Порошенко пропонує спростити процедуру імпічменту

Президент України Петро Порошенко підготував проект змін до конституції, який передбачає спрощення процедури імпічменту.

Про це повідомляє газета «Комерсант» з посиланням на джерела в оточенні президента, передає Еспресо.TV.

Зокрема у новій редакції Конституції Порошенко пропонує урізати повноваження президента.

«Причиною імпічменту, згідно з проектом, може стати наявність у діях президента ознак складу злочину. Для початку процедури буде необхідна підтримка 150 депутатів Верховної ради (раніше було потрібно 226). Для винесення рішення необхідна згода 300 депутатів. Крім того, щоб оголосити імпічмент, більше не потрібно підтверджувального рішення Верховного суду», - пише газета.

Проектом також пропонується позбавити президента права призначати суддів, а також пропонувати парламенту кандидатури міністрів закордонних справ і оборони. Склад уряду буде формуватися за пропозицією прем'єра і за згодою парламенту. При цьому кабмін буде підзвітний президенту, але підконтрольний тільки Верховній раді.

Прем'єра призначатимуть за погодженням з президентом, але за пропозицією коаліції парламентської більшості. Передбачено і зміна порядку формування цієї коаліції. Вона буде складатися не з фракцій, а з окремих депутатів - їх має бути 226 (із 450).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: