Львівщина відзначила 60-річчя Кенгірського повстання (фото)

 Сьогодні, 29 червня, у сесійному залі Львівської обласної ради відбулись урочисті збори з нагоди 60-річчя Кенігрського повстання. Участь в зібранні учасників повстання у Кенгірі також взяли голова комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та комунальної власності Львівської обласної ради Ярослав Качмарик, заступник голови Львівської облдержадміністрації Юрій Підлісний, представники духовенства та громадськості, повідомили у прес-службі ЛОР

На початку зібрання присутні вшанували молитвою та хвилиною мовчання усіх загиблих внаслідок політичних репресій.

Від імені голови Львівської обласної ради перед учасниками повстання виступив Ярослав Качмарик. «Українці – вільний і непереможний народ. Навіть у Степлагу вони утворили свою республіку, де жили за християнським звичаєм, співали українських пісень, і навіть створювали сім’ї. Не страх керував ними, а прагнення свободи. – наголосив Ярослав Качмарик. – І сьогодні просимо в Господа про вічну пам’ять тим, хто віддав своє життя в цьому повстанні, та низько кланяємось усім, хто вижив і прийшов сьогодні у цей зал. Надто важким і жертовним шляхом Ви йшли до омріяної свободи. Дай Боже, аби те, що зробили українці в Кенгірі, було довічним нагадуванням кожному з нас про героїчний подвиг і непереможну силу українського народу».

_DSC0054

Опісля відбулось вручення нагород Львівської обласної ради та Львівської обласної державної адміністрації, а також пам’ятних відзнак до 60-річчя Кенгірського повстання.

Довідка:

Кенгірське повстання – повстання політичних в'язнів Степового табору в табірному відділенні Кенгір (Казахстан), яке відбувалось впродовж 40 днів – з 16 травня до 26 червня 1954 р. У повстанні брало участь близько 8000 ув'язнених, більшість з них – засуджені за політичними статтями українці (також росіяниприбалтиєвреї та інші). Всього в Степлагу було 46% українців, а це 9596 осіб, серед яких було багато колишніх членів ОУН і вояків УПА та прибалтійських«лісових братів». Саме вони стали осердям повстання.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: