Справжній господар відповідає на виклики адекватними рішеннями, - П’ятак

        Сьогодні, 24 червня, у Львові розпочала роботу Програмна конференція „Відновлювальна енергетика на Львівщині – можливості для бізнесу та розвитку”. Від Львівської обласної ради привітав учасників конференції заступник голови обласної ради Валерій П’ятак, повідомили у прес-службі ЛОР.

Також у заході беруть участь голова постійної комісії з питань інвестиційної та регуляторної політики, ПЕК, енергоефективності і розвитку підприємництва Львівської обласної ради Тарас Федак, представники Львівської обласної державної адміністрації, бізнесу, громадських організацій, науковці, експерти, гості з Польщі.

Під час виступу Валерій П’ятак зазначив, що йому дуже імпонує конкретність і практичність цього заходу. Насамперед заступник голови обласної ради охарактеризував стан справ із впровадження енергоефективних заходів у трьох різних секторах Львівщини – серед населення, у бюджетній сфері та реальному секторі.

«Львівська обласна рада започаткувала програму енергозбереження для населення. Сьогодні ця програма активно працює, з обласного бюджету щорічно близько 3 млн грн на погашення відсотків за кредитами для населення. Ця програма знайшла свою нішу. Її презентували віце-прем’єрам України, які казали, що потрібно запустити таку програму на рівні України.

Реальний сектор теж справляється з цим завданням. Адже справжній господар, на виклики, які є, відповідає  адекватними рішеннями. Безумовно, треба стимулювати реальний сектор через різні економічні інструменти держави, що, на жаль, не відбувається.

Щодо третього сектора – бюджетного, то тут зроблено небагато. Львівська область в бюджетній сфері витрачає на енергоресурси в рік близько 1 млрд грн», – зазначив заступник голови обласної ради.

Водночас Валерій П’ятак зупинився на характеристиці того, що Львівська обласна рада зробила в цьому напрямку: «Нам вдалося залучити європейський або міжнародний ресурс. За допомогою програми ПРООН виконано роботи за новітніми технологіями на близько 300 об’єктах області.

Підписавши угоду з Фондом «Східна Європа», на Львівщині започаткували проведення комплексного енергоаудиту у містах Жовкві та Камянці-Бузькій. Фонд також виділить 400 тис грн на проведення робіт на пілотних об’єктах за умови дофінансування з місцевих бюджетів. Окрім того, за підтримки Фонду «Східна Європа» Львівська область проведе комплексний аудит у галузі охорони здоров’я.

Також Львівська обласна рада співпрацює із Фондом соціальних інвестицій, де фінансування здійснюється за допомогою двох міжнародних донорів, а 20 % становитиме дофінасування місцевих бюджетів».

Валерій П’ятак констатував, що, на жаль, сьогодні ми не маємо системного підходу в галузі енергозебереження в бюджетній сфері. Тому, як зазначив заступник голови обласної ради, ми поставили перед собою завдання упродовж найближчих двох - трьох років здійснити повний аудит бюджетної сфери. Для цього за допомогою міжнародного проекту і обласного бюджету закупили спеціалізовану лабораторію, яка оснащена всім необхідним обладнанням для того, щоб проводити не кабінетний, а польовий аудит. Цю роботу підтримує депутатський     корпус, а не завжди підтримує той, хто споживає енергію. І не підтримують монополісти, ті, які звикли дорого продавати ресурси.

На завершення Валерій П’ятак закликав усіх стати партнерами на шляху впровадження заходів з енергозбереження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: