У Львові ще 10 незрячих навчають методиці виготовлення аудійованих книг у форматі «дейзі»

У місті триває міжнародний шведсько-український проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». З травня навчання методиці виготовлення аудійованих книг у форматі «дейзі» пройшли десятеро інвалідів по зору. Навчання тривало спершу в Україні (м. Львів), а згодом продовжувалось у Швеції (м. Хапаранда) на базі академії «Svefi», повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

Зараз навчання проходить друга група, чисельністю 10 осіб, які приїхали з цією метою до Львова з різних куточків України: Києва, Харкова, Мукачево, Луцька та ін. Всі вони є інвалідами I групи по зору. Упродовж 5-ти днів їх навчатимуть виготовляти книги у форматі «дейзі», який дозволяє отримати зручну навігацію озвученою книгою, близьку до зручності користування плоскодрукованою книжкою.

Організатори планують, що до кінця 2015 року 20 незрячих з України виготовлять 2000 аудіокниг у форматі «дейзі», таким чином створивши першу в державі мультимедійну бібліотеку.

«Проект має свої пріоритети: по-перше, це література українською мовою, і, по-друге, це навчальна і наукова література, яка використовується учнями та студентами. Ці пріоритети зрозумілі для фахівців, які добре знають, що сьогодні ситуація з підручниками для середньої школи є вкрай складною, а для вищої школи – критичною. Адже підручниками для незрячих студентів сьогодні не може похизуватися жоден ВНЗ України, а середні спеціальні навчальні заклади, яких в Україні всього 6, відчутно страждають, внаслідок відсутності достатньої кількості підручників рельєфно-крапковим шрифтом», - розповідає виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник шведсько-українського проекту Оксана Потимко.

Шведсько-український проект допоможе подолати проблему гострого дефіциту навчальної літератури для незрячих учнів та студентів, а також відкриє новий напрямок в українській освіті – появу поруч з традиційними рельєфно-крапковими підручниками сучасних електронних та аудійованих книг, зручних для користування повністю незрячими людьми.

«Вирішити цю проблему взялась не держава, як би це повинно бути, а самі незрячі. Проект втілюється в життя Львівським обласним осередком ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ» та академією «Svefi» (Швеція) за кошти шведського уряду та шведських міжнародних інституцій. Завдання українського уряду – забезпечити виконавців проекту електронними версіями навчальних посібників та підручників. На жаль, досі це питання не вирішене МОН України, але українські незрячі сподіваються, що найближчим часом питання доступу до електронних версій навчальної літератури, яке не потребує жодних фінансових зусиль, все ж буде вирішене МОН позитивно», - зазначила Оксана Потимко.

Контактна особа: виконавчий директор Львівського обласного осередку ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», керівник шведсько-українського проекту, інв. I гр. по зору, кандидат історичних наук Оксана Потимко, тел. 097 2440684.

Довідка

Проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору» розпочався 19 травня 2014 року і завершиться у грудні 2015. Мета проекту – створити в Україні аудіобібліотеку навчальної та художньої літератури у форматі «дейзі». Проект реалізовує Львівський обласний осередок ВГО «Українська спілка інвалідів – УСІ», у партнерстві з академією «Свефі» (Швеція).

Це особливо зручний для користувачів з вадами зору формат, оскільки він має функцію навігації аудійованою книжкою: повністю незряча людина спроможна протягом лічених секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку тощо у створеній у форматі «дейзі» аудіокнизі. Показово, що працюватиме над виготовленням книг у форматі «дейзі» група незрячих і слабозорих мешканців різних областей України, які з’їхалися до Львова.

З 19 по 22 травня 2014 р. у Львові тривав перший етап занять з вивчення методики виготовлення «дейзі»-книг. Навчання продовжили у Швеції в червні 2014 року на базі академії «Свефі» (Хапаранда), де лекції для незрячих і слабозорих українців читали фахівці академії. Умовами проекту передбачена передача українським користувачам кількох десятків одиниць технічного обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: