Львівському електричному трамваю – 120 років (фото)

31 травня місто відзначить 120 років з того дня, коли львівський трамвай вирушив у свій перший рейс колією. З цієї нагоди у Львові заплановано безліч урочистостей, на яких відзначать ветеранів-водіїв, згадають історію та проведуть святковий концерт. Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив голова профкому ЛКП «Львівелектротранс» Юрій Оприск, повідомили у прес-службі ЛМР.

120 років назад, у 1894 році, Львів став другим в Україні, після Києва, і четвертим на території Австро-Угорщини містом, яким курсував електричний трамвай. За 120 років місто змінилось, проте електротранспорт і досі виконує свій громадянський обов’язок перед його мешканцями.

Сьогодні під час прес-конференції вперше після довгої перерви на рейси вийшов найстаріший львівський трамвай Sanok SN-1, 1912 р. випуску. Він роками стоїть в ангарі депо №1, що на вул. Городоцькій, 185. Раніше лише на старих фото можна було побачити його на вулицях міста. Таких раритетних трамваїв у світі збереглося лише два – у Львові та Кракові.

Зокрема, як зазначив голова профкому ЛКП «Львівелектротранс», тоді, 120 років назад, трамвай не одразу прижився в місті.

«Ми, львів’яни, психологічно не завжди сприймаємо щось нове. Також однією із причин є, скажімо, ціна. У ті часи проїзд коштував 20 грош – для порівняння, буханка хліба коштувала 18 грош», – розповів Юрій Оприск.

Перші дві колії у Львові було прокладено з вокзалу і до Стрийського парку, де за Австро-Угорщини проводили відомі далеко за межами міста торги.

«До цього у Львові вже існувала так звана «конка», коли коні тягнули за собою причепи. Але згодом електричний трамвай повністю її витіснив», – додав Юрій Оприск.

Як зазначили також у депо, львівським трамваєм досі керують люди, які віддали його розвитку півжиття. Зокрема, один із ветеранів-водіїв Галина Козак поділилася спогадами, пов’язаними із першими кроками у своїй роботі в цій сфері.

«Із великим задоволенням уже 41 рік керую трамваєм. Колись, ще вісімнадцятирічною, я приїхала до Львова із Сумщини. Тут вперше побачила трамвай. Мені дуже сподобалось на ньому їздити, от я і вирішила піти на курси. Таким чином, провчилась півроку, а далі – рух, дорога, романтика. Завжди згадую із ностальгією», – розповіла Галина Козак.

Як додали також на прес-конференції, місцева влада усіма зусиллями йде на зустріч у збереженні та розвитку електротранспорту.

«Наша влада розуміє, що екологічно чистому електричному трамваю немає альтернатив. Зокрема, попередньо домовлено, що до кінця року нам видадуть ще один новенький «електронівський» трамвай – уже не п’ятисекційний, а трьохсекційний – більш зручний для наших вузьких вулиць», – розповів Юрій Оприск.

Нагадуємо, 31 травня місто вшанує історію львівського трамваю і тих людей, без яких вона була б неможлива. Зокрема, у місті в готельному комплексі «Гетьман», що на вул. Володимира Великого, 50, відбудеться конференція для ветеранів-працівників, міської влади та преси, а також відзначення тих, хто віддав велику частину свого життя розвитку трамваю.

DSC_1631 DSC_1657 DSC_1668 DSC_1673

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: