Кожен із бійців колишнього «Беркуту» знає, хто підірвав базу

Двадцятого лютого за вкрай дивних обставин у Львові згоріла база спецпідрозділу «Беркут». Пожежі передував вибух, який завалив стіну, під уламками якої загинуло двоє спецпризначенців. 

Це інтерв’ю Galnet – черговий спосіб «вилити» душу з надією на справедливість.

– То ти був на базі «Беркут» у той день, коли відбувся вибух?

– Так, нас, особового складу, у той день було багато. А про те, що будуть підривати, я зрозумів ще увечері.

– Вам дали відповідну вказівку?

– Ну як вказівку? Витягнули два ящики з вибуховими пакетами.  Спочатку до чергових, а потім до приміщення, яке в результаті підірвали. Хоча так, вказівка, звісно, була, і самодіяльності тут бути не могло. Спочатку був наказ лише вихолостити зброю. А потім вирішили таки підривати базу.

– Хто її підривав відомо?

– Кожен з нас, хто  служив у «Беркуті», знає, що підривав майор Голуб.

111

Майор Голуб

– То це саме через його дії стався вибух на базі і впала стіна на двох ваших хлопців? Можеш описати, як це відбувалося?

– З 18-ї години Голуб зібрав усіх присутніх на базі і видав зброю. Видав її Дідуху, Кулиничу, Мині, Романовському, Поворознику, Гузілю, Мартину, Шулізі,  Лущаку, Мраку і, здається, Куртішку. Може, зброї було видано і більше, але всіх не пригадаю.

Мовляв, беремо зброю, бо можуть напасти на базу. Зброю видали по кілька одиниць. Був ще цілий рюкзак зі зброєю який, здається, Мина і Кулинич винесли через паркан на поле (у бік Трускавецької – ред.). Пізніше, я так розумію, з частиною цієї зброї їх затримали уночі на трасі біля Миколаєва.

Потім тягали каністри з бензином. За 15 хв до вибуху усіх попередили – тікайте. Все було зроблено так, ніби Самооборона напала на базу і підірвала її.

– Яка Самооборона?

– Ну розумієш, база була фактично оточена. Точніше, виходи з неї. Я так розумію, усе мало виглядати так, ніби Самоооборона мала захопити склад зі зброєю, а їй не дали.

– Що ж сталося з тими хлопцями котрі загинули? Чому вони не покинули базу, якщо всіх попередили?

– Я думав над цим не раз. Про них просто забули. Там такий довгий коридор, заґратовані вікна, магнітний замок. Коли почало стріляти, вони просто не мали куди втекти. Потім відбувся вибух, стіна впала, і наші всі розбіглися.

– І ти?

– І я. Ніхто ж не знав про те, що хлопці залишилися там.

– А якби ти знав?

– Звісно б вернувся, рятував би. Одному нашому, Роману Шулізі, ці хдопці дзвонили ще певно 15 хв, живі були. Він про це зізнався через кілька днів у частині.

– То чому їх не врятували?

– Ти не розумієш. Всі тікали при зброї. Зброї видали багато, так, на руки. Просто видали. Самооборона, одразу все оточила, і всі боялися повертатися. Ті, що були в той день в охороні, зробили наймудріше – автомати викинули у два смітники за казармою.

– От скажи, загинуло двоє ваших. Судячи з розповіді – чистісіньке убивство. Це ж ваші хлопці. Чому ті, хто були на базі, не дали свідчення, кримінал же відкрито?

– Не розумієш ти тих, хто при виконанні. Отою зброєю, що видали на руки, по кілька пістолетів, по автомату, всіх пов’язали. Це ж тепер треба зізнатися у цьому, а це  – на «вихід» з органів. Плюс Дідуха призначили, а він людина Пацеляка (одіозний начальник спецпідрозділу «Беркут» – ред.). Всі просто бояться. От тобі хтось з наших розповів усе, як було на Майдані. І що, хтось покараний? Ні.

Я точно знаю, що у цій справі по підриву, нас усіх опитували.І більшість кілька разів міняли свідчення слідчому з Франківського райвідділу. Якби хотіли реально розслідувати, всіх би давно вже притягнули.

– А скільки вас у спецпідрозділі готові боротися за справедливість?

–Ну й питання ти задала. (Усміхається). Я знаю так, що група та котра з Яйком  (один із перших, хто покинув загін, відряджений на Майдан) готова йти до кінця. Але атмосфера зараз стала гнітюча – люди один з одним не розмовляють.

– А ті, котрі на Схід відмовлялись їхати?

– Так не поїхали у першу чергу ті, хто на Майдані був до останнього. Там же все серйозно. Їм донедавна на Майдані кожен тиждень платили по тисячі, дві. Голуб гроші звідси возив, горілку. А там – війна. Якраз переважна більшість тих, хто таки поїхали або не були на Майдані зовсім, або повернулися 19-го.

– Які твої подальші дії?

– Думаю, можливо буду звільнятися. Ще не вирішив.

Від редакції. Редакція Galnet готова надати можливість керівнику ГУ МВС у Львівській області, командиру спецпідрозділу та іншим членам спецпідрозділу висловитися з приводу цього матеріалу.

Розмовляла Ольга Срібна

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: