Порошенко прийматиме кадрові рішення спільно із Яценюком, - політолог

Новий президент — нові очікування. Що це означає для Львівщини? Очевидно, в першу чергу відбудеться зміна голови Львівської ОДА. Нинішній губернатор Ірина Сех і не приховує, що добуває останні дні на посаді очільника області. Зрештою, вона неодноразово заявляла, що буде на цій посаді тільки до президентських виборів. Тому і не здавала свій мандат депутата ВР, бо знала, що на посаді голови ЛОДА не засидиться...

Тож основна післявиборча інтрига — новий губернатор. Хто він? Перше, що спадає на думку, — кандидатура керівника виборчого штабу Петра Порошенка на Львівщині Олега Мандюка. Несподіваним було його нещодавнє повернення в політику і тим більше — керівництво передвиборчим штабом. У пана Олега - вся сім’я в Канаді, він сам довший час жив там. У Львові ходили чутки, що й не повернеться. Тим більше здивував усіх своєю політичною реінкарнацією...

У розмові з журналістом “ВЗ” пан Олег запевнив, що має українське громадянство. Але рішуче заявив, що посада голови ЛОДА його не цікавить: “Ні, я не хочу бути головою ЛОДА. Я не претендую на цю посаду. Є достатньо інших кандидатур на цю посаду. Прізвища назвати не можу. Якщо Порошенко попросить? Як можна просити, якщо людина не хоче?”

Пан Олег вважає, що на цій посаді потрібна людина, яка добре розбирається у господарці області. “Петро Олексійович пропонує реформу — ліквідація посади голови облдерж­адміністрації, обласні ради повинні обирати керівника виконкому, - сказав Олег Мандюк. - А представник президента (чи префект) буде займатися координацією органів державного управління в регіоні. Якщо вдасться якнайшвидше провести вибори у Верховну Раду, після них треба проводити таку реформу. У нас є призначений керівник Львівської ОДА Ірина Сех. То чому б їй наразі не працювати, поки не буде проведена реформа?”.

“Зміна голови ЛОДА обов’язково має бути, - сказав журналісту “ВЗ” політолог Анатолій Романюк.

- Чинний голова Львівської облдержадміністрації порушує конституцію. Причому порушує свідомо, а це неприпустимо. Ірина Сех сама визнала, що після президентських виборів залишить посаду губернатора. Тому, думаю, і з одного, і з другого боку буде прийнято рішення і принаймні звільниться місце губернатора. Хто буде новим губернатором? Це залежить від домовленості між новообраним президентом і прем’єр-міністром України. Думаю, вони спільно приймуть рішення стосовно нових голів ОДА. Сподіваюся, це не буде рішення, зумовлене політичними квотами. Тому що президентські вибори показали: політичні квоти себе не виправдали. Про конкретні персоналії (хто буде новим головою ЛОДА) наразі дуже важко говорити. Поки що ми не маємо президента, тому що немає офіційних результатів виборів. А коли він буде, думаю, першими його призначеннями будуть не голови облдержадміністрацій, а квоти президента в уряді. І з цих призначень можна буде вже побачити підхід команди нового президента до кадрових рішень”.

Політолог Юрій Шведа також вважає, що крісло №1 в області зараз звільниться. Але довго порожнім не залишиться. “На прес-конференції, яку мав Петро Порошенко під час свого візиту на Львівщину, коли його запитали, як він ставиться до губернатора, що поєднує посади голови адміністрації і народного депутата, він однозначно сказав, що це порушення закону і що це, “мабуть, не буде практикуватися”, - каже Юрій Шведа. - Судячи з цього, перше, чого Львівщина буде очікувати, — призначення нового губернатора. Зрештою, як і всі інші області. Зазвичай на такі посади призначають людей, які були організаторами виборчої кампанії в регіоні. Це, мабуть, буде людина із того середовища, яке сприяло перемозі Порошенка на Львівщині (виборчий штаб. - Авт.). Це не буде людина з Києва”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: