У філармонії відбудеться "Вечір прем’єр"

24 червня у Львівській філармонії відбудеться «Вечір прем’єр», де будуть представлені твори, які виконаються вперше у Львові.

За словами диригента та автора програми Сергія Якубчука: «Дата написання представлених у програмі творів є дуже різною. Якщо у першому відділі концерту звучатимуть сучасні-новітні твори, це «Алілуя» Еріка Вайтекера і «Меса» Ола Яйло, то в другому відділі концерту звучатимуть твори минулого століття – «Prayers of Kierkegaard» Семюела Барбера та «Chichester Psalms» Леонарда Бернстайна.

Кожен твір «Вечора прем’єр» побудований на контрастах. Якщо «Alleluia» Еріка Вайтекера і «Sunrise Mass» Ола Яйло радше медетативного характеру, то твори, які будуть виконанні у другому відділі, мають сучасний виклад і акцент на філософії самого тексту. У творі «Prayers of Kierkegaard» Семюел Барбер написаний на тексти Серена К'єркеґора, і складається з чотирьох частин-молитов. Текст твору Леонарда Бернстайна «Chichester Psalms» написаний на івриті. У ньому прослідковуються елементи єврейського мелосу.

Зі слів Сергія Якубчука, загалом у всіх творах, які звучатимуть на вечорі прем’єр спостерігається американський вплив. Всі композитори у більшій чи меншій мірі мали прив’язку до американської культури. Якщо Ерік Вайтекер чистий американець, то Ола Яйло навчався в Америці, але норвезького походження, Самуель  Барбер американець, а Леонардо Бернстайн народився в Америці, але батьки його були українськими євреями, які перед першою світовою виїхали з Рівного.

Диригент програми Сергій Якубчук сім років працював  в Америці, де активно знайомився з американською культурою, і тому це спонукало його краще познайомити галицького слухача з культурою Америки, адже вона є досить багатою.

Виконуватимуть твори хор та оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта».

Солісти Марта Якобчук (сопрано) та Андрій Попович (контратенор). Диригент – Сергій Якобчук.

Концерт організовано Львівським відділенням Національної Всеукраїнської музичної спілки та Фундацією «Андрей». Продюсер проекту – Михайло Перун.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: