Громадськість VS перевізники та чиновники – аналіз виконаних зобов’язань

Вже втретє активісти Громадського руху «За якісний транспорт» зустрілись з перевізниками та керівництвом управління транспорту та зв’язку ЛМР з метою підвищення якості послуг у громадському автотранспорті міста Львова. Так, зустріч відбулась 27 травня під час засідання робочої групи, яка доречі утворена відповідним наказом департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР, повідомили Дивись. Інфо у прес-службі руху "За якісний транспорт"

Тому тут доречно проаналізувати, чого вдалось досягти, про що домовитись на попередніх зустрічах, і які ж їх результати.

Всі питання, щодо яких членам робочої групи вдалось дійти згоди 15 травня, були викладені у Протоколі, який підписав голова робочої групи, начальник управління транспорту та зв’язку В.Щир та її секретар, заступник начальника С.Журбенко. Проте, як виявилось, цей документ самі ж підписанти не поспішають виконувати. Що правда це не особливо дивує і не є новиною для громадськості.

Адже усе, про що вдалось домовитись – це вимоги й ініціативи Громадського руху. Інші «члени» так званої робочої групи не подали жодної пропозиції щодо бажаного покращення якості громадського транспорту. І напевно не подадуть ))) Ми чули лише про відмовки і пояснення типу «і я не я, і хата не моя». В принципі, такі зустрічі очікувано відбуваються за принципом: громадськість подає законні вимоги, можливі шляхи їх реалізації, бере на себе певні обов’язки, а всі інші їх обговорюють і, поскрипуючи зубами, частково приймають.

Відтак, взаємні зобов’язання та терміни для їх виконання попередньо погоджуються УСІМА членами робочої групи. Тобто, не просто хтось собі вирішив встановити такі завдання, а члени робочої групи, в тому числі і перевізники, і чиновники, і громадські активісти, спільно дійшли таких домовленостей.
Отже, відповідно до протоколу було прийнято п’ять основних рішень. Розберемо кожне окремо.

Пункт 1. Управлінню транспорту і зв’язку ЛМР доручено до 16 травня затвердити Порядок розміщення інформації ззовні і в салонах автобусів та донести дану інформацію до перевізників.
Нагадаємо, що за пропозицією активістів Громадського руху «За якісний транспорт», роботу над покращенням вирішили розпочати з найпростішого – з розробки єдиного інформаційного оформлення для усіх маршрутів. Йдеться про однакові трафарети із зручними позначеннями зупинок та номера маршруту, а також розміщення іншої інформації у салоні та ззовні автобуса, передбаченої Правилами надання послуг пасажирського автомобільного транспорту.

Так от, такий Порядок учасники Громадського руху «За якісний транспорт» розробили, керуючись вимогами законодавства, і заздалегідь (14 травня) розіслали членам робочої групи, аби усі мали змогу з ним ознайомитись. Тому все, що треба було зробити в подальшому, то внести до нього корективи з боку перевізників і влади та затвердити наказом департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР.

Як результат – наказу станом на 27 травня не було, хоча з останньої зустрічі пройшло вже близько двох тижнів. Проте Порядок, розроблений активістами, все ж було вирішено взяти за основу.

Йдемо далі…

Пункт 2. Представнику компанії Easyway до 26 травня, за його власної ініціативи, було доручено розробити типовий макет усіх інформаційних ознакувань в салоні автобуса, а також макет трафаретів. В подальшому вже готові макети перевізники, як би це не було дивно, погоджувались роздрукувати за власні кошти і впровадити на всіх маршрутах.

По факту жодного макету, готового до друку, не було розроблено. Відтак, робоча група вирішила використати напрацювання, які надав один із перевізників (ТОВ "Успіх БМ") та удосконалити до наступного засідання.

Пункт 3. Представникам Громадського руху «За якісний транспорт» доручено до 26 травня підготувати зразок анкети для оцінки якості громадського транспорту із врахуванням стандарту ISO9000.

Власне запровадження такої анкети – це теж ініціатива учасників Руху. Метою якої є виявлення, фіксація та усунення усіх порушень законодавства, які характеризують якість послуг, а також впровадження громадського контролю.

Відповідно, 26 травня таку анкету було напрацьовано й надіслано членам робочої групи для ознайомлення. Навіть вимог стандарту ISO9000, на яких особливо наголошував керівник ГО "Експерт-група", було дотримано.

Продовжуємо …

Пункт 4. Перевізникам доручено до 23 травня надати в управління транспорту і зв’язку ЛМР актуальні графіки та схеми руху пасажирського автотранспорту.

Результату немає – перевізники з періоду останньої зустрічі, м’яко скажемо, не поспішають подавати інформацію. Виходить, що вплив управління транспорту та зв’язку ЛМР на них мінімальний, якщо не сказати «нульовий».

І на черзі останній пункт протоколу…

Пункт 5. Управлінню транспорту та зв’язку ЛМР доручено до 30 травня організувати розміщення інформації щодо графіків та схем руху громадського транспорту на сайті Львівської міської ради.

І тут управління транспорту та зв’язку навідріз відмовляється оприлюднювати таку інформацію, мотивуючи це тим, що самостійно не збираються її оцифровувати. Серед інших «відмазок» – це те, що десь в жовтні 2014 року повністю запрацює система GPS-трекінгу. Цікаво, невже вони у тому управлінні і досі думають, що хтось повірить у таке? Чому, для прикладу, доступ до GPS-даних не відкриють у червні чи липні? Відповідь проста – вони очікують, що восени запрацює новомодна система із електронними табло, які вже зараз ми можемо бачити в неробочому стані на деяких вулицях міста. І тоді ми вже точно відчуємо покращення ))).

Далі буде…

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: