У Львові відзначать річницю заснування Українського товариства незрячих

У Львові багато десятиліть провадить діяльність організація, покликана всіляко оберігати і підтримувати осіб, які втратили зір – це Українське товариство незрячих (УТОС). Цьогоріч УТОС відзначає 81-шу річницю заснування. З нагоди поважної дати діяльності організації, сьогодні, 10 червня, у Львові проведуть урочисті заходи за участю творчих колективів організації УТОС. Захід пройде у приміщенні будинку культури Львівського УВО УТОС, що за адресою: вул. Замарстинівська, 130. Початок о 15.00 год.

У рамках цього святкування передбачено виставку творчих робіт членів організації: Люби Кузнєцової, Тетяни Костирки, Наталії Гусак, Миколи Коротича, Оксани Вавілової, Юрія Ломова та ін. На сцені виступить інтегрований дитячий театр естрадної пісні «Дитячі мрії», гурт «Галичани» (у складі Світлани Пашкіної, Василя Ратинського, Ігора Дзвонковського, Василини Дяків). Своєю творчістю поділяться також бандурист Тарас Дороцький, Ольга Хома, Леся Кузьмів, Юлія Грет, Роман Строгуш.

«Сьогодні о 15.00 год. у будинку культури Львівського УВО УТОС відбудеться творчий звіт організації, де буде представлена виставка робіт незрячих, на сцені виступатимуть творчі колективи. Будуть виставлені вироби інвалідів по зору І і ІІ груп, тільки членів нашої організації. Це, здебільшого, вироби з бісеру, альбом незрячого художника. У нього є своя методика, якою він пише картини – квазіграфіка. Буде виставлений альбом репродукцій його картин. Будуть також виставлені книжки наших незрячих поетів. Виступатимуть дитячі колективи, в яких займаються діти наших інвалідів, зокрема інтегрований дитячий театр естрадної пісні «Дитячі мрії», гурт «Галичани» і наші солісти. Доволі насичена програма концерту, адже у нас багато обдарованих дітей. Завдяки підтримці управління соціального захисту, активісти організації отримають подарунки», - розповіла керівник Львівської територіальної первинної організації УТОС Любов Кукуруза.

«Показовим є той факт, що громадська організація була створена з ініціативи держави. Така ініціатива була дуже підтримана незрячими. Якщо у 1933 році працювало близько 200 незрячих, то сьогодні, станом на січень 2014 року, ми маємо близько 200 первинних осередків, 25 обласних осередків. Організація налічує понад 40 тис. інвалідів І і ІІ груп по зору. Через окупацію Криму, ми втратили 2 величезні наші підприємства, єдиний санаторій, який був у системі УТОС в Євпаторії, втратили декілька первинних організацій, обласну організацію та понад 2 тис. інвалідів по зору, які залишились в Криму. Тому зараз організація – це понад 38 тис. інвалідів по зору. Організація постійно вдосконалює свою роботу, підвищує якість надання низки соціальних послуг для незрячих.

Львівська територіальна первинна організація УТОС – це один з найбільших в Україні первинних осередків, налічує 770 інвалідів по зору, надає великий спектр послуг: культурна реабілітація, надання юридичних, психологічних послуг. Частина послуг надається волонтерами, бо штат організації малий. Маємо велике розуміння з боку управління соціального захисту ЛМР, яке впродовж останніх років підтримує наші проекти і заходи, статутну діяльність організації.

Завдяки проектам, ми намагаємось забезпечувати незрячих потрібними речами. Зокрема, минулого року ми забезпечили інвалідів озвученими тонометрами, озвученими глюкометрами. Цього року вже маємо один проект на озвучені тонометри. Тобто, незрячі постійно потребують різні тифлозасоби, речі з мовним виводом», - розповіла керівник Львівської територіальної первинної організації УТОС Любов Кукуруза.

«Управління соціального захисту останнім часом дуже тісно співпрацює з УТОСом. У нас на обліку налічується більше тисячі інвалідів по зору. Окрім того, що управління забезпечує гарантовані державою повноваження, тобто пільги, субсидії з державного бюджету, люди з вадами зору отримують муніципальні субсидії з місцевого бюджету. Управління соціального захисту щорічно приділяє увагу потребам осіб з порушеннями функції зору, і не тільки у сфері надання систем гарантій у вигляді допомог, пільг чи субсидій, а й у сфері підтримки розвитку творчих поривів незрячих. Адже це спосіб самореалізації людей та можливість жити повноцінно, попри життєві виклики, які перепали на їхні долі. Сподіваюсь, що ми розвиватимемо нашу співпрацю й надалі», - зазначив в. о. начальника управління соціального захисту ЛМР Ігор Кобрин.

«Наш санаторій в Євпаторії зараз використовується Всеросійським товариством сліпих. Хоча наш санаторій був у приватній власності, тобто був недоторканим. Незважаючи на це, єдиний санаторій, який будувався самими незрячими і за кошти незрячих, у нас було забрано. Влітку санаторій приймав 6-7 заїздів, по 300 людей у кожному. В Євпаторії залишився також єдиний паралімпійський центр літніх видів спорту. У нашій організації є інвалід І групи, яка минулого року стала чемпіонкою світу з паверліфтингу в Пекіні. Незрячі спортсмени втратили можливість тренування і реабілітації», - наголошує керівник Львівської територіальної первинної організації УТОС Любов Кукуруза.

Щороку кількість незрячих у світі зростає на 1-2 млн. осіб. Якщо тенденція зберігатиметься й надалі, то до 2020 р. у світі житиме 100 млн. незрячих, адже кожні 5 секунд втрачає зір одна доросла людина, кожну хвилину – одна дитина.

Сьогодні Львівська обласна організація УТОСу налічує понад 2,3 тис. членів, за чисельністю є однією з найбільших в Україні.

На обліку в управлінні соціального захисту Львівської міської ради перебуває більше 1,1 тис. львів’ян з І і ІІ групою інвалідності по зору, які отримують різні види соціальних гарантій, у вигляді соціальних допомог, пільг, субсидій з різних рівнів бюджету, а саме: пільги на ЖКП (50% І група, 40 % ІІ група), муніципальні субсидії, допомоги до свят та визначних подій, підтримка заходів і проектів неурядових організацій (все це з міського бюджету), надання направлень на отримання технічних засобів реабілітації, які тепер надаються при надходженні на Львівську область через сервісний центр Львівського казенного експериментального підприємства засобів пересування і протезування.

До слова, цьогоріч управління соціального захисту підтримало діяльність УТОСу, в рамках календарного плану заходу, та надало фінансову підтримку на ведення статутної діяльності.

Довідка

Українське товариство сліпих як громадська організація, яка об’єднує інвалідів по зору, розпочала свою історію 4 червня 1933 року і зараз є однією з найбільших та найстаріших громадських організацій, які опікуються людьми з вадами зору. На Львівщині перший осередок УТОСу був створений у 1939 році.

Сьогодні Українське товариство сліпих об’єднує понад 38 тисяч інвалідів першої та другої груп по зору. Львівська обласна організація УТОС як структурний підрозділ Всеукраїнської організації налічує понад 2300 інвалідів по зору і об’єднує шість первинних осередків, одним з яких є найбільша в системі УТОС первинна організація – Львівська ТПО УТОС з понад 770 членами організації.

Статутними завданнями організації є соціальний захист інвалідів по зору, їх трудова, медична та культурна реабілітація, матеріальна підтримка особливо потребуючих членів організації, сприяння у підвищенні навчального та культурного рівня, організація дозвілля.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: