У Львові проведуть зустріч з Жеплинським

У п’ятницю, 30 травня, о 17:00 годині на проспекті Тараса Шевченка, 13 відбудеться зустріч з Богданом Жеплинським з нагоди його 85-річчя та презентації 2-томника «Кобзарство і ми», авторами якого є Богдан Жеплинський, Дарія Ковальчук і Мирослав Ковальчук.

За словами організаторів, у книзі представлено окремі статті Б.Жеплинського про кобзарів-бандуристів, тексти його доповідей на конференціях, а також дописи інших авторів про нього. Видання доповнене відеодисками, які містять інтерв'ю Богдана Жеплинського щодо кобзарства.

Довідка

Богдан Жеплинський - голова Львівського відділення Національної спілки кобзарів України. Все своє життя присвятив  кобзарству. Вивчав гру на бандурі в Ю. Сінґалевича та О. Гасюка.

В 1950 р. репресований разом зі всіма бандуристами капели Львівської Політехніки і засланий в Сибір в Томську область. Створив разом з братом капелу бандуристів із репресованих українців в селищі Торба Томської обл., організував виготовлення саморобних бандур із кедрового дерева. Повернувшись на Україну Б.Жеплинський разом з братом та дружинами виступали сімейним квартетом. Згодом разом з дружиною створив і керував капелами бандуристів при Палаці Культури заводу «Львівсільмаш», при Львівській Політехніці, Львівському Професійно-Технічному Училищі № 4, які за значні успіхи нагороджені грамотами й медалями. Працював інженером на хімічних заводах в Пермі та Новому Роздолі. Автор понад 250 публікацій в наукових збірниках та часописах, автор 25 авторських свідоцтв на винаходи і технічні вдосконалення. Лауреат фонду Духовного відродження ім. Митрополита А. Шептицького  (1997).

Жеплинський підготував до друку (вперше в Україні) «Кобзарську енциклопедію» (в якій близько 4 тисяч імен), яка вийшла в світ у 2011 році і яка теж буде на презентації. А в картотеці Богдана Жеплинського - близько 6000 творчих біографій визначних кобзарів, лірників, дударів, трембітарів, скрипалів, цимбалістів та інших народних музикантів усіх часів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: