Санкції третього рівня, які українці можуть ввести самостійно

Звинувачувати США та ЄС в тому, що вони не ввели санкцій проти Росії – і в такий спосіб не зупинили катастрофу на Донбасі – перетворилось в Україні на різновид національного спорту.

Чемпіонам у цій сумнівній дисципліні можна нагадати, що одним з найбільших європейських споживачів російських товарів та послуг залишається Україна.

Безумовно, роздуми над "продажністю” гравців на великій геополітичній шахівниці, які недостатньо рішуче допомогли і продовжують допомагати Україні, заняття мазохістично приємне. Хоча б тому, що не вимагає від критика жодного розумового, фізичного чи душевного напруження. Проте вимагати від друзів і союзників по антиросійській коаліції того, що не робить – чи робить, але недостатньо рішуче – сама жертва агресії, виглядає не надто доречно.

Обіцяний Європою та США "третій пакет” санкцій передбачає жорсткі економічні обмеження на три основних сектори співпраці з Росією. Мова йде про військово-промисловий комплекс, банківські послуги та співпрацю у видобутку викопних вуглеводнів. Особливо радикальні американські політики пропонують обмежити інвестування в російські компанії.

Перший пункт Україна загалом виконує – експорт зброї та інших товарів військового чи подвійного призначення до країни-агресора фактично припинено.

Стосовно співпраці у банківській сфері все інакше. Як бачимо, послуги російських (або контрольованих росіянами) банків широко представлені на нашому ринку. Вартість активів українських "дочок” становить більш ніж 120 мільярдів гривень, і вони обслуговують мільйони українців.

Зрозуміло, якась тотальна заборона на банківську діяльність російських установ з боку влади була б сумнівним кроком. Натомість прості й очевидні "низові” ініціативи могли б значно вплинути на вартість банківських активів, контрольованих найближчим оточенням російського президента.

Аналогічна ситуація спостерігається і у сфері оптового та роздрібного продажу продуктів нафтопереробки, де тільки виручка українських "дочок" російських нафтових гігантів становить більше 50 мільярдів.

При тому якщо до можливих "низових санкцій" у банківському секторі варто підходити обережно, оскільки різка дестабілізація кількох банків може вплинути на сектор загалом, то у сфері продажу нафтопродуктів небажання українців користуватись послугами російських компаній стало б чистою ринковою перевагою для їхніх конкурентів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: