Чиновники Садового розповіли, як подолати сморід у Львові

Сьогодні в приміщенні ЛМКП «Львівводоканал» відбулась зустріч представників комунального підприємства, Львівської міської ради, науковців з представниками громадських організацій міста, на якому обговорювали механізми вирішення неприємного запаху в місті.

Про проблеми міської системи централізованого  водовідведення та шляхи їх вирішення розповів заступник міського голови з питань містобудування та інфраструктури Володимир Шевчук.

Очисні споруди каналізації збудовані і введені в експлуатацію до 1990 року на технологіях, розроблених у 60-70-х роках минулого століття і на даний час вимагають реконструкції

Він розповів, що у 2012 році у Львівській міській раді створено робочу групу за участю науковців міста та незалежних фахівців, яка провела детальний аналіз існуючого стану міської системи водовідведення та підготувала рекомендації щодо її модернізації та покращання ефективності роботи.

На основі рекомендацій Львівською міською радою затверджено Комплексну Програму модернізації каналізаційного господарства м. Львова на 2012-2015р.р.

Крім цього, за кошти міського бюджету ПМП “Екозахід” було проведено дослідження газоповітряних сумішей і стічних вод із контрольних колодязів найбільших підприємств міста.

Встановлено, що основними причинами виникнення неприємного запаху та його розповсюдження на території міста є:

ü            Скид наднормативно забруднених стоків у міську систему каналізації (у першу чергу підприємствами харчової промисловості).

Для вирішення даного питання «Львівводоканалом» з 2012 року переукладено договори з 43 підприємствами, що скидають у міську каналізацію стоки з перевищенням гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин.

Хімічною лабораторією КП “Адміністративно-технічне управління” та хімбаклабораторією ЛМКП “Львівводоканал” проводиться посилений контроль якості стічних вод від підприємств харчової промисловості на предмет їх відповідності встановлених вимогам.

За результатами аналізів проб  ЛМКП “Львівводоканал”  проводиться відповідна претензійна робота. За інформацією директора ЛМКП «Львівводоканал» Валентина Вольського, минулого року булоподано 102 претензії. «Але судові справи тягнуться роками і справ водоканал не виграє», - сказав Валентин Вольський.

ü            Відсутність на підприємствах локальних очисних споруд. Правилами приймання стічних вод підприємств у систему міської каналізації передбачено впровадження споживачами заходів, спрямованих на очищення стічних вод до рівня, що не перевищує гранично допустимі концентрації забруднюючих речовин у скидах, зокрема будівництво локальних очисних споруд на цих підприємствах.

«Слід відзначити, що окремими підприємствами міста проводиться ця робота. Зокрема:  ПрАТ “Компанія Ензим”,  ПАТ “Львівський жиркомбінат”, ПАТ “Львівська кондитерська фірма “Світоч”, ПАТ “Карлсберг Україна”. Нажаль, у місті відсутня інформація щодо впровадження локальних очисних споруд на  інших крупних підприємств», - сказав Володимир Шевчук.

Також ведуться переговори з підприємствами забруднювачами щодо використання технологій запропонованих ТОВ "Węglo-Stal", (Республіка Польща) для очистки промислових стоків – використання реагентів “Ферокс”.

 

ü            Більшість каналізаційних колекторів у місті вичерпали свій експлуатаційний ресурс та потребують реконструкції або заміни).

За останні три роки під час проведення реконструкції вулиць міста проведено реконструкцію каналізаційних колекторів на вул. Городоцькій, Б.Хмельницького, Богданівській, Замарстинівській та ін.

У планах цього року реконструкція колекторів на вул. В. Стуса - пр. Червоної Калини, Гайдамацькій.

Розпочато роботи з реконструкції каналізаційних мереж на вул. Тракт Глинянський, 161-а, 161-б, 161-в, 161-г, 162, 163, 165; та завершуються роботи з реконструкції каналізаційних мереж на вул. Р. Купчинського.

 

ü            Наявність не каналізованих районів у місті (9 районів - 114 вулиць,  3183 будинки, у яких проживає 13 864 мешканців).

Завершено виконання робіт з каналізування району вул. Голубця-Грибова, проводиться будівництво каналізаційної мережі в районі вул. Корейська-Ковельська-Гамалії.

Виготовлено проекти на будівництво каналізації на вул. Козацька-Кошова-Табірна, Січова-Полуднева, Нагірна, Рясненська-Брюховицька.

 

ü             Забруднення відкритих природних водяних потоків та водойм несанкціонованими скидами стоків господарсько-побутової каналізації (р. Зубра в Сихівському районі (поблизу ринку “Шувар”), р. Марунька у Личаківському районі (парк “Знесіння”), потічок Білогорський у житловому районі “Левандівка”, потічок у парку “Скнилівський”).

У 2013 році виготовлено проект та розпочато роботи з будівництва каналізаційного колектора біля потічка Білогорський у житловому районі “Левандівка” (побудовано 125 п.м. Д 1400 мм).

 

ü            Відсутність сучасної станції приймання стоків від споживачів та промислових підприємств розташованих у не каналізованих районах міста Львова, що призводить до неконтрольованого потрапляння каналізаційних стоків та відходів промислових підприємств з перевищеними гранично допустимими концентраціями забруднюючих речовин на міські каналізаційні очисні споруди.

У 2013 році за кошти міського бюджету виготовлено проект “Будівництво станції зливу стоків на території І-ї черги КОС по вул. Пластовій, 13” та у 2014 році подано заявку щодо фінансування цього об’єкта з державного екологічного фонду (14,8 млн. грн).

 

ü            Відсутня сучасна спеціальна техніка для діагностування та очистки каналізаційних мереж.

У 2014 році за кошти міського бюджету (6 млн.грн.) закуплено спеціалізовану машину для гідродинамічної промивки та очистки каналізаційних колекторів та лабораторію для  відео обстеження колекторів.

Відповідно до затвердженого ЛМКП “Львівводоканал” графіку у 2014 році проводиться очищення каналізаційних колекторів міста за допомогою гідродинамічної каналопромивної машини.

З метою нейтралізації агресивних речовин у каналізаційних стоках  за кошти міського бюджету виготовлено проект “Закупівля та встановлення двох станцій дозування реагентів “Ферокс” на площадках каналізаційних насосних станцій (КНС-4 та КНС-5)” та на виконання робіт.

Розпочато роботи із влаштування станції дозування реагенту Ферокс на площадці КНС-4; (у бюджеті 2014 року передбачено 650 тис. грн.)

 

Як підсумував Володимир Шевчук, для остаточного вирішення питання запобіганню утворенню та поширенню на території м. Львова неприємного запаху, необхідно:

 

1. Підприємствам харчової промисловості виконати роботи з будівництва та реконструкції локальних каналізаційних очисних споруд та забезпечити доведення стічних вод до нормативних показників.

2. Продовжити роботи з реконструкції або заміни каналізаційних колекторів міста

3. Забезпечити будівництво мереж централізованого водовідведення у неканалізованих районах міста.

4. Побудувати станцію зливу стоків на території І черги КОС по вул. Пластовій, 13.

Потреба в коштах для реалізації вказаних заходів становить  понад 1  млрд. грн.

 

На зустрічі був присутній Леонід Здеорук – керівник ПМП «Еко-Захід», яке у  2011-2012 роках на замовлення «Львівводоканалу» провело спільно з лабораторією «Львівської обласної санітарно-епідеміологічної станції» екологічні дослідження щодо встановлення причин утворення та поширення неприємного запаху у Львові.

Дослідження показали, що в 22 контрольних точках на каналізаційній мережі м.Львова  є виділення аміаку, сірководню і меркаптани. У каналізаційних колекторах підприємств (легкої і харчової промисловості) відбуваються анаеробні процеси з виділенням газів. Він запропонував громадським організаціям долучатися до тиску на підприємства, щоб ті будували локальні очисні споруди. До того часу пропонує підприємствам використовувати більше води для розбавлення концентрованих стоків та періодично проводити промивання власних каналізаційних  мереж.

Як зазначив Володимир Шевчук, станом на сьогодні «Львівводоканал», в межах чинного законодавства, має укладені тимчасові договори на понаднормовий скид забруднюючих речовин з 43 підприємствами та установами.

За словами Володимира Шевчука, перед підприємствами поставлено завдання до 2015 року привести показники стоків до норми, збудувати локальні очисні споруди, або ж місто ставитиме питання про припинення їх функціонування.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: