СУДДЯ ЯНУКОВИЧА ПОВЕРНУВСЯ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ

Вищий адміністративний суд України від 18 червня виніс позитивне рішення у справі колишнього голови Конституційного Суду України В'ячеслава Овчаренка.

Про це повідомляє портал Юридична практика.

Овчаренко був звільнений з посади голови Конституційного суду постановою ВР "Про реагування на факти порушення суддями Конституційного Суду України присяги судді" від 24 лютого 2014 року № 775-VII. Разом з ним КСУ покинули судді: Анатолій Головін, Михайло Колос, Марія Маркуш, В'ячеслав Овчаренко та Олександр Пасенюк.

Колишній голова КСУ мотивує свій позов недотриманням процедур, яких повинні дотримуватися під час звільнення судді КСУ за порушення присяги.

В'ячеслава Овчаренка пов'язує з Віктором Януковичем давнє знайомство. У Межигір'ї навіть знайшли проектну документацію на будинок Овчаренка.

На початку 80-х обидва працювали на виробничому об'єднанні "Орджонікідзевугілля": Янукович на посаді директора автобази, Овчаренко - юристом.

У 2002 році В'ячеслав Овчаренко очолював Єнакіївський міськсуд. Саме при ньому були загублені кримінальні справи щодо засудження Януковича.

У серпні 2006 року Верховною Радою України Овчаренко призначений суддею КСУ. Через сім років - 18 липня 2013 року В'ячеслав Овчаренко став головою КСУ.

Важливу роль зіграв Овчаренко у 2010 році. Він був одним із тих суддів КСУ, які визнали неконституційною політичну реформу 2004 року. У результаті скасування поправок, наділили Януковича широкими повноваженнями.

"Повернення цього персонажа до Конституційного суду - це плювок в обличчя громадськості та Майдану, - прокоментував активіст реанімаційному пакету реформ Олександр Білоус.

"По-перше, процедура звільнення за порушення присяги передбачена регламентом Конституційного Суду України, який сам суд й ухвалив. Верховна Рада не зобов'язана його виконувати, і ухвалила свій акт, в якому встановила факт порушення присяги суддями Конституційного Суду України. Таке рішення є політичним і значить лише те, що судді хочуть повернути попередню владу", - додав він.

За словами активіста, в четвер може не відбутися з'їзд суддів України, на якому мають обрати суддів у ВРЮ, ВККС і КСУ. До цього з'їзду активно готуються не тільки ті, хто хоче зупинитися судову реформу, а й активісти.

Українська правда

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: