Активи Порошенка, - перелік

За 5 хвилин майбутній президент України сьогодні підтвердив, що збирається продати свої бізнес-активи. Експерти кажуть, що процес продажу може розтягнутись принаймні на рік

"Я вже наказав знайти консультанта з інвестбанку, який починає з сьогоднішнього дня підготовку до продажу головного мого активу. Єдине я думаю, що "5 канал" як власність яка мені належить, не буде проданий, тому що "5 канал"  ніколи не продавався і не буде продаватися", - заявив заявив сьогодні на брифінгу Петро Порошенко, передає Еспресо.TV.

Очевидно, що насамперед він веде мову про наріжний камінь своєї бізнес-імперії – корпорацію «Roshen».

«Думаю , що «Roshen» - це дуже ліквідний актив. Він може бути проданий як через відкритий аукціон - в цьому випадку його можуть купити великі західні компанії, що спеціалізуються на АПК, так і через IPO - з втратою часткового контролю», - вважає головний фінансовий аналітик РА «Експерт-Рейтинг» Віталій Шапран.

Натомість Дмитро Тарабакін, керуючий директор Dragon Capital, вважає, що процедура продажу може розтягнутися на рік.

«Один-два глобальних гравці, які захочуть придбати таку компанію, знайдуться завжди. Але все залежатиме від умов продажу: якщо власник захоче продати актив швидко, ціна може бути дуже низькою. Якщо ж все робити правильно, процедура може бути розтягнута приблизно на рік», - вважає Тарабакін. Вартість корпорації «Roshen» він назвати не зміг – мовляв, невідомо, як оцінювати її російські активи та можливості на ринку РФ.

Але активи Петра Олексійовича не обмежуються лише кондитерським виробництвом. Згідно з останніми даними рейтингу українського випуску журналу «Forbes», основні активи Порошенка (статки – $1,6 млрд) такі:

Roshen

Виручка : 8,1 млрд грн

Прибуток : 1,4 млрд грн.

Група «Агропродінвест»

Виручка : 276 млн грн

Прибуток : -1,2 млн грн

СОК «Монітор» (фітнес - клуб 5-й елемент)

Виручка : 50,3 млн. грн

Прибуток : 0,3 млн грн.

«Ленінська кузня» (судно- та машинобудування)

Виручка : 92 млн. грн

Прибуток : -2,7 млн. грн.

ТРК «НБМ» (5 канал)

Виручка : 39,9 млн грн

Прибуток : -1,1 млн грн

Дніпровський крохмале-патоковий комбінат

Виручка : 465,5 млн. грн

Прибуток : 13,1 млн грн.

Продовольча компанія «Поділля» (Одна з компаній розформованої в 2012 р. групи «Укрпромінвест»)

Виручка : 570,4 млн. грн

Прибуток : 37,6 млн. грн.

Що стосується машинобудівних активів, то на них знайти покупця буде складніше, їх ліквідність обмежена, вважає Віталій Шапран. «Можливо, ними зацікавляться ті бізнесмени, які вже давно працюють у цій галузі», - прогнозує аналітик. А от продати «5 канал» було б важко в будь-якому випадку: «5 канал» - це не комерційний актив, наскільки мені відомо - проект збитковий, і вже досить давно», - зазначив Шапран.

Насправді, чи збирається Порошенко продавати усі свої компанії – велике питання. Адже він уже робив демонстративний «вихід з бізнесу» і передавав свої активи в управління інвесткомпанії («Закритий недиверсифікований корпоративний інвестиційний фонд «Прайм Ессетс Кепітал» Україна) та частково - своєму батькові.

Зараз швидко і вигідно продати свої активи Порошенкові, швидше за все, не вдасться: ситуація на ринках не настільки сприятлива, та й швидкість в цьому випадку може дорого йому обійтися. А йдеться ж про його улюблені підприємства. Крім того, кажуть, Петро Олексійович не любить втрачати гроші. Тож із розпродажем активів він, очевидно, не поспішатиме.

Наразі спрогнозувати, скільки майбутній президент зможе виручити від цих операцій грошей, не береться ніхто.

«Це як продавати автомобіль: сума, яку отримає господар, залежить від марки, технічного стану і від того, наскільки швидко він хоче його позбутися», - проводить аналогію Дмитро Тарабакін.

Натомість експерти не виключають, що Порошенко може знову віддати свої активи інвестфондові, не розпродаючи їх (принаймні, одразу).

«Нагадаю, що є такий прийом - передача активів в управління, а не їх продаж. За кордоном він часто використовується, особливо в країнах з англо-саксонською системою права», - наголошує Віталій Шапран. Враховуючи освіту Петра Олексійовича (міжнародні відносини і міжнародне право), а також вже отриманий досвід, такий варіант і виглядає найбільш реальним.

Еспресо

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: