Львівщина відзначить 60-річчя Кенгірського повстання

У Львівській обласній раді відбулась нарада щодо організації та проведення заходів до 60-річчя Кенгірського повстання. В нараді взяли участь голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко, голова Львівської обласної спілки політичних в’язнів України Степан Яхницький, повідомили у прес-службі облради.

Урочисті збори учасників Кенігрського повстання заплановано провести 21 червня у сесійному залі Львівської обласної ради. На початку зборів присутні вшанують молитвою та хвилиною мовчання усіх загиблих внаслідок політичних репресій. Опісля поділяться власними спогадами ті в’язні Степового табору, хто особисто пережив повстання в Кенгірі.

Окрім того, відбудеться вручення нагород Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації, а також пам’ятних відзнак до 60-річчя Кенгірського повстання.

Довідка:

Кенгірське повстання – повстання політичних в'язнів Степового табору в табірному відділенні Кенгір (Казахстан), яке відбувалось впродовж 40 днів – з 16 травня до 26 червня 1954 р. У повстанні брало участь близько 8000 ув'язнених, більшість з них – засуджені за політичними статтями українці (також росіяниприбалтиєвреї та інші). Всього в Степлагу було 46% українців, а це 9596 осіб, серед яких було багато колишніх членів ОУН і вояків УПА та прибалтійських«лісових братів». Саме вони стали осердям повстання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: