Львів завжди був піонером у роботі над енергетичними проектами, - Роб де Лобел (фото)

Сьогодні, 25 червня, в приміщенні Львівської міської ради відбулася прес-конференція на тему: «Відновлення енергоефективних муніципальних інвестицій в Україні із залученням коштів E5P», в рамках однойменного семінару Фонду E5P. Метою  прес-конференції було обговорення механізмів та можливостей фінансування енергоефективних проектів, котрі реалізуються в Україні за підтримки міжнародних фінансових та донорських організацій, повідомили у прес-службі ЛМР.

У прес-конференції взяли участь представники Фонду Е5Р, ЄС, міської влади та уряду України.

bilazala1

Зокрема, Григорій Семчук, заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, розповів про позицію уряду щодо проблеми енергозбереження в Україні.

«Питання енергозбереження та перехід на ефективні джерела енергопостачання, заміщення імпортного природного  газу, в першу чергу російського - це сьогодні один із пріоритетних напрямків уряду. Наша економіка, в першу чергу житлово-комунальне господарство, споживає енергоресурсів в три і більше разів, ніж розвинені країни Європи. Більше того, тенденція у світі  наступна: енергоресурси зажди були дорогі, з кожним роком ціни ростуть і будуть продовжувати рости. Отже, модернізуючи економіку в плані енергозбереження, ми не можемо постійно підвищувати тарифи, перекладаючи усе на плечі населення. Крім того, економіка держави з такою енергоємністю стає неконкурентоспроможною. Відтак, питання енергозбереження - це пріоритетний напрямок діяльності уряду», - зазначив Григорій Семчук.

Заступник міністра також поділився планами у вирішенні питання енергозбереження України та залучення додаткового фінансування.

«На сьогодні ми переглянули усю нормативну базу, залучили спеціалістів Світового банку, Європейського банку реконструкції та розвитку та інших організацій. ми уже відпрацювали відповідні документи, які  найближчим часом будуть прийняті урядом і дадуть можливість ширше залучати фінансові ресурси для тих цілей, про які сьогодні йде мова на прес-конференції», - додав Григорій Семчук.

Також в рамках прес-конференції представники ЄС розповіли про подальшу співпрацю з Україною в плані надання фінансових засобів.

«Питання енергоефективності завжди були пріоритетним у співпраці між Євросоюзом та Україною. І це питання набуло ще більшої пріоритетності, беручи до уваги поточну ситуацію. Підписання Угоди про асоціацію з ЄС, звичайно, означає  тіснішу співпрацю між Україною та Євросоюзом. І ця Угода передбачає певні зобов’язання, які візьме на себе кожна із сторін. Євросоюз надасть підтримку Україні у впровадженні і досягненні успіху у тих цілях, які передбачені Угодою. Яку б ми велику допомогу не надали, вона все одно буде незначною, порівняно з тими проблемами, з якими  зараз стикається Україна. Фінансова допомога – це не єдиний інструмент, щоб покращити ситуацію. Для цього потрібна співпраця людей та уряду. Потрібно надавати людям можливість робити щось самим – тільки таким чином ми зможемо досягти успіху в покращенні ситуації», – зазначила Юрате Йодзнукіте.

Ще один представник ЄС в Україні, а також за сумісництвом менеджер проекту Угода мерів Роб де Лобел розповів про успішне виконання роботи над енергозберігаючими проектами  у Львові.

«Ми сподіваємось, що інші міста зможуть скористатися досвідом Львова, побачити як працюють ці фінансові інструменти у розробці проектів. Ми вважаємо, що місто Львів завжди було піонером  у роботі над енергетичними проектами і ми раді, що воно може показати іншим, як треба працювати», - розповів Роб де Лобел.

Нагадаємо, захід відбувся в межах Європейського тижня сталої енергетики, що триватиме у Львові до 27 червня. В рамках цього проекту у місті проходять тематичні вуличні презентації, круглі столи та інші заходи для громадян.

Довідка

Фонд «Східноєвропейське партнерство з енергоефективності та екології» або скорочено Е5Р – це міжнародний мультидонорський фонд під управлінням ЄБРР, направлений на розвиток інвестицій в енергоефективність в Україні та інших східноєвропейських країнах. Капітал фонду складає 95 млн. євро. Фонд був заснований завдяки ініціативі Шведського уряду під час його головування в ЄС у 2009 році. Фонд слугуватиме доповненням до кредитів у енергоефективність, що надаватимуться міжнародними фінансовими організаціями, такими як Європейський Банк Реконструкції та Розвитку, Європейський Інвестиційний Банк, Північний Інвестиційний Банк, Північна Екологічна Фінансова Корпорація НЕФКО та Світовий Банк.

Донорами фонду Е5Р є Європейський Союз, Чехія, Швеція, Україна, USAID, Данія, Норвегія, Фінляндія, Польща, Естонія та Латвія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: