Найбільше «джинси» розміщують державні та комунальні ЗМІ, - медіа-експерт (відео)

ЄС нагадав Росії про відповідальність за дотримання прав людини у Криму, – МЗС України
У Міністерстві закордонних справ України привітали резолюцію Європарламенту щодо застосування санкцій до осіб, причетних до заборони діяльності Меджлісу кримських татар у Криму.

Найбільше «джинси» розміщують державні та комунальні засоби масової інформації, тому вони повинні бути роздержавленими. Такими чином перестануть витрачатись мільярди із бюджету на їх утримання, а ринок ЗМІ стане більше конкурентоздатним, оскільки в Україні і так забагато медіа.

Про це під час прес-конференції у Львівському прес-клубі заявила керівник проекту з моніторингу регіональних ЗМІ Українського освітнього центру реформ Світлана Єременко, повідомляє кореспондент Дивись. Інфо.

Єременко представила дослідження, яке проводилось з 3 лютого 2012 року 19 експертами у кількох областях України. У Львові експертами виступали Роман Шостак, Ольга Шостак та Борис Потятинник й проводився моніторинг шести газет та двох Інтернет-ресурсів.

Експерт розповіла, що у Львові перед виборами 46,3% джинси було в Інтернет-ЗМІ. «Чомусь перед виборами є перетікання джинси із друкованих ЗМІ у онлайн. Мабуть, штаби вважають, що така реклама є більш ефективною. І саме рекорд у цьому побив Львів», - розповіла Світлана Єременко.

Вона додала, що у Львові проводився моніторинг тільки двох Інтернет-ресурсів – ЗІКу і Захід.нету. «Це ті видання, які позиціонували себе перед виборами опозиційними і незалежними. Так вони позиціонуються і у громади, але перед виборами саме ці видання друкують найбільше джинси», - прокоментувала медіа-експерт.

Серед газет, за словами Єременко, найбільше джинси було у «Львівській газеті».

Водночас медіаконсультант експертної компанії «Про.Мова» Алім Алієв зазначив, що кримські медіа перед початком Євромайдану розпалювали міжнаціональні конфлікти, тому і частина жителів Криму позитивно сприйняла анексію Криму Росією

Водночас Єременко наголосила, що кількість замовних матеріалів у медіа за останні кілька місяців суттєво зменшується. «Зараз ми не спостерігаємо там джинси», - сказала вона. Схожу думку висловила і виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

«Як висновок, можемо сказати, що регіональні медіа дезінформують громадськість, а найбільше джинси розміщується у державних та комунальних ЗМІ», - сказала Єременко.

Співвласник сайту «Новий погляд» Володимир Гірняк додав, що ключовою проблемою регіональних медіа у Львові є суб’єктивність у висвітленні події, а професор Борис Потятинник відзначив, що серйозна ознака львівські ЗМІ, яка викликає тривогу, - це відсутність системних матеріалів про економіку краю. «Якби такі матеріали були, то це був би великий позитив», - сказав Потятинник.

Він також додав, що ще однією проблемою є відсутність «власних очей та вух» у Києві, на Сході (у зв’язку із теперішніми подіями там) та взагалі будь-де. «Львівські медіа не мають своїх власкорів. Це проблема», - сказав він.

Медіа-експерт також додала, що Україна відстала на 50 років у вивченні медіа-грамотності у школах. «Суспільство не знає стандартів і тому не вимагає їх дотримання від журналістів. Люди не грамотні і не вимагають якісних матеріалів», - пояснила вона.

Співвласник газети «Львівська пошта» Анатолій Забарило повідомив, що уже більше року газета «Львівська пошта» не дотується, а сама на себе заробляє, що є позитивним показником, а Володимир Гірняк додав, що проект «Новий погляд» прагне якомога швидше стати бізнес-проектом, адже тоді у матеріалах буде більше об’єктивності.

Дослідження проводилось Українським освітнім центром реформ

Деталі дивіться у відео Дивись. Інфо

Олег ДОВГАНИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: