реальними фото автомобілів, які намаються проскочити за трамваями. Місто ж тим часом у хаотичному порядку будує велодоріжки, а громадські активісти ведуть боротьбу із паркуванням на них автомобілів. Тим часом водії відповідають: «А де ми маємо паркуватись?», пише Ґалицька правда.

Чергове покращення

Натомість чиновники Львівської міської ради вкотре обіцяють львів’янам у найближчій перспективі збільшення паркомісць у місті. Як повідомив 13 травня в ефірі tvoemisto.tv начальник управління зовнішньоекономічної діяльності та інвестицій Львівської міськради Сергій Кіраль, у Львові передбачається створення одного підземного та одного наземного паркінгу.

Підземний паркінг на 600 місць з’явиться після завершенні будівництва торгового центру «Форум Львів», а наземний – на вулиці Вороного, за готелем «Жорж».
«З будівництвом нового торгового центру «Форум Львів» на вулиці Чорновола-Куліша буде передбачено близько 600 паркомісць. Це недалеко від центру, і частина мешканців зможе паркуватись там», – розповів Сергій Кіраль.

Що стосується резонансного проекту будівництва підземного паркінгу на площі біля університету Франка, то про нього теж не забули. 14 травня австрійська компанія «Дельта» проведе семінар за участю всіх зацікавлених сторін, зокрема працівників університету, інституту «Містопроект», департаменту містобудування.

«Ми будемо радитись щодо технологій будівництва, специфіки які існують в геології та гідрології. Наше завдання на цьому етапі – підготувати якісне техніко-економічного обґрунтування, яке б складалось з інженерної, фінансової і юридичної частин. І наступним кроком буде залучення інвестора. Потенційні інвестори є, і ми вже розробили дорожню карту реалізації цього проекту, враховуючи юридичну специфіку цієї ділянки, яка входить в межі парку Франка», – пояснив Сергій Кіраль.

Тому роботи тут проводяться, але швидко вони не завершаться. Якщо говорити про початок будівельних робіт, то в 2015-му році місто сподівається обрати інвестора, закінчити підготовчу частину та почати проектні роботи.

Згадав Кіраль і про наземний паркінг на вулиці Вороного, за готелем «Жорж», де, нагадаємо, цілий майданчик використовуєть фактично лише одна компанія: за словами Кіраля, ще швидше за інші об’єкти там з’явиться наземний паркінг.
Фактично це означає, що паркування там просто хоч якось узаконять. Наразі офіційно це колишній спортивний майданчик сусіднього коледжу, проте уже роками там існує парковка, за яку тепер доведеться платити водіям. А от чи будуть платити працівники «Карпат» – ще питання... Тим більше, що не лише вони там паркуються, а й працівники інших фірм, розташованих неподалік.

«Також щось потрібно робити з тими ділянками, які ми в свій час віддали так званому інвестору на площі Петрушевича та вул. Вітовського. 4 роки тому був проведений інвестиційний містобудівний конкрус, який виграла компанія, що зобов’язалася побудувати там паркінг. Але на сьогоднішній день не те що будівельні, а навіть проектні роботи не розпочала. Тому прийшов час ставити питання про розривання договору, і це також потенційні кандидати під такого типу об’єкти. Але це вже на довготривалу перспективу», – розповів Сергій Кіраль.

Що стосується будівництва паркінгів загалом, то це доволі приваблива для інвестицій справа, переконує чиновник Садового. «Це як будівництво офісного центру, адже це – об’єкт нерухомості. Ви побудували, заінвестували один раз – і роками воно вам приносить стабільний дохід. За будь-яких умов ризик для інвестицій у цей проект є мінімальний, плюс інвестор завжди може вийти з цього проекту, продавши його. Такого типу об’єкти завжди мають попит в тих інституційних інвесторів, які мають «довгі» або так звані «пенсійні гроші», яким не важливий термін окупності, але важливо, щоб цей проект приносив певний стабільний рівень доходів», – пояснив Сергій Кіраль.

Єдине, на що нарікає чиновник, – це певна прогалина в регулюванні ПДР у сфері паркування. Адже у місті хочуть через комунальне підприємство повністю впливати і контролювати паркування. «Це був би певний стимул для інвестора, бо інвестор не прийде, якщо він знає, що в сусідніх вуличках можна безкоштовно запаркуватись без жодних наслідків», – пояснив чиновник.

На жаль, чиновник взагалі не згадує про один із нічних клубів, який постійно за готелем «Жорж» займає усю вулицю своїм лімузином і не платить за це ані копійки. Не дарма ж говорять про належність цього закладу до ВО «Свобода».

Паркування біля Міцкевича

Нагадаємо, що 17 березня у стінах Львівської міської ради відбулись громадські слухання проекту внесення змін до Схеми організації руху транспорту і пішоходів у центральній частині міста Львова з пропозиціями щодо створенню пішохідних зон.
Пропоновані зміни озвучували головний архітектор проекту, ДП ДІМП «Містопроект» П. Крупа, радник міського голови з питань інфраструктури міста Олег Шмід та учасник ініціативи урбан-руху Липнева.сом Дем’ян Данилюк.

Як розповів головний архітектор проекту, пропонується внести зміни у центральну частину пішохідної зони, щоб поступово реалізувати проект створення пішохідної зони у межах проспекту Свободи – площі Галицької – площі Соборної – вулиці Підвальної – вулиці Гонти – і за Оперним театром. Також пішохідною зоною має стати площа перед Катедральним собором, де заберуть чинну парковку, і уся вулиця аж до вулиці Вірменської має стати пішохідною.

Також пропонується створення у центральній частині Львова трьох паркувальних зон на вулиці Валовій, на площі Міцкевича, а також у районі театру Заньковецької, де зараз знаходиться ринок «Вернісаж» – на 80 місць.

Сама площа Міцкевича наразі має два варіанти організації руху. Перший полягає у збереженні чинної транспортної мережі, а другий передбачає кардинальну зміну руху транспорту у цій зоні із рухом транспорту тільки перед пам’ятником Міцкевичу у трьох смугах.

Радник мера Львова Олег Шмід наголошує, що для цього потрібно навести лад із паркуванням на цій ділянці дороги. За його словами, станом на сьогодні одна із найкращих площ Європи запаркована 50 автівками, і фактично її займають у середньому 70 осіб. Натомість пропонується організувати на цій площі паркувальну зону на 26 місць, що уже затверджено рішенням сесії міської ради.

«Щоб це зробити, треба просто забрати автомобілі із цієї площі, які там паркують як позаду пам’ятника, так і перед ним», – каже радник мера. Він додає, що проектом також передбачається організація із вулиці Личаківської лише правого повороту.
Архітектор проекту ж додає, що за планом передбачено побудову підземних паркінгів біля площі Петрушевича, на площі Соборній, біля Університету Франка, біля бібліотеки Стефаника, а також на площі Осмомисла, однак Олег Шмід наголошує, що це дуже далека перспектива, оскільки потрібні законодавчі зміни.

Зміни будуть нескоро, або бардак триватиме

У коментарі «Галицькій правді» радник мера Олег Шмід пояснив, що облаштування парковки біля Міцкевича є в концепції розвитку міста Львова, однак таке відбудеться ще нескоро. За словами експерта, спочатку управління транспорту і зв’язку департаменту ЖКГ Львівської міської ради зобов’язане провести конкурс на визначення оператора паркування.

Додамо, що у Львові багато закладів громадського харчування, а також готелі та ресторани мають парковки для своїх клієнтів, що з погляду використання землі містом є вкрай неефективно. Олег Шмід пояснює, що ресторани сплачують місту лише вартість оренди земельної ділянки, а «така ціна є сміхотворна».

Управління транспорту не дуже охоче роздає такі ділянки. «Їх роздавати взагалі недоцільно було б, адже місто втрачає свій головний ресурс – територію, каже Шмід. – Договори укладає управління транспорту, але я б розділяв дві речі – готелі і ресторани, адже готель справді повинен мати якусь ділянку для паркування автомобілів своїх клієнтів».

Він додає, що мав би бути один оператор для усіх, а також встановлена бізнес-плата за користування паркінгом.

«У нас, у Львові, центр міста – це суцільна парковка. Однак поняття «забагато машин» насправді підміняється, адже ефективність роботи парковки визначається показником на рівні 80%. Якщо наповненість 80% – це нормальна парковка, оскільки 20% має йти на обіг автомобілів. Не можуть вони просто усі стояти завжди заповнені, проте дуже часто у нас – це машини пільговиків або тих, хто купує абонемент, або тих, які живуть у центрі, – це не зовсім правильно. Якщо парковка заповнена на 100%, то це абсолютно не означає, що вона прибуткова», – каже Олег Шмід.

А як в Європі

Львів безумовно маленьке місто, яке не розраховане на велику кількість автомобілів. Проте у Львові не найбільші проблеми з автівками. Наприклад, у 13-мільйонному Стамбулі в 2011 році було зареєстровано 3 мільйони одиниць транспорту (0, 21 на кожного жителя, а якщо врахувати, що турецькі сім’ї великі, то виходить що чи не в кожної сім’ї є автомобіль).

Та у всіх європейських містах є безкоштовні парковки. Загалом парковки позначають кольорами: здебільшого білого кольору – безкоштовні, синього – платні. Але іноді є певні години, коли на синіх парковках можна запаркуватись безкоштовно.
Наприклад, в такому величезному туристичному місті як Рим куди більше автомобілів, ніж у Львові, проте безкоштовних парковок там ціла купа, причому у центральній частині міста неподалік Ватикану чи Колізею. Щоправда, автомобілів там так багато, що попри велику кількість парковок як платних, так і безкоштовних припаркуватись там важко.

У місті Сан-Марино також можна обрати безкоштовну паркову, а ось в самому центрі за паркову потрібно заплатити, хоч не так вже і дорого –  4,5 євро за 8 годин.
А ось в іспанському Мадриді безкоштовну паркову знайти куди важче. А одне з найдорожчих міст для парковки автомобілів – Мюнхен, там зекономити не вдасться.
Варто зазначити й те, що коли порівнюємо Львів з іншими європейськими містами, то зіставити можна багато. От лише рівень заробітних плат львів’ян важко прирівняти до європейських.

 Замість висновку

Як не крути, а львів’янам до Європи, як кажуть, як до неба. Хаос у цьому питанні є з усіх сторін – як водії часто паркуються, де хочуть, або ж точніше – де можуть втиснутись, так і місто уже давно перестало регулювати це питання (банальне збирання коштів не враховуємо), натомість будуючи велодоріжки на вузьких вулицях, які між собою не зв’язані.

Громадські ж активісти часто звикли перекладати вину лише на власників автомобілів. Критикувати ж легше, аніж пропонувати альтернативу чи шукати інвесторів для будівництво паркінгів. Без відкатів. Але це вже інша тема.
Олег ДОВГАНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: