На Збоїщах відзначать День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни

У неділю, 22 червня, о 17.00 год. у Народному домі на Збоїщах (вул. Мурована, 32) відбудеться вечір, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни і, зокрема, тим, хто загинув у львівських тюрмах в червні 1941 року. Місцеві мешканці та гості зможуть довідатися більше фактів про події на початку Другої світової війни на Західній Україні, переглянуть документальний фільм «Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» та поспілкуються з істориками і творцями фільму. Захід організовують меморіальний музей «Територія Терору» спільно з Народним домом на Збоїщах, повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

22 червня 1941 року розпочалася німецько-радянська війна. Початок воєнних дій між Німеччиною та СРСР призвів до трагедії на західноукраїнських землях. За перші два тижні німецько-радянської війни під час відступу кати НКВД замордували у тюрмах Західної України понад 21 тис. політв’язнів. У пам'ять про невинно загиблих цього дня у Львові відправляють панахиди, приносять квіти на могили, запалюють свічки.

«Панахиди та покладання квітів до могил є важливою частиною вшанування пам’яті тих, хто невинно загинув 73 роки тому, в червні 1941-го. Але важливо також, щоб люди глибше розуміли, що тоді відбулося, чому ми це робимо, запам’ятали без нагадувань цю дату з української історії. Формат нашого вечора дозволить пояснити маловідомі факти з історії у доступний аудіовізуальний спосіб. А Народні доми, які відновлюють свою роботу у Львові, – чудове місце для ефективного спілкування з місцевими спільнотами», – розповів Тарас Чолій, директор музею «Територія Терору».

Колектив Народного дому на Збоїщах проводить різні заходи для людей, які живуть в цьому районі, – майстер-класи, зустрічі з акторами, співаками, літераторами, мистецькі проекти із залученням молоді, святкування Великодня та інших свят. За словами художньої керівниці Народного дому Ольги Райтер, найбільше мешканцям району сподобалось святкування Дня матері, а от заходів, пов’язаних з історією, до цього часу не було. Відтак, організатори матимуть можливість побачити, чи зацікавить місцевих мешканців запланована подія.

Довідка

«Золотий вересень. Хроніка Галичини 1939–1941» – український документальний фільм про події на Західній Україні на початку Другої світової війни. Стрічку створено на основі архівних документів, спогадів свідків, кінохроніки та коментарів науковців-істориків.

Режисер фільму – Тарас Химич, звукорежисер – Любомир Соломченко, продюсер – Тарас Чолій. Студія - INVERT PICTURES (Львів, 2010). Тривалість: 50 хв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: