Війна за спирт

На Львівщині ще із суботи поширюється різноманітна неофіційна інформація про витік стоків та забрудненої води із Рава-Руського спиртзаводу. Начебто, вода потрапила у річку, через що загинуло багато риби. Дивись. Інфо звернулось за поясненням до міського голови Рави-Руської Ірини Верещук із проханням прояснити цю ситуацію.

Ірина Верещук розповідає, що насправді стоки не потрапили у річкову воду, а загалом ця історія, каже мер, є частиною плану із рейдерського захоплення підприємства, за яким стоять брати Дубневичі, партія ВО «Свобода», екс-голова Жовківської РДА Степан Ціолковський, а також народний депутат Василь Пазиняк.

Верещук також зазначила, що хотіла донести цю інформацію до Президента України Петра Порошенка, однак не змогла виступити перед ним на форумі у Києві, оскільки гарант після виступу одразу покинув зал. Тож тепер мер прикордонного містечка відправила письмове звернення до Президента України із проханням втрутитись у ситуацію.

«Насправді жодної аварії на спиртовому заводі не було. Було щось схоже на диверсію: невідомі вночі розкопали дамбу і випустили частину нечистої води у озерні простійними», - повідомила мер. Вона підтвердила, що через це справді частини риби загинула.

Мер Рави-Руської розповідає, що історія із підприємством, яке є бюджетоутворюючим для містечка, тягнеться уже давно. «Великий тиск на підприємство чиниться братами Дубневичами через їх ставленика Ціолковського. Колектив обурений такими діями, оскільки якщо підприємство закрити, то 100 осіб залишаться без роботи. Повірте, для нашого містечка це буде трагедією, коли сто осіб, які мають зарплату у середньому 3,5 тисячі гривень залишаться без роботи», - каже Ірина Верещук.

Вона також додає, що на одній із зустрічей у актовому залі Степан Ціолковський погрожував перетворити підприємство на металолом, якщо контроль за ним не перейде до нього.

«Я зайняла позицію колективу. Знаю, що є певні проблеми із екологією, але люди готові потерпіти це, оскільки бояться втратити роботу», - каже Верещук.

Вона також додає, що сам керівник підприємства не може вчиняти жодних дій, навіть взяти на роботу прибиральника чи сторожа, оскільки юридична адреса підприємства знаходиться у Києві.

Ірина Верещук також розповіла, що на підприємство приїжджав чоловік, який представився членом самооборони 16 Галицької сотні і заявив, що він буде «смотрящим» на підприємстві. «На зустрічі із людьми він сказав, що раніше були донецькі «смотрящі», а тепер будуть львівські. Сказав, що йому доручили займатись внутрішньої безпекою підприємства, хоча так і не зміг людям пояснити, що конкретно він буде робити. Працівники його, м’яко кажучи, попросили із залу і ця 24-річна дитина не знала, що робити», - розповіла Ірина Верещук.

Вона також додала, що керівником підприємства намагаються нав’язати пана Соколовського. «Його пропихають, а трудовий колектив проти. Вони кажуть: «Ну чому ви не хочете пана Соколовського. Тому ці плітки, про які ви сказали спочатку, розпускає пан Ціолковський. Вода витекла не у річку, а у озерні простійники, хоча риба людям справді загинула», - каже Ірина Верещук.

Вона також розповідає, що диверсія була детально підготовлена, адже уже у суботу зранку у містечку були усі можливі контролюючі служби, які складали відповідні акти, а дехто із чоловіків сидів у місцевому кафе і контролював цей процес.

Мер Рави-Руської також додала, що минулого тижня на підприємство приїжджали працівники із Укрсприту. За їх словами, вони приїхали провести перевірку за зверненням народного депутата України Василя Пазиняка. За словами мера, вони також запитували трудовий колектив про те, чому працівники проти призначення Соколовського.

«Пазиняк, як бачимо, також долучився на цю сторону, хоча обраний нардепом по нашому округу. Підприємство нормально працює, має замовлення, «Хортиця» у них купляє спирт і вони не мають до чого придертись, хоча хочуть закрити», - каже Верещук.

Мер міста додає, що підприємство платить у рік 1,5 мільйони гривень податку у міський бюджет, а загалом сплачує 3,5 мільйони податків у рік.

«Але кого цікавлять люди і місцева громада?», - риторично запитує Ірина Верещук і додає, що підприємство працює із 1891 року – пережило першу і другу світову війну, а «братів Дубневичів і Ціолковського не може пережити».

Вона також додає, що уже написала звернення до Президента України Петра Порошенка. «Я була на форумі у Києві, але Порошенко виступив і пішов. Думаю поїхати у Київ і підняти цю проблему на загальнонаціональних каналах, бо зараз бачимо, що і УДАР, і «Свобода» і усі інші діють не в інтересах громади», - каже Верещук.

Вона також додає, що у містечку Рава-Руська вивішали білборд, на якому було написано «Владо, ми змінились, а ти? Ти хочеш третього Майдану?». То голова Жовківської РДА написав заяву на мене, що ми використали слово «влада», до мене приїжджала міліція і брала пояснення, відкрито кримінальне провадження…», - розповідає Ірина Верещук.

Дивись. Інфо готове надати можливість для висвітлення своєї позиції усім зацікавленим сторонам.

Олег ДОВГАНИК

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: