Колодій привітав учасників акції „Величні постаті України – від Кобзаря до Каменяра”

         Голова Львівської обласної ради Петро Колодій привітав учасників заходу „Величні постаті України – від Кобзаря до Каменяра”, присвяченого 200-ій річниці від дня народження Тараса Шевченка, що відбувся 8 червня на батьківщині Івана Франка, у селі Нагуєвичах Дрогобицького району.

У своєму вітальному слові Петро Колодій наголосив на знаковості події, коли у День Святої Трійці ми вшановуємо трьох геніїв українського народу, і зазначив:„ Більш ніж упевнений, якби у нас не було таких визначних постатей, як Тарас Шевченко, Леся Українка та Іван Франко, важко сказати, чи відбулася би, чи сформувалася би українська нація. Саме на їхніх творах навчалися сучасники, завдяки їхнім пророчим словам гартувалося майбутнє. Слова наших геніїв кликали нас на боротьбу, на майдани під час Революції Гідності. Актуальними є слова Івана Франка: „Ми мусимо навчитися чути себе українцями – не галицькими, не буковинськими українцями, а українцями без офіціальних кордонів”. Актуальними залишаються слова Тараса Шевченка: „Борітеся – поборете, Вам Бог помагає! За вас правда, за вас сила і воля святая!” Тож голова Львівської обласної ради наголосив: „Нам не треба зупинятися, нам треба і надалі боротися та продовжувати будувати Україну”.

Акцію „Величні постаті України – від Кобзаря до Каменяра” організував Міжнародний благодійний фонд національної пам’яті України, президентом якої є Герой України академік Ігор Юхновський. Він так окреслив усім присутнім основну мету заходу: „Фонд національної пам’яті організовує акцію вшанування батьків геніїв України ­ – Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка. Вшанування батьків Тараса Шевченка відбулися на Черкащині. Захід пройшов у Новоград-Волинському, де ми вшанували пам’ять матері Лесі Українки. А тепер вшановуємо батьків Івана Франка. Таку акцію зроблено для того, щоб вам усім пам’ятати, що є три великі генії української мови: Тарас Шевченко, Леся Українка та Іван Франко. Вони створили мову, а мова створила державу”. Ігор Юхновський  подякував усім організаторам та учасникам цього величного свята.

А цього дня на землі, яка народила Івана Франка, зібралося дуже багато людей. Серед гостей були онук Івана Франка Роланд Тарасович, голова Черкаської обласної ради Валентина Коваленко, делегація Житомирської області, представники Національної спілки письменників України, представники громадських організацій Львівщини, земляки Івана Франка та багато-багато інших гостей Дрогобиччини.

Розпочалася акція панахидою біля могил батьків Івана Франка.       Центральною подією заходу та його окрасою, родзинкою став виступ Національного   заслуженого   академічного  українського  народного  хору  ім. Г. Верьовки.  У рідному селі Івана Франка хор імені Г.Верьовки дав концерт для земляків Каменяра. Усі були в захопленні від виступу цього знаного у світі колективу. Також хор заспівав у новій церкві села і, як зазначив Герой України Ігор Юхновський, „Цей спів був настільки небесним, що я ще зроду (а я вже багато на землі прожив) такого не чув”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: