У Львові розповіли про надання допомоги затриманим

1 липня 2014 року у приміщенні конференц-залу бізнес-центру «РІУС» (м. Львів, вул. Гнатюка, 12а) об 11:00 відбувся круглий стіл «Надання правової допомоги затриманим у Львівській області».

Благодійна організація «Твоє право», незалежна позапартійна громадська організація, у березні-квітні цього року провела дослідження ефективності запровадження системи безоплатної вторинної правової допомоги затриманим органами внутрішніх справ у Львівській області. Дослідження охоплювало період з 01 січня по 31 грудня 2013 року. Звертаємо Вашу увагу, що безоплатна вторинна правова допомога є державною гарантією усім особам, які потрапили під кримінальне або адміністративне затримання.

В рамках дослідження експерти Благодійної організації «Твоє право» провели моніторингові візити до районних відділів міліції Львівської області, де мали змогу ознайомитись із документацією. Також ми звернулись з інформаційними запитами до Головного управління МВСУ у Львівській області, Львівського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, районних судів Львівської області та провели опитування адвокатів.

У 2013 році органами МВС було затримано 630 осіб, при цьому понад 70% затримань відбулось у другій половині року. У майже 31% випадків працівники міліції повідомили адвокатів про затримання особи до 1 години, у 14% випадків з моменту затримання до моменту повідомлення пройшло від 1 до 3-х годин, у 20% випадків особу «маринували» понад 3 години, і у майже 19% випадків не можливо встановити цей час.

Після повідомлення про затримання адвокати достатньо оперативно реагували і прибували для захисту затриманого. Так, у понад 51% випадків вони прибули до 1 години після повідомлення, у 19% випадків пройшло від 1 до 3-х годин, в майже 4% випадків особа змушена була чекати на прибуття адвоката понад 3 години.

Щодо інших висновків дослідження, то треба відзначити:

—  було зафіксовано випадки незаконного утримання осіб добу і більше;

—  було зафіксовано випадки невчасного повідомлення про затримання;

—  зафіксовано скарги адвокатів на несвоєчасність оплати за надані послуги;

—  адвокати підтвердили неефективність механізмів оскарження неправомірних дій працівників МВС;

—  адвокати сприяють кращому захисту процесуальних прав затриманих.

Участь в обговоренні результатів дослідження взяли адвокати, члени Громадської ради при Головному управлінні МВСУ у Львівській області, члени Громадської ради при Головному управлінні юстиції у Львівській області, представники міліції та небайдужі городяни. Учасники круглого столу прийшли до висновку, що подібні механізми захисту прав затриманих осіб потрібно розвивати і вдосконалювати, разом із комплексним реформуванням усієї системи правоохоронних органів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: