Проект нової Конституції уже перебуває у ВРУ і може бути ухвалений з дня на день, - професор (фото)

26 червня 2014 року у Дзеркальній залі Львівського національного університету імені Івана Франка відбулася Науково-практична конференція «Конституція України: політико-правові виклики і перспективи». У конференції взяли участь провідні науковці у галузі юриспруденції, політологи та гості Університету. Метою конференції було обговорення пропозицій щодо внесення змін у Конституцію України.

Про це Дивись. Інфо повідомили у прес-службі ЛНУ ім. Франка

Із вітальним словом виступив Ректор Університету професор Володимир Мельник, який подякував учасникам за активність та ініціативність в організації конференції та побажав учасникам дискусії вироблення конструктивних пропозицій щодо вдосконалення політико-правової системи України. «Саме в нинішніх умовах доцільно займатися питанням організації життя суспільства, адже воно має розбудовуватися на законах. А найвищий закон країни – Конституція. А від якості Основного Закону значною мірою залежить незалежність нашої держави», − зазначив Володимир Петрович.

Також Ректор Університету наголосив, що сьогодні однією із найбільших проблем українського суспільства є постійне принесення закону в жертву принципу політичної доцільності. Проте, за словами Володимира Петровича, усі громадяни повинні пам’ятати, що демократія починається із закону, а не із вибору.

Про потребу напрацювання конструктивних пропозицій до Конституції також вів мову декан юридичного факультету професор Андрій Бойко. За словами Андрія Михайловича, модернізація Основного Закону країни посприяє вдосконаленню українського суспільства.

Під час пленарного засідання учасники конференції виступили із доповідями, в яких ішлося про основні політико-правові та суспільні аспекти Конституції України.

Так, зокрема, професор Ігор Бойко закцентував увагу на Конституції в контексті багатовікових традицій народовладдя в Україні. На його думку, звичай здійснення народовладдя ще із часів Київської Русі та Галицько-Волинського князівства сформував прийнятний для українців метод управління справами в країні – традицію народного віча, яка й донині виконує важливі функції у найкритичніші для України моменти.

Активне обговорення викликала доповідь професора Петра Рабіновича на тему «Конституційні права та свободи людини і громадянина: можливості удосконалення (З досвіду роботи Конституційної Асамблеї)». Нагадаємо, що Петро Мойсейович з 2012 року був постійним членом Асамблеї та брав безпосередню участь у створенні проекту модернізованої Конституції України. Окрім доповіді, професор поділився досвідом роботи над проектом Конституції та власним баченням необхідних змін, особливо в розділі Конституції про права, свободи та обов'язки людини і громадянина.  Професор Петро Рабінович зазначив, що сьогодні, пропонуючи зміни й удосконалення нашого законодавства необхідно зважати на правові нормами світової демократичної спільноти.

Зі словами заохочення до копіткої праці над Конституцією виступив  заступник голови Львівської обласної державної адміністрації Юрій Підлісний. Він наголосив на необхідності фахівцям галузі права всіляко декларувати принципи солідарності та субсидіарності у своїх пропозиціях до Конституції.

Надалі узяв слово завідувач кафедри конституційного права професор Павло Гураль, який нагадав, що проект Конституції вже перебуває на розгляді у Верховній Раді і може бути ухвалений з дня на день, тому така конференція є надзвичайно актуальною. На його думку, саме зараз необхідно закцентувати увагу на національній ідеї як хребті Основного закону України. «Якби не було національної ідеї – не було б Української держави», − резюмував доповідач.

Окрім того, учасники конференції активно обговорювали проблеми конституційного регулювання здійснення владних повноважень Президента України, поділу державної влади у проекті конституційних змін, конституційно-правові гарантії справедливого правосуддя в Україні, перспективи регулювання політичної опозиції в Україні, питання місцевого самоврядування та інші політичні, юридичні й суспільні аспекти положень Основного закону України.

IMG_2145 IMG_2146 IMG_2153 IMG_2162 IMG_2164 IMG_2177 IMG_2180 IMG_2189

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: