У філармонії відбудуться два ювілейні вечори Етелли Чуприк (фото)

Два ювілейні вечори у Концертному залі Львівської філармонії спілкуватиметься зі слухачами через музику відома піаністка, заслужена артистка України Етелла Чуприк, яка святкуватиме у філармонії свій 50-річний ювілей.

Програма, яку Етелла Чуприк пропонує слухачам 20 червня, охоплює значний історичний проміжок фортепіанної музики — від бароко до XX століття. Розпочнеться концерт творами Баха і Скарлатті, після яких прозвучить... Lacrimosa із Реквієму Моцарта. Саме так, Lacrimosa в транскрипції для фортепіано, яку здійснила сама виконавиця.

Естафету продовжать генії музичного романтизму — Фридерик Шопен і Ференц Ліст. «Душа Шопена — це абсолютний ексклюзив у романтичній музиці. Великі знавці писали, що якби Моцарт жив далі, то писав би так, як Шопен. Переходити на «ти» з Шопеном не можна, його інтелігенція у тому, що кожна нота щось означає» — зазначає виконавиця.

Звучатиме також музика Чайковського, і знову це буде фортепіанна транскрипція симфонічної партитури — фантазія на дві теми з балету «Лускунчик». Ще один симфонічний шедевр, який прозвучить у фортепіанній інтерпретації Етелли Чуприк — «Жар-Птиця» Ігоря Стравінського.

Окрім того, слухачі зможуть поринути у фортепіанну музику Сергія Рахманінова і Анатолія Лядова.

«Для мене звук — це вібрація життя. Для мене композитор — це не просто композитор, який написав музику, це всесвіт, в якому я живу, різнокoльорова мозаїка, яка тягне до себе» — зазначає піаністка.

Якщо перший із двох ювілейних вечорів — це фортепіанний речиталь, то концерт 22 червня складатиме симфонічна музика. Звучатиме концерт № 3 Сергія Рахманінова для фортепіано з оркестром, Симфонія № 3 Каміля Сен-Санса, а також твір шведського композитора Гуґо Альвена, написаний спеціально як присвята дню літнього сонцестояння. Солістка виступатиме разом з Академічним симфонічним оркестром Львівської філармонії під орудою головного диригента Іллі Ступеля. Партію органа виконає Олена Мацелюх.

Як зазначає Ілля Ступель: «Концерт №3 Рахманінова залишив слід в моєму серці, оскільки я неодноразово диригував цим твором на фіналі Конкурсу піаністів ім. Артура Рубінштейна в Тель-Авіві з переможцями конкурсу. Цей твір є одним з моїх улюблених».

Про Симфонію Сен-Санса Ілля Ступель зазначив: «Третя, «Органна» симфонія Каміля Сен-Санса — ще один твір, який є особливим для мене. Коли я уперше диригував цим твором у Франції, на концерті був присутній Валері Жискар д’Естен, колишній президент Франції. Його здивувало, що чужоземний диригент міг так вдало виконувати французьку музику. Мене тоді вразило, що коли концерт завершився, в залі майже хвилину залишалась повна тиша. Коли я повернувся й глянув у зал, то побачив, що слухачі у перших рядах плакали — вони були настільки зворушені музикою. Очевидно, вони відчули й зрозуміли моє бачення цієї симфонії. Ці самі відчуття я хочу дати можливість відчути і нашій публіці».

Продовжуючи, Ілля Ступель зазначив: «Також я планую включити у концерт твір, якого початково не було у програмі. Це також в певному сенсі особлива музика, яку написав один з найвидатніших шведських композиторів Гуґо Альвен (Alfven). Назву цього твору, «Midsommervaka», можна перекласти як «посередлітнє бдіння». 22 червня — це день, коли у Швеції сонце не заходить майже 24 години. І ця музика описує саме цей день, на який також припадає наш концерт».

2014 06 20 Чуприк

відділ реклами та маркетингу Львівської філармонії

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: